Naslovna    Skijališta    Austrija    Zell am See - Kaprun

Zell am See - Kaprun

Zell am See - Kaprun
3203 mVrh
2233 m
970 mPočetna stanica
Ukupno km staza: 138
Voz
1
Gondola
3
Telekabina
8
Sedesnjica
15
Tanjir
19
20
Plavih
24
Crvenih
10
Crnih

Izvrstan geografski položaj i obilje atrakcija u okolini, doprineli su da Zell am See postane jedno od značajnijih turističkih i skijaških odredišta u Austriji. Smešten u pokrajini Salzburg, na ruti važnog trgovačkog puta preko Grossglocknera, bio je naseljen već u rimsko doba. Najstariji delovi gradskog jezgra potiču iz 8. veka, kada je salzburški biskup Johannes utemeljio grad pod imenom "Cella in Bisonzio". Zell am See, predivan gradić na jezeru koji je i sam poznati ski centar,  nalazi se u blizini čuvenog glečera Kapruna.

Prijatna klima, zaštićenost od jakih vetrova i izgradnja železnice privukli su u ovaj kraj veliki broj turista već krajem 19. veka. Današnja sportska ponuda uključuje preko 40 različitih aktivnosti, od svih vrsta skijanja, preko klizanja i pešačenja do jahanja, planinarenja i ekstremnih sportova. Kupanje, jedrenje i ronjenje u ledničkom Zell am See jezeru, jednom od najčistijih na svetu, pruža poseban doživljaj. Za odmor i zabavu pobrinuli su se brojni restorani, kafići i vinski podrumi u pešačkoj zoni, u istorijskom jezgru grada.

Od lokalnih zanimljivosti, neki predlozi vredni posete, ako pored skijanja ostane vremena su: toranj Kastnerturm iz 10. veka, župna crkva iz 11. veka, dvorac Rosenberg, dvorac Prielau, zavičajni muzej Vogtturm, Zell am See jezero, vrh Schmitenhöhe, muzej Hetzhäusl u nacionalnom parku Höhe Tauern, glečer Kitzsteinhorn, jezero Klamm i planinski put Grossglocknerstrasse.

Zell am See je udaljen 834 km od Beograda. Postoji nekoliko varijanti puta: jedna opcija vodi preko tunela Karavanke, autoputem prema Salzburgu do Bischofschofena, gde se izlazi na magistralni put koji ide do Zell am See-a. Druga mogućnost uključuje vožnju autovozom od Mallnitza, čime se put skraćuje za stotinak kilometara, ali i troškovi povećavaju. Takođe treba voditi računa o redu vožnje autovoza. Najbliži aerodromi su Salzburg, Innsbruck i Minhen. Najbolja veza postoji sa aerodromom u Salzburgu, koji je i najbliži. Do Zella se može doći i vozom, železnička stanica se nalazi u centru mesta.

Skijalište

Ski centar Zell am See prostire se na visini od 755-2000m nadmorske visine. Zbog nedovoljne visine i staza koje su dosta pod suncem, Zell često ume da ima problema sa količinom snega. Mesto je poznato i po solidnom prostranstvu za nordijsko skijanje. Što se tiče alpskog skijanja, ukupno ima 77 km staza, od čega je 43% plavih, 38% crvenih i 19% crnih staza. Ako se računa zajedno sa Kaprunom, ukupno ima 130 km staza. 50 km staza je pokriveno topovima za veštački sneg. Skijalište ima ukupno 26 žičara, od toga 10 sedežnica, 7 gondola i 9 vučnica. Sistem žičara je generalno dobar, gužve uglavnom nema, osim u špicu sezone.  Na vrh skijališta se može stići sa nekoliko mesta u gradu, odakle vode stojeće gondole. Skijalište ima više strmih staza  od većine centara slične veličine, ali generalno teško da može da drži pažnju dobrom skijašu više od 2-3 dana. U principu, staze nisu previše zahtevne i skijalište je više pogodno za porodice, početnike i srednje skijaše koji ne traže previše izazova. Za eksperte mogu da budu ineteresantne crne staze br. 13. i 14. kada su uređene, mada bi one u Francuskoj pre bile kategorizovane kao crvene. Jedna od loših strana ski centra je činjenica da su staze generalno kratke. Za početnike postoji nekoliko staza pored velike gondola u Zellu, kao i u Schuttdorfu. Malo odvažniji početnici će pronaći ponešto po svom ukusu u Schmittenhoheu, Breitecku i Areitu.

Ako sam Zell am See kao skijalište nekoga razočara, oni probirljiviji će ipak uspeti da pronađu nešto za sebe u ovoj regiji. Petnaestak kilometara uzbrdo, nalazi se Kitzsteinhorn glečer, poznatiji kao Kaprun. Najviša tačka glečera je na 3030 m, i skijanje je moguće tokom cele godine, mada je dosta lošije u letnjim mesecima. Sam Kaprun ima oko 40 km staza, 29 ski liftova i 5.5 km staza pokrivenih topovima za veštački sneg. Sistem žičara na Kaprunu poznat je i po tome što gondola koja ide do vrha glečera prelazi preko najvišeg gondolskog stuba na svetu, visokog 113,6 m. Staze su prave glečerske, široke i pretežno crveno-plave. Crnih staza nema, ako se ne računa off piste zona, koja je odlična jer se na sve strane pružaju potencijalne staze. Na Kaprunu postoje čak tri snow parka.

Smeštaj

U Zell am See-u postoji dosta hotela, apartmana i pansiona. Postoji široka selekcija hotela od kojih je najviše onih sa 4 zvezdice. Salzburrgerhof sa 5 zvezdica, smešten na samoj obali jezera je najpoznatiji i najluksuzniji. Što se tiče apartmana sa samousluživanjem, ima ih dosta i cene su uglavnom razumne, posebno van najjače sezone. Preporučuju se komforni i potpuno novi Post apartmani u centru mesta, koji se van zime mogu naći po jako povoljnoj ceni, ako se ide na prolećno ili jesenje vikend skijanje na Kaprunu. Najpovoljnija varijanta je smeštaj van samog Zell am See-a, u nekom od okolnih manjih mesta kao što je Schutdorf na primer, koji je svega 2 km udaljen od Zella.

Restorani, barovi, après ski

Zell ima više samostalnih restorana nego onih u okviru hotela, što nije uobičajeno za manje austrijske ski centre. Ampere je tih i sofisticiran; Giuseppes je popularan italijanski restoran sa odličnom hranom, dok Kupferkessel i Traubenstuberl služe lokalne specijalitete. Postoje čak i kineski restorani u Zellu i Schutdorfu. Na stazama Zell am See-a i Kapruna nalazi se nekoliko dobrih planinskih restorana po principu samoposluživanja, a hrana nije skupa, uostalom kao i u većini austrijskih ski centara. U njima radi dosta ljudi iz bivše Jugoslavije, najviše iz Bosne, tako da će se naši turisti lako sa njima sporazumeti.

Što se tiče après skija, u sezoni je vrlo živ, dok je na Kaprunu veselo tradicionalno za prvomajske praznike. Postoji dosta pabova za provod posle skijanja, koji počinje još pre zatvaranja žičara. Kada je lepo vreme u Zellu, dobar provod je u Schnapps Hans ice baru ispred Berghotela, na planini u Schmittenhoheu, sa dobrom muzikom, ludim DJ-em i veselom ekipom koja igra na šankovima. Dobar je i Diele disco bar, kao i Crazy Daisy na glavnom putu.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Oceni

Ostavi komentar