Naslovna    Blog    Ostalo    Sve o putnom osiguranju
10

dec

2015

Predrag Gajić

Sve o putnom osiguranju

Ako planirate da zimski odmor provedete u inostranstvu, savetujemo vas da ne krećete na put bez osiguranja jer troškovi lečenja mogu da budu papreni.

Troškovi odmora u inostranstvu mogu višestruko da se uvećaju ako se u npr. razbolite ili povredite na skijanju, pošto i najobičnija intervencija papreno košta. Zato savetujemo da ne prelazite granicu bez uplaćenog međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja. Da bismo u startu razrešili sve nedoumice, odgovorimo na nekoliko standardnih pitanja.

1. U inostranstvu imate pravo na besplatnu hitnu medicinsku pomoć, bez obzira o kojoj je zemlji reč, ali samo ukoliko:

 • pre puta obezbedite neophodnu papirologiju
 • ste zdravi (bez hroničnih bolesti) – konačnu odluku donosi komisija

2. ​Ukoliko sami uplatite privatno putno zdravstveno osiguranje kod neke osiguravajuće kuće, ta polisa vam takođe obezbeđuje hitnu medicinsku pomoć, ali i veliki broj drugih stvari koje mogu da uštede hiljade ili desetine hiljada evra u slučaju teških povreda ili bolesti. 

3. Hitna medicinska pomoć podrazumeva samo ono što je neophodno da se spreči ugrožavanje vašeg života ili trajno ugrožavanje vašeg zdravlja.

Naš savet je da bez uplaćenog putnog osiguranja ne prelazite granicu. Posebno naglasite da vam je potrebno SKI osiguranje.

Dakle, nije obavezno da uplaćujem posebno putno zdravstveno osiguranje kada idem na odmor u inostranstvo?

Niko vas ne obavezuje na to, ali se preporučuje da ga uplatite, zato što u slučaju banalne povrede ili bolesti lekarska intervencija može da košta mnogo više od čitavog odmora.

Rešenje za ozbiljniju zdravstvenu zaštitu?

Jedino rešenje je da sami uplatite putno zdravstveno osiguranje kod bilo koje osiguravajuće kuće, koje obično pokriva, između ostalog:

 • Hitnu medicinsku pomoć i transport do odgovarajuće ustanove
 • Bolničko i ambulantno lečenje
 • Neophodne lekove, medicinska sredstva i privremena ortopedska pomagala
 • Neophodnu dijagnostiku (ultrazvuk, rendgen...)
 • Usluge stomatologa, ali samo radi sprečavanja bola i neophodnih funkcionalnih popravki protetičkih pomagala
 • Troškove povratka u zemlju obolelog ili povređenog nakon što se za to steknu uslovi
 • Povratno putovanje iz Srbije do mesta hospitalizacije za jedno lice blisko osiguraniku
 • Noćenje i prevoz zbog izmene rezervacije za pratioca
 • Troškove prevoza posmrtnih ostataka osiguranika u zemlju pebivališta ili troškove sahrane u mestu smrti
 • Alternativni prevoz usled neplaniranog kašnjenja
 • Pomoć prevodioca ili advokata

Dakle, ako se ozbiljno razbolite ili povredite, biće vam plaćeno bolničko lečenje, poseta bliske osobe ukoliko se proceni da je potrebno, transport kući, itd.

Međutim, pre potpisivanja ugovora dobro pročitajte sve uslove, pošto tamo ima raznih ograničenja, kao na primer „maksimalno 10.000 evra za lečenje u slučaju bolesti ili nezgode i neophodan medicinski prevoz“. Ukoliko navedeni troškovi pređu 10.000 evra, moraćete sami da platite „višak“.

Isto važi i za druge stavke, pošto svaka može da ima posebno ograničenje, da bude ograničena ukupnom osiguranom sumom ili da nema ograničenja kada je u pitanju npr. putovanje lica bliskog osiguraniku.

Takođe, ako se ispostavi da ste imali ili ste bili lečeni od neke bolesti u prethodnoj godini, a to niste prijavili i zbog toga je došlo zbog problema – osiguravajuća kuća ima pravo da odbije da pokrije troškove.

Doplata

Raspitajte se o dodatnim uslugama i većem pokriću. Možda ćete za nešto više novca dobiti pokrivene na primer:

 • troškove prevoza maloletne dece do 15 godina i jednog punoletnog pratioca u mesto prebivališta, a ukupno najviše do 1.500 evra, isključivo kada osiguranik usled nastupanja pokrivenog slučaja nije u mogućnosti da se stara o svojoj deci
 • troškove prevoza sa uključenim troškovima smeštaja do iznosa od 75 evra po danu maksimalno za tri dana, potrebnih za posetu jedne osobe i isključivo po pribavljenoj saglasnosti osiguravača. Naknada troškova će biti najviše u visini cene karte ekonomske klase isključivo ukoliko osiguranik zbog nastupanja pokrivenog slučaja mora biti hospitalizovan najmanje deset dana

Upozorenje! U kojim situacijama ćete morati sami da platite bez obzira na sve?

