Naslovna    Blog    Skijališta    Skrivene staze za ski eksperte
10

sep

2012

Marija Sekulović

Skrivene staze za ski eksperte

Predstavljamo Vam nekoliko manje poznatih ski centara koji polako stiču sjajnu reputaciju među skijašima ekspertima.

 

Svaki skijaški ekspert uvek traži nove izazove – strmije staze, veće skokove, dublji sneg ili što nepristupačniji teren. Umesto da se vraćaju svake godine u dobro poznate ski centre kao što su Chamonix, St. Anton ili Verbier, zašto ne probati nešto novo?

Rowan Branredth, pro skijaš daje svoje mišljenje o mogućim neistraženim destinacijama. On je izdvojio nekoliko manje poznatih ski centara koji polako stiču sjajnu reputaciju među skijašima ekspertima.

Sainte Foy – raj za dubok sneg i off-piste

Sainte Foy Tarentaise je mali ski centar u Francuskoj u blizini Tignes-a i Val d’Isere-a.  Branredth kaže da je ovo je jedno od najboljih mesta u okolini kada padne dosta snega. Staze ostaju dobro uređene tokom celog dana zbog malog broja skijaša. Ima nekoliko lepih staza ispod linije drveća, kao i prirodnih karakteristika pogodnih za freestyle.

Skijaši mogu da iznajme vodiča kako bi se spustili do farmerskog sela La Monal ili skijali 1,700 m visinske razlike na severnoj strani padine Fogliettaz. Ova druga varijanta je jedna od najomlijenijih off-piste ruta u okolini koju preferiraju lokalni planinski vodiči zbog odličnog kvaliteta snega. Ruta je atraktivna i zbog toga što dubok sneg ostaje netaknut mnogo duže nego na drugim mestima.

Sainte Foy nudi i dobar izbor ruta za turno skijanje sa vrhovima koji dostižu visine do 3,800 metara, kao što su Archeboc i Ruitor. Turno skijaši mogu da pređu i u Italiju, u doline Valgrisenche i Val d’ Aosta preko grebena koji predstavlja granicu između Italije i Francuske.

La Grave – neobeleženo i bez nadzora ski patrola

La Grave, koji je povezan sa poznatim skijailištem Les 2 Alpes, nije tipičan ski centar. Ovde vlada autentičan planinski ambijent, bez obeleženih ski ruta i ski patrola. Ovde skijaši dolaze na sopstveni rizik. Moraju biti svesni brojnih opasnosti sa kojima mogu da se susretnu kao što su stene, lavine, pukotine u ledu i nagle promene vremena.

- U  La Grave-u praktično ne postoje ski staze, samo freeride. Može da bude opasno ako ne znate kuda idete, tako da je preporučljivo samo za skijaše i boardere na najnaprednijem nivou znanja. – kaže Rowan.

Postoji samo jedna gondola koja za 30 minuta penje skijaše na 3,200 m nadmorske visine. Možete ići jednom od dve popularnije rute, ili možete sami izabrati svoju, mada je kod takve vrste istraživanja preporučljivo angažovanje vodiča.

 

Massif des Aravis – raj za turno skijanje

Massif des Aravis se nalazi na 60 km od oblasti Chamonix Mont-Blanc, i jedna je od najbolje čuvanih tajni u francuskim Alpima. Aravis uključuje ski regije La Clusaz-Manigod, povezane šatl busom sa oblastima Le Grand Bornand i Saint-Jean de Sixt.

Ove dve povezane oblasti obuhvataju 84 staze i 54 ski lifta, ali Rowan kaže da je turno skijanje ono što privlači skijaše eksperte u ovaj kraj.

Turno skijanje je sjajan način da se upozna planina, daleko od ski liftova i gužvi, a omogućava i pristup vrhovima do kojih se ne može stići žičarama. Massif des Aravis nudi odlične snežne uslove i nepregledne mogućnosti za pešačenje na skijama do vrhova i prevoja, a zatim spuštanje nazad u dolinu. Neke od najboljih ruta za turno skijanje su Tete Pelouse, Toru de la Mouche i Point Balafrasse. Ski škole iz Aravisa, kao što je Aravis Challenge, organizuju kurseve turno skijanja u trajanju od jednog do sedam dana.

Orelle – mali i miran gradić, odličan off-piste

Orelle je deo ski regije Tri Doline, koja obuhvata oko 600 km ski staza na visinama od 1,800 do 3,230 m nadmorske visine. Povezan je sa većim ski centrima kao što su Val Thorens, Le Menuires, Courchevel, Meribel, La Tania i St. Martin de Belleville.

- Orelle je manje poznati sused Val Thorens-a – kaže Rowan. To je veoma tih gradić,  ali nudi sjajan off- piste neposredno iznad mesta.

Iznad Orelle-a naći ćete izazovne staze u oblasti Cime de Carron kao i sjajan off-piste. Od najviše sedežnice Bouchet, freerideri mogu da prođu ispod glečera Pointe Renod i da uživaju u dubokom snegu. Duga off-piste ruta koja se spušta od lifta Bouchet u dolinu ispod Bouchet glečera je takođe vredna pažnje.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar