skijanje.com :: Freeski http://skijanje.com/blog/freeski/rss.html Članci o freeride i freestyle skijanju. sr http://skijanje.com/img/logo.png skijanje.com :: Freeski http://skijanje.com/blog/freeski/rss.html Kako prepoznati rizik od lavine http://skijanje.com/blog/freeski/1160/kako-prepoznati-rizik-od-lavine.html Zanimljiv prikaz faktora po kojima možemo prepoznati delove zemljišta koja su sklonija proklizavanju snega. ]]>

Svake godine na hiljade skijaša i bordera širom sveta pogodi lavina, a za oko 200 njih taj susret sa ogromnomm masom snega ima fatalne posledice. Popularnost off-piste skijanja i bordovanja sve je veća, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama. Zato rizik od lavina raste iz godine u godinu.

Jedan od glavnih uzroka zbog koga ljubitelji zimskih sportova dolaze u kontakt sa lavinama je nedovoljna informisanost šta određene pojave na planini mogu da znače. Magazin Outside donosi zanimljivu priču o tome kako prepoznati potenijalno riskantne delove terena i na šta obratiti pažnju kada su u pitanju vetar, sunce i temperaturu, jer ovi faktori imaju i veliki uticaj na snežne površine.

1. Snežni nanosi

Vetar na vrhovima može da pomeri ogromne količine snega i stvori veoma opasnu gomilu, ovo se posebno odnosi na one delove snežnog pokrivača koje vetar na pojedinim mestima nanosi godinama.

2. „Kape“ od snega

 „Kape“ od snega na samim vrhovima jasno pokazuju preovlađujući pravac duvanja vetra. Na padini ispod “kape“ često ćete pronaći kohezivni sloj snega nanet vetrom. Jak vetar ili povišena temperatura može da dovede do toga da se „kapa“ otkine s vrha i prouzrokuje lavinu.

3. Skijanje po ivicama

Krajevi velikih stena, litice i velike strmine ponekad su veoma slabi i lako se odvaljuju. Zato skijanje njihovim ivicama nije baš najbolja ideja, posebno ako se vidi da je područje rizično.

4. Najčešći uzročnik je čovek

Najveći broj lavina izazivate upravo vi, poštovani čitaoci. Preko 90 odsto lavina izazvano je težinom onoga ko je na udaru snežne mase ili težinom nekog iz njegovog okruženja. 

5. Uticaj sunca

Sunce često utiče na konsolidaciju, stabilnost i čvrstinu snežnih površina, ali postoji i veoma negativan uticaj sunca, a to je stvaranje takozvanih snežnih kora, čijim otkidanjem veoma lako može da se izazive lavina.

6. Snežni kristali

Takozvane kristalne površine koje nastaju u hladnim i vedrim noćima su veoma nestabilne, jer ti kristali sneg čine rastresitijim, pa koliko god kore izgledale lepo i privlačno, znajte da je to mesto sa kojeg sneg može lako da krene niz strminu. 

7. Sigurnosne zone

Pre nego počnete da se spuštate terenom za koji sumnjaate da je rizičan, uočite potencijalne sigurne zone. Članovi grupe ne treba da se spuštaju svi zajedno, već da jedan obavezno posmatra ostale sa tog sigurnog metsa, kao što je neko uzvišenje, nekoliko zgusnutih stabala ili blaga padina na kojoj nema opasnosti od lavine.

8. Ugao

Prema istraživanjima lavine se najčešće dešavaju na terenu pod nagibom od 38 stepeni. Zapravo, najrizičnijee su strmine u rasponu od 35 do 45 stepeni. Na padinama s nagibom ispod 30 stepeni sneg veoma retko proklizava.

9. Mala pokreće veliku

Mala pločasta lavina sama po sebi nije opasna, ali može da bude okidač za pokretanje veće gomile snega. Zato ne shvatajte olako malo proklizavanje snega jer ono može da izazove lavinu.

10. Zamke na terenu

Ovde se radi po pojedinim delovima zemljišta koji mogu da pogoršaju posledice ukoliko neko bude zahvaćen lavinom. Konkavni delovi, takozvani „slivnici“ veoma su nezgodni jer se sneg na tom mesto gomila u većim količinama i obično dolazi do dubljeg zatrpavanja ljudi. Takođe, takvim kanalima prolazi i hladna voda koja izaziva hipotermiju.  

11. Malo drveće

Ukoliko na strmini primetite malo drveće koje ima izraženije grane niz padinu, to je verovatno znak da se radi o površini koja je veoma podožna prokizavanju snega.

12. Putevi

Ako dođe do odrona snega na neki od puteva, to je dodatna otežavajuća okolnost jer će otežati dolazak spasilačkim ekipama.

13.  Konveksne strmine

Strmine konveksnog oblika doprinose da sneg ima nešto drugačija svojstva nego na ravnim kosim površinama. Gravitacija čini svoje i konveksne padine su sklonije lavinama. 

14. Konkavne strmine

Za razliku od konveksnih, konkavne strmine imaju dračiji uticaj na snežnu površinu i čine je stabilnijom, pa je spuštanje takvim terenom sigurnije.

15. Ustaljene trase

Prilikom uspona najbolje je koristiti ustaljene trase, pa se treba kretati putem kojim je već neko prošao. Ukoliko to ne možete, pre nego što počnete uspon, procenite koja putanja ima najmanje rizičnih delova.

Foto: Bryan Christie Design

]]>
Fri, 15 Mar 2024 07:57:00 +0100 Freeski http://skijanje.com/blog/freeski/1160/kako-prepoznati-rizik-od-lavine.html
Haute Route – Najpoznatija ski tura na svetu http://skijanje.com/blog/freeski/90/haute-route-%E2%80%93-najpoznatija-ski-tura-na-svetu.html 180 kilometara duga tura koja povezuje dve prestonice skijanja i alpinizma, Chamonix u Francuskoj i Zermatt u Švajcarskoj. ]]>

Koncept skijaškog odmora i samo skijanje doživeli su značajne promene u poslednjih nekoliko decenija.  Gužve na stazama u poznatim ski centrima, čekanje u redovima na ski liftovima i u planinskim restoranima postali su uobičajena stvar. Zaljubljenici u neuređene terene se takmiče da prvi stignu do netaknutog snega i ta trka postaje sve stresnija. Skijanje je i dalje zabavno, ali sve manje ima veze sa uživanjem u planinskom miru i boravkom u divljini.

Zbog svega navedenog, sve veći broj skijaša avanturista se okreće turno skijanju. Turno skije se po izvesnim detaljima razlikuju u odnosu na klasične, pre svega po sintetičkim „kožama“ koje se lepe na donji deo skije kako bi omogućile kretanje uzbrdo bez proklizavanja. Ove skije su dosta lakše u odnosu na obične, zadnji deo veza može da se podigne, a sve to u cilju olakšanog kretanja po ravnom i uzbrdo. Pri spuštanju, turno skije se ponašaju kao i svake druge, klasične skije.

Uz mogućnost neometanog kretanja uzbrdo i nizbrdo nestaje potreba za ski liftovima tako da turno skijaši mogu da se upute gde god žele. Međutim, od prvog koraka koji naprave na ovim skijama, oni počinju da slušaju priče o jednoj legendarnoj ski turi, najpoznatijoj od svih. Haute Route, prvi put uspešno izvedena na skijama 1911. godine, povezuje dva mitska mesta, dve prestonice skijanja i alpinizma, Chamonix u Francuskoj i Zermatt u Švajcarskoj. Ona počinje u senci najvišeg vrha Evrope Mont Blanc-a, a završava se na obroncima najupečatljivijeg i najslikanijeg evropskog vrha, čuvenog Matterhorna.

180 km dugu turu kroz najimpresivniji deo Alpa moguće je preći na nekoliko načina, tako da Haute Route obuhvata više lakših i težih varijanti. Za bilo koju od njih potrebna je izuzetna fizička i psihička izdržljivost, kao i izvesno iskustvo i poznavanje skijanja i ponašanja u planini van uređenih skijaških terena.  Koliko je Haute Route ozbiljan izazov govori i podatak da samo polovina od ukupnog broja ljudi koji je započne uspe da je završi. Za vreme šestodnevnog putovanja kroz belu nedođiju, skijaši posle višečasovnog pešačenja i skijanja noće u planinarskim domovima smeštenim na najneverovatnijim lokacijama, na visinama od preko 3,000 metara. Mesto u ovim domovima mora se rezervisati nedeljama unapred jer je prostora malo, a posetilaca mnogo. Ukoliko putnik odustane od noćenja u domu, rezervacija se mora otkazati jer će domaćini pomisliti da se skijašu ili planinaru nešto dogodilo, pa će za njim organizovati potragu.

Sama skijaška tura traje šest dana, međutim, skijaši obično u Chamonix dolaze tri dana ranije radi aklimatizacije i prolaska obuke sa vodičima. Da bi se uopšte krenulo na Haute Route potrebne su povoljne vremenske prilike i dobri snežni uslovi. Zbog toga većina grupa kreće u ovu pustolovinu u drugoj polovini marta i tokom aprila. Zbog ozbiljnosti poduhvata i opasnosti koje vrebaju na putu, za uspešno prelaženje ture neophodno je angažovanje profesionalnog vodiča. Posebnu opasnost na ovom putu predstavljaju loše vreme, lavine i pukotine u glečerima. U Chamonix-u i okolini postoji veliki broj obučenih vodiča koje skijaši mogu angažovati za odlazak na Haute Route. Troškovi aklimatizacionog boravka u Chamonix-u, usluga vodiča, ishrane, iznajmiljivanja opreme, boravka u planinarskim domovima i transfera iz Zermatta nazad za Chamonix iznose oko 1500 Eura po osobi.

Kao što smo pomenuli, Haute Route uključuje više varijanti. Ovde ćemo navesti nekoliko najpoznatijih.

Klasična varijanta

Zimska originalna varijanta Haute Route uključuje duge uspone i planinarenje sa cepinima i kramponima.

  • Dan 1: Selo Argentiere u Francuskoj, preko prevoja Col du Chardonnet i Fenêtre du Saleina do planinarskog doma Trient.
  • Dan 2: Champex-Lac preko Val d'Arpette. Bus ili taksi do Bourg-Saint-Pierre-a.
  • Dan 3: Dugačak uspon do Valsorey planinarskog doma na ramenu vrha Grand Combin.
  • Dan 4: Put preko Plateau du Couloir, a zatim silazak preko glečera Mont Durand do planinarskog doma Chanrion.
  • Dan 5: Dugačak uspon uz glečer Ottema do planinarskog doma Vignettes.
  • Dan 6: Put do  Zermatt-a preko prevoja Col de l'Evêque, Col du Mont Brulé i Col de Valpelline, a zatim dug spust ispod ramena Matterhorn-a i Dent d'Herens-a.
  • Dan 7: Opcionalni produžetak rute  do Saas-Fee-a preko Adler Pass-a.

