Naslovna    Blog    Skijališta    Predstavljamo: Livigno, Italija
PREDSTAVLJAMO
05

jun

2012

Vladimir Krecmer

Predstavljamo: Livigno, Italija

Predstavljamo Vam Livigno, popularno skijalište smešteno na severu Italije u regiji Lombardija, na samoj granici sa Švajcarskom.

Livigno je skijalište na samom severu Italije, u regiji Lombardija, između oblasti Gornja Valtelina i Engadin. Livigno je naziv i za celu dolinu koja se prostire na dužini od 12km, između dva planinska lanca koja se sa 3000m spuštaju na 1800m što je i nadmorska visina samog mesta. 

Po nekim izvorima, reč Livigno potiče od reči 'lavina' koja se na ladinskom jeziku kaže isto kao i na srpskom. To i ne treba da čudi s obzirom da jedna od teorija o prvim stanovnicima Livigna kaže da su se tu doselili Sloveni koji su živeli na obalama Dunava.

Do 50-ih godina XX veka, zbog neprohodnih puteva koji su zatvarani svake zime, Livigno je mogao da ponudi samo letnji turizam. Samo su najveći entuzijasti, uglavnom Nemci, dolazili zimi kako bi uživali u netaknutim stazama i off-piste skijanju. Put prema Bormiju je probijen tek 1952. uz velike napore. Prva dva ski lifta su otvorena 1959. godine a turizam je konačno počeo da cveta izgradnjom tunela "Munt La Schera" prema Švajcarskoj, koji je omogućio dolazak turistima  iz Severne Evrope preko Engadina kao i Italijanima koji su dolazili preko autoputa za Brenero. 1965. godine, Livigno je imao 6 hotela i 2 ski lifta. Danas Livigno ima preko 100 hotela sa oko 4800 kreveta i preko 900 apartmana koji se izdaju svake nedelje.

Livigno je od Beograda udaljen 1025km i može se stići na sledeći način: Beograd-Zagreb-Ljubljana-Karavanke-Villach, nakon 20ak kilometara od Villacha, skrenite levo za Lienz i pratite put E 66 za Brunico. U mestu Bressanone/Brixen se uključujete na autoput i pratite putokaze za Bolzano. U Bolzanu skrenite desno za Merano i nakon toga idite za Mustair koji je granični prelaz Italije i Švajcarske. Nakon ulaska u Švajcarsku pratite put za Zernez i nakon 10ak kilometara skrenite levo u tunel Munt La Schera. Obratite pažnju na radno vreme tunela jer ima samo jednu traku. Subotom i nedeljom je do 8h ujutru omogućen izlazak iz Livigna ka Švajcarskoj a nakon toga, sve do 16h tunel radi u smeru ka Livignu.

Drugi put je nešto duži, ima 1235km ali je dosta ravniji i brži. Vodi autoputem Beograd-Zagreb-Ljubljana-Trst-Bergamo, u Bergamu se isključujete desno za Lecco, prolazite pored Lago di Como, pratite putokaze za Sondrio, Bormio, Livigno. Obratite pažnju na prevoj Passo Foscano, između Bormija i Livigna, koji u slučaju velikih smetova zna da bude zatvoren.

Skijalište

Skijalište se prostire od 1800m - 3000m i podeljeno je na dva dela, Carosselo i Mottolino, koji su podjednake veličine. Livigno ima 30 ski liftova, od toga 5 gondola, 13 sedešnjica i 12 tanjirića. Ukupna dužina staza je 115km, 26% plavih, 57% crvenih i 17% crnih i sve se odlično uređuju. Infrastruktura je veoma dobra, doduše na Carosello delu nešto starija ali funkcioniše besprekorno. Čekanja na žičari gotovo i da nema osim ujutru na početku Carosello 3000 gondole koja je do prošle sezone bila jedina veza za ovaj deo skijališta. Međutim, izgradnjom nove gondole Valandrea koja je u funkciji od sezone 2010/11, i taj problem je delimično rešen. Na Motollinu se nalazi i veliki snowpark koji važi za jedan od najboljih u Evropi.

Restorani, barovi, apres ski

Livigno poseduje veliki broj restorana i pabova a cena je više nego pristupačna što i ne čudi s obzirom da se cela dolina nalazi u bescarinskoj zoni. Zbog toga ceo grad podseća na neki veliki duty free-shop sa ogromnim brojem parfimerija i prodavnica alkoholnih pića i cigareta. Za ljubitelje noćnog provoda, tu je i čuvena diskoteka "Cocodi" sa go-go igračicama koja radi sve do ranih jutarnjih sati. Kroz mesto voze 3 besplatne linije ski busa tako da ćete se brzo prebaciti sa jednog kraja na drugi ukoliko je to neophodno.

Fakultative

Ukoliko posedujete 3-dnevni ski pass iz Livigna ili duži, možete skijati jedan dan u St.Moritzu uz popust od 50%. Takođe, ukoliko doplatite za ski pass "Alta Valltelina", moći ćete da skijate i u Bormiju i Santa Caterini. Treba svakako pomenuti i čuvenu prugu uskog koloseka koja spaja Tirano sa St. Moritzom preko Bernina Pass na oko 2200mnv a putovanje vozom koji spaja ova dva grada je jedno jedinstveno iskustvo.

 

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar