Naslovna    Blog    Skijališta    Leto u Chamonixu
Reportaža
03

avg

2013

Marija Sekulović

Leto u Chamonixu

Nakon letnjeg skijanja u Cerviniji i Zermattu, proveli smo nekoliko opuštenih dana u prelepom Chamonixu.

Već kao tradicija, posle nedelje skijanja na padinama evropskih glečera, sledi par dana uživanja u lepotama Chamonixa. U prestonici francuskog planinskog turizma već neko vreme nema skijanja tokom letnjih meseci, ali ostatak atrakcija Chamonixa i okoline sasvim je dovoljan da nas okupira za vreme kratkog boravka.

Ovoga puta rešili smo da posetimo i obližnji Annecy, o čijoj smo lepoti slušali od mnogih, ali nikako tokom ranijih poseta ovom kraju nismo našli vremena da ga obiđemo. Samo ostavljamo stvari u hotelu u Chamonixu i odmah produžavamo do Annecyja. Obilazak grada kombinujemo sa posetom čuvenoj trci Tour de France, čija pretposlednja etapa prolazi tuda tog dana.

Već na ulazu u Annecy ulećemo  u gužvu i susrećemo biciklistički karavan koji stiže u grad. Po dolasku u centar stapamo se sa rekom navijača koja je stigla da isprati finiš jubilarnog, stotog izdanja najpoznatije biciklističke trke na svetu. Nakon odgledanog starta, biciklisti odlaze na 125km dug put do brda Semnoz, a mi krećemo u obilazak grada.

Annecy nam se dopao na prvi pogled. Leži na obalama istoimenog glečerskog jezera , čija bistra, plava voda u letnjim mesecima privlači veliki broj kupača i ljubitelja sportova na vodi. Iznad Annecyja izdižu se oštre i neobične stene masiva Aravis. Nakon šetnje pored jezera, obilazimo stari centar grada po kome je Annecy poznat. Jasno je zašto ga nekad zovu Venecija severa, jer su stare, uske uličice ispresecane sa nekoliko vodenih kanala. Prelepe stare kuće pune cveća, bezbroj kafea, prodavnica i restorana razlog su što staro jezgro grada vrvi od turista.

Odlazimo iz Annecyja, ali pre povratka u Chamonix budi se skijaški instinkt, pa rešavamo da posetimo ski centre koji su objedinjeni nazivom Annecy ski resorts i nalaze se na 30km od ovog grada. Oblast uključuje mesta La ClusazLe Grand BornandManigod i St. Jean de Sixt, koji su ranije bili poznati pod zajedničkim imenom Le Massif des Aravis. Za razliku od namenski građenih francuskih ski centara ova mesta odišu šarmom i tradicijom, a posebno nas je oduševio La Clusaz, inače najveće skijalište u regiji. Pada plan da ovaj kraj obavezno posetimo u nekom trenutku tokom zime, jer pored prelepog mesta trebalo bi da ni skijanje nije loše.

Uveče se vraćamo u Chamonix, našu primarnu destinaciju. Atmosfera koja vlada u ovom gradu uvek nas ponovo oduševi. Ulice su podjednako žive i leti i zimi, a možda je letnja sezona čak i jača od zimske. Ovo bajkovito mesto u kombinaciji sa moćnim vrhovima pokrivenim snegom koji se izdižu iznad doline Chamonix, neodoljiv su mamac za sve ljubitelje prirode i planinskih sportova.

Smešten u regiji Haute Savoie, Chamonix leži na nadmorskoj visini od 1,035m nadmorske visine na granici Francuske sa Italijom i Švajcarskom.  Sa obe strane mesta oštro se izdižu visoke planine . Sa jedne strane to su Brevent i Flegere (dve velike ski oblasti u zimskim mesecima), dok sa druge strane krajolikom dominiraju vrh Aiguille du Midi sa svojom čuvenom gondolom, vrhovi Les Drus i naravno “krov” Evrope, Mont Blanc sa svojih 4,810m nadmorske visine. Najviši evropski vrh se vidi iz svih delova Chamonixa i deluje neverovatno blizu i pitomo, gotovo kao brežuljak do kog se može dopešačiti posle par sati hoda.  Impozantan utisak ostavlja i glečer Bossons koji se završava na svega 400 metara iznad mesta.

U Chamonixu će se naći za svakoga po nešto - od adrenalinskih zavisnika sa esktremnim prohtevima do običnih ljubitelja planine i sporta. Nema te aktivnosti na otvorenom koja ovde ne postoji. Za obične ljubitelje sporta tu je veliki sportski centar sa zatvorenim i otvorenim bazenom, terenima za fudbal, košarku, odbojku, itd. Ostalima se nude mountain bike, paraglajding, planinarenje, penjanje po stenama, hodanje po glečerima, helihopterske ture po okolnim vrhovima, jahanje konja, rafting, canyoning, golf itd.

Uprava lift kompanije iz Chamonixa napravila je pre nekoliko godina pravi potez objedinjavanjem svih atrakcija koje nudi dolina Chamonix u jednu kartu, Multipass. Pomoću ove višenamenske propusnice posetioci su u prilici da u nekoliko dana vide neke od najfascinantnijih lokaliteta u masivu iznad Chamonixa, za koje je pojedinačna karta prilično skupa. Multipass uključuje gondole Aiguille du Midi, Brevent – Flegere, Grands Montets, Le Tour kao i Tramway du Mont Blanc i Montenvers voz.

Do 3,842m visokog vrha Aigullie du Midi vodi jedna od najpoznatijih gondola na svetu,  izgrađena pedesetih godina prošlog veka. U vreme puštanja u rad bila je najviša na svetu, a i sedamdeset godina kasnije izaziva neumanjeno strahopoštovanje. Pogledi sa Aigullie du Midi na Mont Blanc, Vallee Blanche i Mer de Glace oduševe posetioce svaki put bez izuzetka.

Obišli smo i Grands Montets, raj za ljubitelje dubokog snega u zimskim mesecima. Gondola koja izlazi do visine od 3,300m nadmorske visine kreće iz mesta Argentiere, udaljenog nekoliko kilometara od Chamonixa. Sa vrha Grands Montets pruža se neverovatan pogled na okolne vrhove Aiguille Verte i le Petit Dru (jedan od najizazovnijih alpinističkih uspona u masivu Mont Blanca), kao i na glečer Argentiere. Sa ovog mesta se može stići i do najimpresivnijih ledenih vodopada u dolini Chamonix.

Na ovim visinama i dalje ima puno snega, a nešto obilnije ovosezonske snežne padavine omogućile su skijanje u gornjim delovima Grands Montetsa do juna ove godine. Divimo se širokim padinama kao stvorenim za freeride, ali nas ujedno podilazi jeza zbog velikog broja pukotina u glečeru koje se sada, u nedostatku novog snega, jasno vide. Skijaše su u letnjim mesecima zamenili brojni planinari koji se penju na okolne vrhove, kao i ljubitelji paraglajdinga koji plato na Grands Montetsu koriste kao bazu za skokove.

Voz Montenvers i Tramway du Mont Blanc takođe spadaju u nezaobilazne atrakcije Chamonixa. Montenvers voz, koji je svoje prvo putovanje otpočeo pre više od sto godina,  kreće iz centra mesta i penje se do podnožja glečera Mer de Glace na 1,913m nadmorske visine. Pored fantastičnog pogleda na vrhove Les Drus i Grandes Joarasses, tu je i ledena pećina koja posetioce vodi u srce glečera, šarmantni, stari hotel Montenvers, kao i Glaciourum, interaktivna izložbena postavka o istoriji glečera u Chamonixu i okolini.

Tramway du Mont Blanc kreće iz Saint-Gervaisa ili Le Fayeta, nekih 20km udaljenih od Chamonixa. Napravljen je 1909. godine i do danas predstavlja jednu od najviših železničkih linija u Evropi. Put tramvajem traje sat vremena i petnaest minuta, a vodi putnike do Nid d'Aigle na 2,380m nadmorske visine. Ova tačka nalazi se u podnožju impresivnog glečera Bionnassay koji predstavlja početnu stanicu za planinare koji se penju na najviši vrh Evrope, Mont Blanc.

Uz sve aktivnosti i znamenitosti koje treba posetiti, tri dana u Chamonixu prolaze neverovatno brzo. Čini nam se i da smo samo šetali prelepim ulicama Chamonixa tokom tri dana, ne bi nam bilo ništa manje interesantno. Ovaj grad jednostavno ima neverovatnu “dušu” i to je uz prelepe pejzaže jedan od glavnih razloga zašto toliko ljubitelja planine ne može da odoli tom neverovatnom mestu. Opraštamo se od njega za sad i nadamo se novom sastanku već ove zime. 

 

Pošalji prijatelju
Chamonix, Jul 2013

Komentari (1)

ostavi komentar
25

mar

2015

11:14  |   Ana [neregistrovani]

Ovaj grad izgleda jako romantično i lepo. Volela bih ga posetiti i malo uživati u prelepoj prirodi.

Preporuka

Ostavi komentar