Verbier varijanta

Najpopularnija ruta sa najčistijom skijaškom linijom.

  • Dan 1: Selo Argentière u Francuskoj preko prevoja Col du Chardonnet i Fenêtre du Saleina do planinarskog doma Trient.
  • Dan 2: Champex-Lac preko Val d'Arpette. Bus ili taksi do Verbier-a i planinarskog doma Mont Fort.
  • Dan 3: Preko Rosablanche do planinarskog doma Prafleuri.
  • Dan 4: Oko Dixence rezervoara i uspon do planinarskog doma Dix.
  • Dan 5: Preko Pigne d'Arolla do planinarskog doma Vignettes.
  • Dan 6: Put do  Zermatt-a preko prevoja Col de l'Evêque, Col du Mont Brulé i Col de Valpelline, a zatim dug spust ispod ramena Matterhorn-a i Dent d'Herens-a.
  • Dan 7: Opcionalni produžetak rute  do Saas-Fee-a preko Adler Pass-a.

 

Grande Lui varijanta

Duža, teža i više tehnička varijanta koja eliminiše deo puta koji se mora preći busom ili taksijem  u Klasičnoj i Verbier varijanti.

  • Dan 1: Selo Argentiere u Francuskoj, preko prevoja Col du Chardonnet i Fenêtre du Saleina do planinarskog doma Trient ili spuštanje u Bivouac Dorés.
  • Dan 2: Preko vrha Grande Lui kroz prevoj Col du Saleina ili oko njega preko Swiss Three Cols a zatim dugačak spust do sela La Fouly.
  • Dan 3: Uspon do Val Ferret pa zatim prelaz  do Grand St. Bernard Hospice.
  • Dan 4: Spuštanje do Super St. Bernard pa zatim prelaz preko “ramena” vrha Mont Vélan do planinarsko g doma Velan.
  • Dan 5: Uspon na Grand Combin pa zatim prelaz preko Plateau du Couloir, pa zatim spuštanje niz Glacier du Mont Durand do planinarskog doma Chanrion.
  • Dan 6:  Dugačak, ne-tehnički uspon na Otemma glečer ili strmiji uspon preko Les Portons do planinarskog doma Vignettes.
  • Dan 7: Put do Zermatt-a preko prevoja Col de l'Evêque, Col du Mont Brulé i Col de Valpelline, a zatim dugo spuštanje ispod ramena Matterhorn-a i Dent d'Herens-a.
  • Dan 8: Opcioni produžetak rute do Saas-Fee-a preko Adler Pass-a.

 

Haute Route u suprotnom smeru, od Zermatt-a do Chamonix-a

  • Dan 1: Put od Zermatt-a ispod Matterhorn-a do planinarskog doma Schonbiel.
  • Dan 2: Preko prevoja Col de Valpelline  dolazak do planinarskog doma Bertol.
  • Dan 3: Prelazak preko prevoja Col Collon do planinarskog doma Vignettes.
  • Dan 4: Prelazak preko vrha Pigne d'Arolla i silazak niz Les Portons do planinarskog doma Chanrion.
  • Dan 5: Prelazak preko Otemma glečera, uspon i prelazak u dolinu Aosta.  Autostopom do La Palud-a.
  • Dan 6: Uspon ski liftom do Vallée Blanche-a. Spuštanje do Montenvers-a, a zatim skijanje ili silazak vozom u Chamonix.
]]>
Sun, 25 Feb 2024 10:43:00 +0100 Freeski http://skijanje.com/blog/freeski/90/haute-route-%E2%80%93-najpoznatija-ski-tura-na-svetu.html
Film Rušenje barijera na Balkanu, Hajla 2016 http://skijanje.com/blog/freeski/1542/film-rusenje-barijera-na-balkanu-hajla-2016.html Početkom godine na planini Hajli sproveden je sjajan freeski projekat. Pogledajte film koji je tom prilikom snimljen. ]]>

U februaru 2016. godine, predstavnici udruženja Gear4guides i International Peace Park Expeditions boravili su zajedno sa freeride skijašima brenda Faction, Samom Anthamattenom i Arnaudom Rougierom na planini Hajli. Hajla od nedavno ima status nacionalnog parka i nalazi se izmedju Kosova i Crne Gore. Cela oblast ima konfliktnu prošlost, ali lokalne zajednice od skora rade zajedno na izgradnji svetlije budućnosti.

Gosti iz inostranstva posetili su Hajlu kako bi donirali ski opremu lokalnim zaljubljenicima u planinske sportove i pomogli im da iskoriste potencijal za zimski turizam u ovoj oblasti koja se odlikuje izuzetnim prirodnim lepotama.

Kako je sve to izgledalo pogledajte u filmu koji je nastao kao rezultat posete Hajli.

]]>
Thu, 1 Dec 2016 07:41:00 +0100 Freeski http://skijanje.com/blog/freeski/1542/film-rusenje-barijera-na-balkanu-hajla-2016.html
Ski filmovi za sezonu 2015/16 – I deo http://skijanje.com/blog/freeski/1379/ski-filmovi-za-sezonu-201516-%E2%80%93-i-deo.html U narednih nekoliko nedelja predstavićemo Vam najnovije ski filmove koji će premijerno biti prikazani ove jeseni. ]]>

Leto je polako za nama. Bliži se početak nove skijaške sezone, što znači da je vreme da produkcijske kuće krenu sa premijerom novih ski filmova za sezonu 2015/16. Tokom leta, većina njih je izbacila trailere za svoje filmove, koji će premijerno biti prikazani tokom jeseni u Americi, Kanadi i Evropi.

U narednih nekoliko nedelja predstavićemo vam najinteresantnije ovogodišnje filmove.

After The Sky Falls

Nimbus Independent

 

PASSENGER

Legs of Steel

 

Chasing Shadows

Warren Miller Entertainment

]]>
Mon, 21 Sep 2015 02:00:00 +0100 Freeski http://skijanje.com/blog/freeski/1379/ski-filmovi-za-sezonu-201516-%E2%80%93-i-deo.html
Snowcat freeride na Bjelasici http://skijanje.com/blog/freeski/1021/snowcat-freeride-na-bjelasici.html Organizacije Riders.me i Freeriders.me, opremljeni sa novim Snowcat-om, krenuli su u potragu za powderom na obroncima Bjelasice. ]]>

Nakon predugog iščekivanja, prvi veliki snijeg dočekali smo krajem januara. Sezona je zvanično otvorena 26.01. a mi smo odmah krenuli u akciju. Iako uslovi nisu ni blizu idealnih uspijevamo da nastavimo produkciju i dobro se zabavljamo.

Ovaj kratki spot prikazuje jedan naš tipičan "radni" dan, u potrazi za lijepim kadrovima i svježim snijegom. Snimljen je na padinama Lise, jugoistočne strane Bjelasice, sa pogledom na masiv Komova.

Ovaj spot označava početak partnerskog projekta dvije organizacije, Riders.me i Freeriders.me, a za cilj ima obogaćivanje zimske turističke ponude Crne Gore.

Po ugledu na prestižne ski destinacije Sjeverne Amerike (Alaska, British Columbia i sl.) kreiramo ekskluzivnu ponudu i prikazujemo naše prostore u najljepšem svjetlu. Ovo je sasvim novi doživljaj, potpuno drugačiji od uobičajenog skijanja u ski centrima.

Baza operacije je turistički kompleks Shcherbina chalets u Kolašinu.

Još uvijek smo u fazi tehničkih i kadrovskih priprema, osmatranja terena, biranja pozicija a uskoro krećemo u ozbiljnu promo kampanju za tržišta Evrope i Rusije.

I za kraj evo prilike da uživate u ovim fantastičnim freeride kadrovima!

]]>
Tue, 11 Feb 2014 11:17:00 +0100 Freeski http://skijanje.com/blog/freeski/1021/snowcat-freeride-na-bjelasici.html
Reportaža sa Freeride World Toura u Fieberbrunnu http://skijanje.com/blog/freeski/1019/reportaza-sa-freeride-world-toura-u-fieberbrunnu-.html Posetili smo najveće svetsko takmičenje freeridera u austrijskom Fieberbrunnu. ]]>

Ovogodišnji Freeride World Tour (FWT), takmičenje najboljih svetskih freeridera, sastoji se od 6 stanica. Posle prva dva takmičenja održana u Courmayeuru i Chamonixu, na red je došao austrijski Fieberbrunn. To je bila odlična prilika da ekipa našeg magazina poseti ovo vrlo atraktivno takmičenje.

Fieberbrunn je relativno malo skijalište u Tirolu koje važi za odličnu freeride destinaciju. Iako nije preterano visok, ovaj ski centar koji se nalazi blizu čuvenog Kitzbuhela može se pohvaliti velikom količinom snega i odličnim padinama za skijanje van uređenih staza.

FWT vikend u Fieberbrunnu počeo je za nas u petak, dan pre planiranog takmičenja. Već pri prvom susretu sa organizatorom i procesom akreditacije shvatli smo da je ovo takmičenje mnogo “relaksiranije” u odnosu na takmičenja Svetskog kupa u alpskom skijanju koja smo do sada posećivali. Najbolji svetski freerideri šetaju oko nas u hotelskim papučama, pijuckaju pivo i dobro se zabavljaju u GoPro lounge prostoru za takmičare.

Program koji su organizatori spremili za novinare bio je veoma bogat,  počev od zajedničkog ručka pa do odlaska na inspekciju padine na kojoj je planirano održavanje takmičenja. Tu smo imali priliku da zajedno sa takmičarima “snimimo” sjajnu i veoma strmu padinu Wildseeloder.

Nakon toga čekao nas je najzanimljiviji deo programa, freeride sesija sa domaćinima i North Face vodičima, od kojih su neki bivši profesionalni takmičari i učesnici Freeride World Toura. Iako uslovi za skijanje van staza nisu bili baš idealni s obzirom na nešto manju količinu snega kao i činjenicu da nije bilo „svežeg“ powdera, ovo iskustvo je za nas predstavljalo najupečatljiviji deo dana. Direktor marketinga ski centra Fieberbrunn i bivši profesionalni freerider, Šveđanin Sverre Lilliequist, vode nas na jednu od popularnih freeride ruta u Fieberbrunnu, i usput imamo priliku da osmotrimo padinu na kojoj se održava Freeride World Tour u juniorskoj konkurenciji.

Dva sata skijanja sa majstorima freeridea brzo prolaze i na kraju se spuštamo u podnožje gondola gde je ubrzo trebalo da počne predstavljanje takmičara u skijanje i snoubordu u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika, takmičenje koje je bilo planirano za subotu pomereno je za dva dana i prebačeno u skijalište Kappl. Ipak, subota u Fieberbrunnu nije bila bez zanimljivih događaja. Održano je takmičenje juniora kao i revijalni big mountain šou.

Centralni događaj FWT-a, takmičenje najboljih freeride skijaša i bordera u muškoj i ženskoj konkurenciji, uspešno je održano u Kapplu. U konkurenciji skijaša, prvi je bio Novozelanđanin Sam Smoothy, drugi je Argentinac Nicolas Salencon, dok je treće mesto osvojio Švajcarac Richard Amacker.

Kod bordera, trijumf je ostvario američki takmičar Sammy Luebke, drugi je bio njegov zemljak Ralph Backstrom dok je treće mesto pripalo Švajcarcu Emilienu Badouxu (73.67).

Kod dama, najbolja freeride skijašica je bila domaća takmičarka Nadine Wallner. Drugo mesto je osvojila Amerikanka Francesca Pavillard-Cain, a treće još jedna domaća skijašica Lorraine Huber.

Kod borderki pobedu je odnela Amerikanka Shannan Yates, ispred Švajcarkinje Estelle Balet i Australijanke Amber Schuecker.

Freeride World Tour seli se u Severnu Ameriku gde je 1. marta na programu takmičenje u Kirkwoodu, Kalifornija.


FWT14 - FIEBERBRUNN - BEST-OF by FreerideWorldTourTV

Foto: Skijanje.com, ©freerideworldtour.com / David Carlier

]]>
Sun, 9 Feb 2014 13:15:00 +0100 Freeski http://skijanje.com/blog/freeski/1019/reportaza-sa-freeride-world-toura-u-fieberbrunnu-.html
McConkey – dokumentarac o legendi ekstremnog skijanja http://skijanje.com/blog/freeski/809/mcconkey-%E2%80%93-dokumentarac-o-legendi-ekstremnog-skijanja.html Imali smo prilike da pogledamo dugoočekivani film o jednom od najvećih ekstremnih sportista svih vremena. ]]>

McConkey je dokumentarni film koji prati život Shanea McConkeya, ekstremnog skijaša koji je poginuo u 39. godini, pokušavajući da izvede ski BASE skok sa Sass Pordoi, litice u italijanskim Dolomitima, nedaleko od Val di Fasse. Bio je jedan od najuticajnijih skijaša svih vremena i inspiracija mnogima, a njegova prevremena smrt, u martu 2009. godine, šokirala je skijaški svet.

Shane McConkey se smatra začetnikom revolucije u pogledu konstrukcije skija za dubok sneg. Da bi dokazao da rocker profil predstavlja budućnost freeride skijanja, skijao je po dubokom snegu niz izuzetno strmu padinu na skijama za vodu koje se zasnivaju na istom principu. U saradnji sa proizvođačem Volant napravio je prvu rocker skiju, sada već legendarni model Spatula. Kasnije je i K2 zajedno sa Shane McConkeyjem konstruisao svoj model širokih rocker skija, Pontoon. Shane je osvojio veliki broj takmičenja u različitim disciplinama ekstremnog skijanja i pojavio se u nekim legendarnim ski filmovima kao što su Ski Movie, Ski Movie 2: High Society, Ski Movie 3: The Front Line, kao i mnogim drugim. 2011. godine je primljen u američku ski i snoubord kuću slavnih.

Film prati njegov život od najranijih godina, razvod roditelja i odrastanje bez oca, neuspešan pokušaj da postane deo američkog tima u alpskom skijanju, prelazak na takmičenje u skijanju po hupserima i konačno okretanje ka freeride/ekstremnom skijanju i BASE skokovima, sportovima kojima se bavio do kraja života pomerajući granice mogućeg.

Dokumentarac o McConkeyju, u produkciji Red Bull Media House i MSP Films, uključuje veliki broj snimaka iz arhive samog skijaša, njegovih prijatelja i porodice. Vidimo da je kamera bila integralni deo njegovog života, jer je gotovo svaki važan trenutak, od odrastanja do smrti, videodokumentovan. Jedna od najvećih vrednosti filma leži i u činjenici da o Shaneu pričaju ljudi koji su mu bili najbliži i koji su ga najbolje poznavali. O prijateljstvu i saradnji sa Shaneom govore i neke od najvećih legendi freeride skijanja kao što Scot Schimdt, Ingrid Backstrom i JT Holmes, koji je bio sa McConkeyjem u trenutku pogibije.

Neki od prvih kadrova filma uključuju video materijal njegovog oca Jimma McConkeyja, koji je još šezdesetih godina dvadesetog veka bio ski instruktor, snimao ski filmove i danas se smatra jednim od pionira ekstremnog skijanja. Gledalac lako može da zaključi da je nedostatak oca kroz odrastanje u velikoj meri odredio Shaneov život i životne izbore. Svi njegovi skijaški poduhvati i svakodnevno pomeranje granica ekstremnog sporta sigurno su imali veze sa potrebom da se nadmaši i impresionira otac, nekadašnja kanadska skijaška zvezda.

Shane McConkey je celog života ostao jedno veliko dete koje kad poraste želi da bude super-heroj sa nadprirodnim sposobnostima. Insiraciju za ski BASE skokove pronašao je u James Bond filmu "Špijun koji me je voleo". Dokumentarac obiluje snimcima Shaneovih ludorija i detinjastog ponašanja, zbog čega je često upadao u probleme, ali bio i jedan od najomiljenijih likova u američkoj i svetskoj skijaškoj zajednici.

McConkey je takođe i akcioni film, koji obiluje fantastičnim snimcima vratolomija Shanea i njegove ekipe. Moglo bi se reći da što je bio stariji, Shane McConkey je postajao sve luđi. Sa freeride skijanja je prešao na BASE skokove, zatim na ski BASE skokove i konačno na ski BASE skokove u wingsuit odelima. Venčanje sa Sherry Mcconkey i rođenje ćerke Ayle, donekle su smirile Shaneovu nemirnu prirodu, ali nedovoljno da bi prestao da se izlaže životnoj opasnosti.

Shane McConkey je bio neumorni adrenalin junkie i način života koji je vodio kad tad je morao da dovede do tragičnog ishoda. Čovek koji nije znao za strah plašio se samo jedne stvari – kancelarijskog posla od 9 do 5. Možda zato nije odustajao od ekstremnog načina života i kada je zašao u kasne tridesete, oženio se i dobio dete. Strah od obične svakodnevnice ga je užasavao više od gubitka sopstvenog života.

Jedno je ipak nesumnjivo. Shane McConkey je jako voleo život i pokušavao je da svaki dan iskoristi maksimalno. Posle gledanja filma postavlja se pitanje da li je sve što je radio bilo vredno toga. Za Shanea sigurno jeste. Njegova deviza je bila – Imaš jedan život, živi ga. Jedan od njegovih prijatelja na kraju filma kaže da bi Shane žalio zbog smrti, ali da se nikada ne bi kajao zbog načina na koji je živeo.

McConkey je višegodišnji projekat, na čije je stvaranje uticalo više ljudi – uključujući MSP, poznatu produkciju ski filmova čija je Shane bio zvezda, Red Bull, porodicu i prijatelje. Film je sjajno režiran i pun je fascinantnih detalja, a ako okrenete glavu samo na trenutak možete da propustite nešto uzbudljivo, jer izgleda da je Shane radio nešto neverovatno gotovo svakog trenutka svog života. McConkey je izuzetno zanimljivo štivo koje svaki zaljubljenik u život i skijanje treba da pogleda.

]]>
Wed, 16 Oct 2013 09:29:00 +0100 Freeski http://skijanje.com/blog/freeski/809/mcconkey-%E2%80%93-dokumentarac-o-legendi-ekstremnog-skijanja.html
Skijanje u Namibiji po peščanim dinama http://skijanje.com/blog/freeski/734/skijanje-u-namibiji-po-pescanim-dinama.html Da li ste znali da se u Namibiji može skijati po peščanim dinama? Pročitajte priču o pioniru skijanja na pesku, Nemcu Henriku Mayu. ]]>

Već više od decenije rođeni Nemac Henrik May, pionir skijanja po pesku, uživa u svom sportu usred pitoreskne namibijske pustinje, sedišta najvećih peščanih dina na svetu, hiljadama kilometara udaljen od pravog snega. Njegova kompanija Ski Namibia jedna je od nekolicine u svetu koje se bave organizacijom skijanja po dinama.

- Veoma je slično skijanju po powderu, ali ne možete previše da upadnete - objašnjava May. - Peščano skijanje je još uvek u povoju, ali mislim da taj koncept može da postane fantastična skijaška atrakcija.

Ovaj entuzijasta je pokrenuo svoju kompaniju 2003. godine, nakon što je otkrio da su dine u blizini poseda njegovih roditelja nedaleko od Swakopmunda u Namibiji idealne za spuštanje. Od tada May je „zabeležio“ preko 5.000 spuštanja. Takođe je oborio Ginisov rekord u brzini kada je u pitanju skijanje na pesku (57.2 mph na stazi od 100m), a najzaslužniji je za razvoj „Wustenskisporta“ ili skijanja na dinama. Ovih dana ovaj nemački iseljenik privlači klijente sa cele zemaljske kugle koji u letnjim mesecima uživaju na jednom od najegzotičnijih skijališta na svetu.

Henrik, koji ima 37 godina, živeo je u podeljenoj Nemačkoj odrastajući u istočnonemačkom Thuringianu, a skijanjem se bavi od četvrte godine. Zajedno sa svojim bratom Kristijanom, May se takmičio u nordijskoj kombinaciji u svom lokalnom klubu pre nego što je prihvatio posao policijskog službenika.

Nakod pada Berlinskog zida 1989. godine, Mayevi su, kao mnoge istočnonemačke porodice, proslavile početak nekog novog života. Međutim, posle pet godina borbe da sastave kraj sa krajem, porodica je ostala bez novca i ikakvih šansi za normalan život. Henrikov otac, Dieter video je reportažu na televiziji o nemačkim porodicama koje žive u Africi i odlučio da pokuša tamo. Nakon kratkog „izviđanja“, poslao je najstarijeg sina u Namibiju sa 6.000 nemačkih maraka (oko 3.000 američkih dolara) i nadom u bolju budućnost.

May i njegova porodica smestili su se sedam milja od Swakopmunda, grada 170 milja zapadno od prestonice Namibije Windhoeka, koji je poznat kao „dragulj namibijske pustinje“. Otvorili su pansion za evropske turiste sa afričkim bungalovima, kampom i barom te otpočeli novi način života.

Međutim, ideja za skijanje na pesku potekla je od jednog para koji je bio u turističkoj poseti kod njega. Oni su mu pozajmili par starih Head skija da ih isproba na jednoj od dina nedaleko od svog poseda. Pokazalo se izuzetno dobro i May je počeo da skija kad god je imao viška slobodnog vremena. Jedan holandski par ga je upitao da li bi mogao da ih odvede na skijanje po dinama i ovaj mladi čovek je uskoro shvatio da u tome ima više od hobija, bila je to poslovna prilika.

Nedugo zatim u Swakopmundu uspeo je da pronađe Francuza koji mu je prodao gomilu stare ski opreme. Francuz je takođe želeo da pokrene biznis sa skijanjem na dinama, međutim nije uspeo u tome. May je u potpunosti reparirao skije, namazao ih voskom i uz malo promocije uspeo je da nađe prve klijente, jedan australijski par, koji je odveo na nordijsko skijanje po Namibijskoj pustinji. Kompanija Ski Namibia je rođena.

Danas May predvodi downhill, telemark i kros-kantri skijaše iz Severne Amerike, Evrope i Australije na turama po priobalnoj pustinji. Spustevi su uglavnom od 200-400 vertikalnih stopa, a uspon traje oko 20 minuta.

Pejzaž tokom skijanja po namibijskoj pustinji je zaista  nestvaran. Peščane dine usled uticaja vetrova sa okeana stalno menjaju svoj oblik, tako da svakog dana imate svež „powder“ i novu stazu za uživanje.

Paket usluge kompanije Ski Namibia iznosi 100 evra dnevno i uključuje vožnju džipovima do odredišta, kompletnu opremu, osveženje (hladno pivo) i obrok, a može se zakazati u terminu od juna do novembra. Više informacija možete pronaći na www.ski-namibia.com

Foto i video: Ski Namibia

]]>
Tue, 6 Aug 2013 00:30:00 +0100 Freeski http://skijanje.com/blog/freeski/734/skijanje-u-namibiji-po-pescanim-dinama.html
Majsko skijanje na Brezovici - VIDEO http://skijanje.com/blog/freeski/696/majsko-skijanje-na-brezovici---video.html Pogledajte kako izgleda skijanje na obroncima Šar planine 19.05.2013. ]]>

Saša Ilić-Paja, instruktor u ski školi Borzani sa Brezovice i njegov prijatelj Perica Gerić-Pepi, napravili su fenomenalne fotografije i video na obroncima Šar planine dana 19.05.2013.

Naime, Saša je iskoristio i dalje visok nivo snežnog pokrivača da se skijama spusti do ledničkog Štrbačkog jezera koje se nalazi na 2300mnv, nedaleko od ski centra Brezovica. Ovaj nesvakidašnji poduhvat "ovekovečio" je njegov prijatelj Perica Gerić-Pepi. Inače obojica su članovi PSD "Uspon" iz Štrpca. Uživajte!

Kompletna galerija je dostupna ovde.

 

 

 

 

 

 

]]>
Thu, 23 May 2013 13:21:00 +0100 Freeski http://skijanje.com/blog/freeski/696/majsko-skijanje-na-brezovici---video.html
Snowkite season opening na Žabljaku http://skijanje.com/blog/freeski/463/snowkite-season-opening-na-zabljaku.html Ekipa Riders.me i ovog puta otvara snowkite sezonu, ranije nego što smo očekivali. ]]>

Riders.me ekipa i ovog puta otvara snowkite sezonu ranije nego što smo očekivali. Destinacija ovoga puta su Banske kuće, Žabljak. Nestvarno toplo vrijeme tokom čitavog dana sa temperaturom koja je dostizala čak 9 stepeni, sa konstantnim južnim vijetrom do 25 čvorova i sniježnim pokrivačem od 20 centimetara. Ako postoji idealan, onda je to definitivno bio ovaj dan!

Žabljačka visoravan označena je kao region učestalog vjetra i veoma je pogodna za ovu sve popularniju disciplinu aktivnog odmora.

Kao zimska alternativa inače ljetnjoj disciplini kiteboarding, snowkite počiva na istom principu. Koristeći samo snagu vjetra i vještinu upravljanja zmajem border/skijaš prvo uči kretanje po ravnom terenu i uz/niz blage padine. Nakon toga poželjećete da napravite neki trik ili skok ali budite oprezni i uvijek imajte na umu da pod vama može biti snijeg tvrđi nego što ste očekivali. Za one već vještije, postoji mogućnost kretanja uz planinske masive, čak i do 45% nagiba.

Nakon dobrog savladavanja osnova, upoznavanja terena i vremenskih uslova, moguće je upustiti se i na duže ture. Adventure snowkite je grupna disciplina gdje se po nekoliko skijaša upućuju na višednevne ture (u pravcu u kom duva konstantan vjetar), uz svu dodatnu opremu i hranu, prelazeći desetine kilometara… Kod nas idealan teren za Adventure snowkite bio masiv Sinjajevine jer svojom pozicijom i konfiguracijom pruža idealne uslove za “jedrenje”.

U saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom i nekoliko Kitesurfing klubova, tokom februara i marta ekipa Riders.me planira promotivne aktivnosti u cilju popularizacije ove discipline.


]]>
Sun, 13 Jan 2013 21:26:00 +0100 Freeski http://skijanje.com/blog/freeski/463/snowkite-season-opening-na-zabljaku.html
Ski filmovi za sezonu 2012/13 - IV deo http://skijanje.com/blog/freeski/295/ski-filmovi-za-sezonu-201213---iv-deo.html Nastavljamo sa predstavljanjem najnovijih ski filmova za predstojeću sezonu. ]]>

Bliži se početak nove zimske sezone, što znači da je vreme da produkcijske kuće krenu sa premijerom novih ski filmova za sezonu 2012/13. Tokom leta, većina njih je izbacila trailere za svoje filmove, koji će premijerno biti prikazani tokom jeseni u Americi, Kanadi i Evropi.

Nastavljamo serijal najava najnovijih ski filmova. Prva tri dela možete pogledati ovde: Ski filmovi za sezonu 2012/13 - I deo, Ski filmovi za sezonu 2012/13 - II deo i  Ski filmovi za sezonu 2012/13 - III deo.

Jeremy Jones' Further

Teton Gravity Research

 

In Space

Junkies on a Budget

 

The Eighty Six Trailer

Stept Productions

 

Pour Vous Servir

PVS Company


Sve najave ski filmova za predstojeću sezonu možete videti na našoj VIDEO stranici.

]]>
Mon, 12 Nov 2012 20:24:00 +0100 Freeski http://skijanje.com/blog/freeski/295/ski-filmovi-za-sezonu-201213---iv-deo.html
Ski filmovi za sezonu 2012/13 - III deo http://skijanje.com/blog/freeski/204/ski-filmovi-za-sezonu-201213---iii-deo.html Nastavljamo sa predstavljanjem najnovijih ski filmova za predstojeću sezonu. ]]>

Leto je polako za nama. Bliži se početak nove zimske sezone, što znači da je vreme da produkcijske kuće krenu sa premijerom novih ski filmova za sezonu 2012/13. Tokom leta, većina njih je izbacila trailere za svoje filmove, koji će premijerno biti prikazani tokom jeseni u Americi, Kanadi i Evropi.

Nastavljamo serijal najava najnovijih ski filmova. Prva dva dela možete pogledati ovde: Ski filmovi za sezonu 2012/13 - I deo i Ski filmovi za sezonu 2012/13 - II deo.

DANG!

4FRNT

 

Time for the Whiteroom

SP Films

 

Act Natural

Toy Soldier Productions


The Education of Style

Inspired Media Concepts

Sve najave ski filmova za predstojeću sezonu možete videti na našoj VIDEO stranici.

]]>
Mon, 1 Oct 2012 17:20:00 +0100 Freeski http://skijanje.com/blog/freeski/204/ski-filmovi-za-sezonu-201213---iii-deo.html
Ski filmovi za sezonu 2012/13 - II deo http://skijanje.com/blog/freeski/195/ski-filmovi-za-sezonu-201213---ii-deo.html Nastavljamo sa predstavljanjem najnovijih ski filmova za predstojeću sezonu. ]]>

Leto je polako za nama. Bliži se početak nove zimske sezone, što znači da je vreme da produkcijske kuće krenu sa premijerom novih ski filmova za sezonu 2012/13. Tokom leta, većina njih je izbacila trailere za svoje filmove, koji će premijerno biti prikazani tokom jeseni u Americi, Kanadi i Evropi.

Nastavljamo serijal najava najnovijih ski filmova. Prvi deo možete pogledati ovde: Ski filmovi za sezonu 2012/13 - I deo.

Sunny

Level 1 Productions

 

Through The Looking Glass

North Cascade Productions

 

The Dream Factory

Teton Gravity Research

 

Superheroes of Stoke

MSP Films

Sve najave ski filmova za predstojeću sezonu možete videti na našoj VIDEO stranici.

]]>
Tue, 25 Sep 2012 07:58:00 +0100 Freeski http://skijanje.com/blog/freeski/195/ski-filmovi-za-sezonu-201213---ii-deo.html
Ski filmovi za sezonu 2012/13 - I deo http://skijanje.com/blog/freeski/184/ski-filmovi-za-sezonu-201213---i-deo.html Predstavljamo Vam najnovije ski filmove za predstojeću sezonu. ]]>

Leto je polako za nama. Bliži se početak nove zimske sezone, što znači da je vreme da produkcijske kuće krenu sa premijerom novih ski filmova za sezonu 2012/13. Tokom leta, većina njih je izbacila trailere za svoje filmove, koji će premijerno biti prikazani tokom jeseni u Americi, Kanadi i Evropi.

U narednih nekoliko nedelja predstavićemo vam najinteresantnije ovogodišnje filmove.

Shane McConkey Documentary

Red Bull Media House

 

Few Words Teaser

Quicksilver

 

WE: A Collection of Individuals

Poor Boyz Productions

 

Flow State

Warren Miller

Sve najave ski filmova za predstojeću sezonu možete videti na našoj VIDEO stranici.

]]>
Mon, 17 Sep 2012 09:16:00 +0100 Freeski http://skijanje.com/blog/freeski/184/ski-filmovi-za-sezonu-201213---i-deo.html