Postoji mnogo situacija koje mogu da dovedu do toga da osiguravajuća kuća kod koje ste kupili putno zdravstveno osiguranje odbije da vam pokrije troškove lečenja u inostranstvu ili transporta do kuće, pa savetujemo da detaljno pročitate ugovor pre potpisivanja.

Na primer, u zavisnosti od osiguravajuće kuće i polise osiguranja, osiguravajuća kuća može da odbije da pokrije troškove lečenja i druge troškove:

 • Ukoliko do pogoršanja zdravstvenog stanja dođe zbog hronične bolesti koju niste prijavili (srce, dijabetes, epilepsija...) ili ste prijavili ali ta stavka jednostavno neće biti pokrivena
 • Ukoliko do pogoršanja zdravstvenog stanja dođe zbog bolesti lečenih u poslednjih šest meseci pre početka osiguranja koje niste prijavili
 • Ukoliko dobijete opekotine od sunca (za osobe starije od 15 godina)
 • Ukoliko se vaše povrede pojave kao posledica:
 • ratova,
 • unutrašnjih nemira,
 • pobuna,
 • terorizma i slično
 • Ukoliko se troškovi operativnog ili medicinskog tretmana mogu bez rizika odložiti do planiranog povratka kući
 • Ukoliko je reč o  epidemiji - ako se razbolite zbog neke epidemije, osiguranje ne važi,
 • Ukoliko je reč o katastrofalnim, elementarnim i prirodnim nepogodama – drugim rečima, ako izbije vulkan, bude zemljotres ili poplava, osiguranje ne važi
 • Ukoliko dođe do nuklearne radijacije
 • Ukoliko se ubijete, pokušate da se ubijete ili se sami namerno povredite
 • Ukoliko se povredite bavljenjem „opasnim“ sportovima, kao što su lov, karting, akrobacije na rolerima, vožnja bagijem, ronjenje, alpinizam, planinarenje, skijaški skokovi, akrobatsko skijanje, letenje na zmajevima, paraglajding, bandži džamping, rajfting, skijanje na vodi, jedrenje, vožnja vodenim skuterima... Napomena – u nekim slučajevima skijanje na snegu je pokriveno, a obično može da se doplati za tu i još neke vrste „neekstremnih“ sportova
 • Ukoliko su povrede nastale kao posledica izvršenja ili učestvovanja u krivičnom delu
 • Ukoliko su povrede nastale kao posledica korišćenja alkohola ili droge – detaljno pročitajte ovu stavku, zato što osiguravajuća kuća može da odbije da vam isplati odštetu ukoliko se u bolnici nađete sa npr. teškom posekotinom i pritom ste pijani (npr. preko 0,5 promila – dva piva i probili ste granicu)

Troškovi bolničkog lečenja pokriveni su do trenutka kada lekar proceni da je osiguranik osposobljen za transport kući, a obično najduže za naredne četiri nedelje od datuma isteka polise osiguranja.

Ima i raznih drugih ograničenja, ali o njima u tom trenutku verovatno nećete razmišljati. Zato dobro pročitajte ugovor pre potpisivanja!

Teritorija

Osiguranje važi za sve vreme putovanja i boravka izvan granica Srbije i važi na teritoriji svih zemalja kroz koje prolazite u tranzitu do krajnje destinacije.

Limit

Postoje razna ograničenja po pitanju visine ukupnog i pojedinačnog pokrića – detaljno se upoznajte i sa tim uslovom.

Osiguranje odgovornosti prema trećem licu u inostranstvu

Iako vam ova stavka deluje potpuno nevažno, raspitajte se o tome koliko košta i šta pokriva, naročito ako planirate da vozite auto ili skuter/motor.

Primeri cena osiguranja

Cene se kreću od 1.100 do 1.700 dinara za osnovni paket individualnog osiguranja za odmor od 10 dana i uz maksimalno pokriće od oko 30.000 evra. Cene su osetno niže kada je u pitanju porodično osiguranje.

Obratite pažnju kolika je osigurana suma, tj. kolike će troškove osiguravajuća kuća pokriti u slučaju potrebe – može da bude od samo 10.000 do čak 40.000 evra. Bolje je da platite nekoliko stotina dinara više i da mirnije spavate.

Gde se žaliti?

