Naslovna    Blog    Skijališta    Skijanje u Grčkoj
09

jan

2014

Marija Sekulović

Skijanje u Grčkoj

Ne pričamo o skijanju na vodi već na snegu, a oni koji su bili kažu da zna da bude iznenađujuće dobro.

Širom zemlje postoji 21 ski centar. Većina skijališta je ipak sasvim mala, a ponekad i ne rade tokom sezone. Tehnički i organizacioni problemi, nedostatak opreme i iskusnih ljudi, dovode do toga da neki od ovih ski centara rade samo nekoliko dana godišnje. Ipak, neka skijališta su puna svakog vikenda, i sasvim je moguće videti na autoputu ljude sa skijama na kolima, koji su se zaputili u neki grčki ski centar čak i sredinom aprila.

Evo nekih od poznatijih grčkih skijališta:

Mt. Helmos Kalavrita  ( 1,700 m - 2,340 m)

Sa sedam ski liftova jedan od dva najveća skijališta u južnoj Grčkoj. Zbog blizine Atine (200 km) obično je prevelika gužva vikendom i za vreme praznika što prouzrokuje dugačke redove na žicama.

Uprkos tome, skijalište ima svoje poštovaoce, zbog veoma lepe prirode i nekoliko odličnih staza, uključujući jednu strmu crnu.

Mt. Parnassos ( 1,640 m – 2,260 m)

Takođe nedaleko od grada Atine, najveći je u zemlji sa 13 ski liftova i 35 km staza, definitivno ski centar br. 1 u Grčkoj. Kao i Kalavrita, za vreme vikenda i praznika je prevelika gužva, a takođe je i prilično skupo.

Sa druge strane, ski centar je dobro organizovan, staze se sređuju jako dobro, a osoblje u ski centru je odlično obučeno i prilično iskusno. Sasvim je moguće ovde skijati i na proleće, zahvaljujući savršenoj pripremi i održavanju staza. Prošle godine sezona je završena oko 10. maja.

www.parnassos-ski.com

Mt. Pelion ( 1,163 m – 1,471 m)

Mt. Pelion se nalazi u središnjoj Grčkoj. Ski centar nije ništa posebno, poseduje 5 ski liftova, nekoliko staza i prilično je nizak. Međutim, priroda je prelepa, i mesto zna da obori veliki broj rekorda po količini padavina u samo nekoliko dana.

Skijalište se nalazi između dva mora tako da je vlažnost u ovoj regiji jako velika. Sredinom zime, kada su balkanske zemlje zatrpane snegom, vazduh koji dolazi sa severoistoka postaje hladniji kada prelazi preko zaleđenog Balkana. Približavajući se Mt. Pelionu dok prelazi preko Egejskog mora, vazduh prikuplja vlažnost i ispušta je u obliku gustog snega. Nije neobično za meštane i zaposlene u ovom ski centru da pronađu svoje kuće i kancelarije potpuno zatrpane snegom posle mećave.

www.skipilio.gr

Mt. Falakro ( 1,755 m – 2,056 m)

Ova oblast se nalazi na severoistoku Grčke, reč „falakro“ znači ćelav i savršeno opisuje ovu planinu.

Mt. Falakro je jedan od najvećih centara u severnoj Grčkoj sa osam ski liftova uključujući četvorosed, jedini u ovom delu zemlje.Međutim, skijalište često ne radi zbog jakog vetra i magle. Takođe, obližnji ski centar Bansko u Bugarskoj privlači daleko više posetilaca nego Mt. Falakro, koji poslednjih godina ima velikih finansijskih problema.

www.falakro.gr

Mt. Vermio ( 1,420 m – 2,005 m)

Idući sa istoka na zapad, nailazi se na još jedan dobar skijaški izbor u Grčkoj, Mt. Vermio i 3–5 Pigadia. Ovaj specifični ski centar je definitivno jedan od najboljih u zemlji uprkos svojoj maloj visini. Jedna sedežnica i četiri tanjira čine slabu infrastrukturu, ali su ipak dovoljni za rad ski centra, iako su u vreme praznika redovi na žicama  predugački.

3–5 Pigadia je posebna iz tri razloga: staze su ispod linije drveća tako da magla i vetar ne utiču na rad skijališta. Ski centar ima najbolji sistem za veštački sneg u celoj Grčkoj, skoro 100 % staza je pokriveno topovima.

Još jedan simbol ovog skijališta je Filipos. Filipos je crveno – crna staza, verovatno najzahtevnija u Grčkoj i jedna od najtežih u južnoj Evropi. Staza, koja je na nekim delovima crna a na drugim crvena, je obično prekrivena tvrdim, kompaktnim i ponekad zaleđenim snegom. 3–5 Pigadia takođe ima svoje obožavatelje, mahom skijaše.

www.3-5pigadia.gr

Mt. Voras  ( 2,000 m – 2,500 m)

Nekoliko kilometara dalje je Mt. Voras - Kaimaktsalan, najviše skijalište u Grčkoj. Obično ima najdužu sezonu u zemlji, koja traje od početka decembra do kraja aprila. Nije neobično da se skijalište zatvori sredinom aprila, ne zbog manjka snega već zbog nedostatka posetilaca.

Ima jedan dvosed, dva tanjira i jedno sidro. Tu se takođe nalaze i neke od najboljih staza u Grčkoj po kvalitetu snega. Međutim, sve staze i žice su iznad linije drveća tako da je skijalište podložno gustoj magli i jakim vetrovima. Veoma često vidljivost zna da bude jako loša, ali se za petnaestak minuta situacija promeni. Nedaleko od vrha planine je granica sa Makedonijom, ali nažalost politički konflikt ove dve zemlje sprečava proširenje ski centra i na makedonsku stranu.

www.kaimaktsalan.gr

Vasilitsa ( 1,620m – 2,250m)

Poslednji ski centar u ovom pregledu je Vasilitsa, na severozapadu Grčke. Mikro – klima ove oblasti i vremenske struje u Evropi uglavnom donose ovoj planini velike količine snega svake godine. Visina je pristojna, priroda prelepa, a drveće raste čak i preko 2,000 m.

Vasilitsa je grčka kraljica dubokog snega, time i očekivano br. 1 izbor za boardere. Moguće je skijati i boardati između drveća, freeride oblast je ogromna, ali ski centar ima manjak osoblja i ponekad nedovoljno iskusan menadžment.

Svake godine privlači sve veći broj ljubitelja zimskih sportova, ali već pomenuti problemi dovode do toga da centar loše funkcioniše, posebno u pogledu ski liftova na kojima se formiraju veliki redovi itd. Cene su još uvek niske, i ako imate sreće da posetite Vasilitsu neposredno pošto je pao sneg kada sve žice rade, mogućnosti za freeride uživanje su neograničene.

www.vasilitsa.com

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar