Naslovna    Blog    Skijališta    Predstavljamo: Madonna di Campiglio, Italija
PREDSTAVLJAMO
25

maj

2012

Vladimir Krecmer

Predstavljamo: Madonna di Campiglio, Italija

Predstavljamo jedno od 'najzvučnijih' skijališta u italijanskim Dolomitima, Madonnu di Campiglio.

Madonna di Campiglio je čuveno italijansko skijalište smešteno u regiji Trentino-Alto Adige. Prostire se od 1550m do 2580m nadmorske visine. Važi za mondensko skijalište poznato po pripadnicima milanskog jet-seta koji ga posećuju. Pripada sistemu žičara Skirama Dolomiti koji broji oko 380km staza.

Dolazak:

Madonna di Campiglio je od Beograda udaljena 1050km a dolazi se na sledeći način. Pratite autoput Beograd-Zagreb-Ljubljana-Trst-Verona. Neposredno posle Verone se isključujete na autoput A22/E45 za Brennero i idete do Trenta. Nakon što prođete Trento, pratite putokaze za Madonnu di Campiglio. U mestu Dimaro skrećete levo za Madonnu (pravo se ide za Passo Tonale). Do Madonne je potrebno oko 10-12h vožnje kolima.

Staze i žičare:

Sama Madonna di Campiglio ima oko 60km staza a sa Marillevom i Folgaridom kao i Pinzolom, sa kojima je povezana sistemom žičara, taj broj se penje na solidnih 150km. Staza ima za sve kategorije skijaša a uglavnom su plave i crvene kategorije (17 plavih, 15 crvenih i 5 crnih) i fenomenalno se uređuju. Skijalište Madonne di Campiglio je podeljeno na dva dela: "Groste'/Spinale" i "5 Laghi/Pradalago". U Madonni se nalazi i čivena FIS staza "Tre" na kojoj se nekada vozio Svetski kup. Sada je to staza na kojoj je utorkom i četvrtkom moguće noćno skijanje. Na samom vrhu dela skijališta "Groste", nalazi se prilično veliki snowpark "Ursus" koji će zadovoljiti i najzahtevnije bordere. Infrastruktura je odlična, žičare su uglavnom novije i brze, pogotovo na delu "5 Laghi/Pradalago".

Mesto:

Madonna je pravo mondensko skijalište sa velikim brojem hotela od kojih većina ima preko 3***. Centar je pretvoren u pešačku zonu i ima pregršt prodavnica tako da će svi ljubitelji šopinga pronaći nešto za sebe. Takođe, u centru je i veliki supermarket a cene su prilično pristupačne. Ukoliko želite jeftiniji smeštaj, a opet mogućnost da svakodnevno skijate u Madonni, onda odaberite Marillevu i Folgaridu koji su žičarom udaljeni ne više od 30-ak minuta a cene smeštaja su i do 50% niže u odnosu na Madonnu.

Apres ski:

Madonna di Campiglio nema reputaciju skijališta sa dobrim apres ski provodom. Uglavnom je to u "Riffugiu Boch" koji se nalazi na međustanici gondole koja vodi na Passo Groste i traje do nekih 15:30h a nakon toga provod možete pronaći u nekom od pabova u samom mestu. Preporučujemo da od pabova obavezno obiđete "Franc Jozef".

Fakultative:

Ukoliko imate "Superskirama Dolomiti" ski pass, možete skijati i u nekom od skijališta u okolini: Passo Tonale, Ponte di Legno, Paganella. Ukoliko ste u mogućnosti, obavezno obiđite Passo Tonale koji sa Presena glečerom predstavlja odličan izbor za jednodnevni izlet.

Zaključak:

Madonna di Campiglio je svakako jedno od najpoznatijih skijališta u Italiji. Iako možda nije u rangu skijališta tipa Val Gardena, Alta Badia ili nekog trećeg iz sistema Dolomiti Superski, i dalje predstavlja odličan izbor, pogotovo za porodično skijanje ili za nešto manje zahtevne, ali i dalje dobre skijaše. Takođe, ukoliko se odlučite za smeštaj u Marillevi ili Folgaridi, dobićete odlično skijanje po veoma pristupačnim cenama, naročito na početku ili na kraju sezone kada lokalne turističke agencije daju velike popuste.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar