Naslovna    Blog    Ostalo    Priprema za skijanje, I deo - Zagrevanje i rastezanje
28

jan

2013

Ivan Tamburić

Priprema za skijanje, I deo - Zagrevanje i rastezanje

U saradnji sa fitnes klubom Funfit, predstavljamo vam kompletan set treninga koji će vam omogućiti da se adekvatno pripremite za skijanje.

Iako je sezona u punom jeku, još uvek nije kasno da dostignete top formu i spremite se za skijanje. Treneri fitnes kluba Funfit pripremili su vam set treninga kojim možete skijanje učiniti mnogo lakšim, a skijašku tehniku podići na viši nivo. Svi video snimci su primeri stručno vodjenih treninga koje možete isprobati u njihovom fitnes centru.

Ciklus traje 4 nedelje po 3 treninga u svakoj nedelji.

Prva nedelja - ADAPTACIJA (vežbe koje služe da se lokomotorni aparat pripremi za narednu fazu treninaga, STATIČNE VEŽBE).

Druga nedelja - STATIČNE VEŽBE - vežbe za razvoj sile (maksimalne jakosti mišića) i priprema za HIPERTROFIJU tj. uvećanje veličine mišića.

Treća nedelja - HIPERTROFIJA - vežbe za povećanje poprečnog preseka mišića (povećanje veličine i drugih parametara mišića), samim tim i veće ostvarene sile za isti pokret. Preduslov za dobru finalizaciju trenažnog procesa, odnosno za kvalitetno izvođenje sledeće etape, SNAGA, koja je i najvažnija, tj. cilj celog procesa.

Četvrta nedelja - SNAGA - vežbe koje se izvode sa maksimalnom brzinom i 1/3 max. opterećenja za datu vežbu. Služe za konačnu pripremu tela za skijanje.

U prvom delu ovog serijala predstavićemo vam vežbe za zagrevanje i rastezanje koje treba raditi na svakom treningu.

Zagrevanje

Zagrevanje se izvodi dinamičnim pokretima (od sporijih ka bržim) u svakoj kretnji. Broj ponavljanja svakog pokreta je od 8 - 12. Zagrevati se od glave prema nogama. Staviti akcenat, odnosno najviše zagrejati skijaške regije trup i noge. Zagrevanje raditi pre svakog treninga i ono može da bude uvek isto.

Hlađenje i rastezanje

Rastezanje se izvodi aktivnom (sopstvenim naporom) i pasivnom (pomoću drugog lica) metodom. Svaki položaj (rastezanje) treba izvesti u amplitudi do granice bola i tu zadržati 20ak sekundi. Položaji su statični (bez pomeranja). Akcenat na regije trupa i nogu. Obavezno se rastezati posle svakog treninga.

Trener: Vladimir Vranešević

Demonstrator: Luka Banković

Sve dodatne informacije možete dobiti u fitnes klubu Funfit.

 

Pošalji prijatelju

Komentari (1)

ostavi komentar
29

jan

2013

10:04  |   anonymous [neregistrovani]

Svaka cast za prikaz ali mi deluju vezbe za takmicara u svedskom kupu! Mislim da mali broj rekreativaca moze da izvede pola od prikazanog!

Preporuka

Ostavi komentar