U slučaju da osiguravajuća kuća odbije da pokrije troškove lečenja, potrebno je da joj uputite pisani prigovor, a ona je u obavezi da odgovori u roku od 30 dana.

Ako u tom roku ne dobijete odgovor ili je prigovor odbijen, neophodno je da podnesete prigovor Narodnoj banci Srbije - sa sajta www.nbs.rs preuzmite formular, popunite ga i pošaljite na e-mail adresu zastita.korisnika@nbs.rs ili poštom na adresu Narodna banka Srbije, Centar za zaštitu i edukaciju korisnika finansijskih usluga, poštanski fah 712.

NBS obavezno pošaljite i kopije prigovora koji ste uputili osiguravajućoj kući, odgovora koji ste dobili i prateće dokumentacije. U slučaju da se ispostavi da ste vi u pravu, NBS će kazniti osiguravajuću kuću novčano, ali vi ipak morate da podnesete tužbu redovnom sudu za naknadu štete.

Zar ne postoji ugovor Srbije sa drugim državama po pitanju zdravstvene zaštite turista, tj. zar ne bi zdravstvena zaštita trebalo da bude besplatna?

Da, postoji - Srbija ima ugovor sa 19 evropskih zemalja o zdravstvenoj zaštiti svojih građana u inostranstvu. Reč je o Crnoj Gori, Bugarskoj, Hrvatskoj, Italiji, Makedoniji, Francuskoj, Sloveniji i još 12 evropskih zemalja.

Međutim, ovde je reč o hitnoj medicinskoj pomoći i neophodnim zdravstvenim uslugama koje su neophodne da bi se izbegla životna opasnost i trajno i ozbiljno oštećenje vašeg zdravlja.

Pritom, ovo ne važi za najpopularnije turističke destinacije, za Grčku, Tursku i Španiju. Na sreću, i za te zemlje postoji rešenje, ali ćete hitnu medicinsku pomoć morati da platite, a troškovi će vam biti refundirani kad se vratite u Srbiju – i to isključivo ako ste pre odlaska na odmor obezbedili „Potvrdu o korišćenju zdravstvene zaštite u inostranstvu“ i prošli odgovarajuću proceduru.

Koje zdravstvene usluge su pokrivene međudržavnim ugovorom, tj. šta možete da očekujete u slučaju da se povredite ili razbolite u inostranstvu u slučaju da niste uplatili posebno osiguranje?

Možete da očekujete samo i isključivo hitnu medicinsku pomoć. Dakle, ako niste životno ugroženi i bolest ili povreda ne prete da izazovu trajne i ozbiljne posledice – moraćete da platite iz svog džepa.

Upozorenje!

Telefonom su nam rekli da dobijanje potvrde traje veoma kratko. Na opasku da smo dobili informacije da ta procedura traje znatno duže, rekoše da nema razloga da procedura traje duže od jednog dana, ali i sami znate da je u našoj zemlji sve moguće.

Stoga je na vama da na vreme krenete u ovu proceduru - imajte u vidu da morate da idete i kod svog lekara, gde se u nekim slučajevima poseta zakazuje tek za dve ili tri nedelje! Ipak, ne smete to da obavite ni suviše rano, zato što potvrda važi samo 90 dana.

Koja je procedura za dobijanje potvrde uz koju možete besplatno da dobijete hitnu medicinsku pomoć u inostranstvu?

1. Obrazac potvrde možete preuzeti sa internet stranice RFZO (www.rfzo.rs) ili u filijali fonda u kojem ste prijavljeni

2. Sa obrascem morate otići kod izabranog lekara i kod stomatologa koji će ga popuniti na osnovu vašeg zdravstvenog kartona, upisati tražene podatke i overiti

3. Obrazac predajete lekarskoj komisiji filijale RFZO u kojoj ste prijavljeni

4. Komisija će dati svoje mišljenje i ocenu (vaše prisustvo nije neophodno)

5. Ukoliko komisija odobri, vaša filijala RFZO izdaće vam dvojezičnu potvrdu (na srpskom i jeziku zemlje u koju idete)

Ponavljamo - ova potvrda važi samo 90 dana od dana izdavanja!

Kakva je procedura kada su u pitanju deca?

Roditelji uzimaju potvrdu za decu ukoliko su preko njih osigurana, bez neke specijalne procedure.

Kako izabrati najbolje putno zdravstveno osiguranje?

Ne obraćajte pažnju na cenu, posebno iz razloga što razlike nisu velike. Prvenstveno treba da vas interesuje širina pokrića. Posetite internet sajtove više osiguravajućih kuća, gde možete da nađete detaljne uslove po pitanju toga šta polisa pokriva ili ne pokriva.

Izvor: Dragan Romčević/www.polovniautomobili.com

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar