Naslovna    Blog    Skijališta    Prvomajsko skijanje na austrijskim glečerima – Molltaler i Kaprun
Reportaža
03

maj

2012

Ivan Tamburić

Prvomajsko skijanje na austrijskim glečerima – Molltaler i Kaprun

Kao i prethodnih nekoliko godina, i ovogodišnje prvomajske praznike smo iskoristili da skijamo na austrijskim glečerima. Ovog puta odlučili smo se da posetimo nama najbliži glečer, Molltaler.

Put od Beograda dugačak 680 km, koji nas je vodio preko Zagreba, Ljubljane, Villacha i Spittala, prešli smo za sedam sati. Za smeštaj smo odabrali malo alpsko selo Flattach, koje je od podnožja glečera udaljeno 8 km.  Do najniže tačke skijališta stigli smo podzemnim vozom Gletscher Express, inače najdužim te vrste na svetu. Visinsku razliku od oko 1,000 m – sa 1222 do 2234 m nadmorske visine, voz prelazi za desetak minuta. Odatle gondola vodi do centralne tačke skijališta, vrha visokog 2800 m na kome se nalazi veliki i moderan restoran Eisse.

Uprkos visokim temperaturana skijanje je bilo iznenađujuće dobro. Staze su tipične glečerske, uglavnom plave i crvene, dosta su široke i dobro pripremljene, tako da drže solidno veći deo dana. Prijatno nas je iznenadila činjenica da na Molltalleru skijaše prevoze sedežnice, za razliku od drugih glečera na kojima se uglavnom nalaze sidra i tanjiri. Inače, na samom glečeru nije bilo prevelike gužve, uglavnom smo sretali takmičare iz različitih reprezentacija koji su gore trenirali. Tako smo imali prilike da posmatramo treninge najvećih zvezda svetskog skijanja kao što su Ivica Kostelić, Maria Riesch, Victoria Rebensburg i dr. Takmičari vole ovaj glečer zato što je mnogo manje turistički i komercijalan od na primer Kapruna, što se i nama svidelo.

Boravak u Austriji iskoristili smo da na jedan dan “skoknemo” i do već pomenutog Kapruna. Do ovog glečera put nas vodi od Flattacha, preko obližnjeg  Mallnitza u kome se ukrcavamo na auto-voz koji nas posle desetak minuta ostavlja sa druge strane planine u Bad Gasteinu. Odatle posle četrdesetak minuta vožnje stižemo do podnožja gondole koja vodi na Kaprun glečer.

Posle mira Molltalera, na Kaprunu potpuno druga slika. Veliki broj ljudi na stazama, prepuni restorani sa glasnom muzikom i nezaobilazna apres-ski žurka ostavili su utisak da se na Kaprun ne dolazi samo zbog skijanja, već i zbog dobrog provoda. Posle solidnog skijanja, dan na Kaprunu završavamo uz po koji Weissbier na velikoj apres-ski žurci ispred centralnog kompleksa skijališta, Alpincentra.

Sve u svemu, i ovaj put prvomajsko skijanje na austrijskim glečerima bilo je pun pogodak. U danima kada su na našim prostorima već počele velike vrućine, uspeli smo da za četiri dana produžimo skijašku sezonu. 

 

Pošalji prijatelju
Molltaler i Kaprun, Maj 2012

Nema komentara.

Ostavi komentar