Naslovna    Skijališta    BiH    Jahorina

Jahorina

Jahorina
1880 mVrh
580 m
1300 mPočetna stanica
Ukupno km staza: 20
Sedesnjica
5
Tanjir
4
1
Plavih
7
Crvenih
2
Crnih

Jahorina se nalazi u jugoistočnom delu Bosne i Hercegovine, u neposrednoj blizini Sarajeva (28km) i Pala (12km). Ona je ujedno najveći i trenutno najmoderniji ski centar u BiH. Najviši vrh je Ogorjelica koji se nalazi na 1.916m nadmorske visine. Javorina je originalni naziv planine Jahorine. Naziv je dobila po planinskom ili grčkom javoru čije je najsevernije stanište upravo ova planina.

Početak skijanja na Jahorini vezuje se za  4. april 1905. godine, kada je u Sarajevu osnovan odsek Radničkog turističkog društva “Prijatelj prirode” kao ogranak društva “Die Naturfreunde”. Zimsko planinarenje, odnosno planinarenje uz upotrebu smučki postaje jedna od delatnosti ovog naprednog društva, čije je samostalno delovanje nastavljeno i po završetku Prvog svetskog rata.

Prva žičara na Jahorini je otvorena 29.11.1952. godine. Polazna stanica žičare se nalazila kod hotela “Jahorina” na nadmorskoj visini od 1660m i išla je do vrha na Goloj Jahorini na 1885m.Dužina žičare iznosila je 1050 m. Bio je to jednosed sa 102 sedišta, kapaciteta 360 putnika na sat. Od polazne stanice do vrha vožnja je trajala 8 minuta.

Na Jahorini su se 1984. godine održale Zimske olimpijske igre kada je Jahorina doživela najveći procvat. Sama ideja je nastala na Jahorini, a po dobijanju Olimpijade razvijaju se ostali centri u okruženju: Bjelašnica, Trebević i Igman.

Tokom rata 90-ih godina, skijalište je devastirano, a većina smeštajnih kapaciteta uništena. Tek početkom novog milenijuma, počinje ozbiljnije ulaganje u modernizaciju infrastrukture.

Jahorina je od Beograda udaljena 320 km i do nje se stiže na sledeći način: Krenite autoputem prema Zagrebu i isključite se na izlazu Šabac-Ruma (pravac za Šabac). Nakon što stignete u Šabac pratite obilaznicu i putokaze za Loznicu i Zvornik. Ukoliko ne želite da pravite veliki krug obilaznicom, nakon što pređete most na Savi, možete nastaviti pravo i proći kroz centar Šapca što neznatno skraćuje trasu.

Neposredno pošto prođete pored Loznice, stižete do prvog graničnog prelaza Trbušnica-Šepak. Preporučujemo da tu uđete u BiH jer je put pored Drine kroz Srbiju dosta lošiji iako je kraći nekoliko kilometara. Ne zaboravite da vam je za BiH i dalje potreban zeleni karton. Čim pređete most skrećete levo i idete ka Zvorniku. Ukoliko ste se ipak odličili da idete kroz Srbiju, na sledećem graničnom prelazu kod Malog Zvornika ući ćete u BiH.

Dalje pratite putokaze za Vlasenicu posle koje kreće uspon na Romaniju. Pratite pravac Han-Pijesak, Sokolac. Neposredno posle Sokolca stižete na raskrsnicu gde se levo ide za Rogaticu i Višegrad a desno Sarajevo i Pale. Nastavljate putem ka Sarajevu i posle 40-ak km dolazite do raskrsnice gde skrećete levo za Pale i Jahorinu. U centru Pala prolazite petlju i posle 12 km stižete na Jahorinu.

Što se tiče dolaska iz drugih gradova, Jahorina je od Banja Luke udaljena 210 km, Novog Sada 290 km, Zagreba 350 km, Splita 320 i Podgorice 270 km.

Skijalište

Staze na Jahorini se nalaze između 1300m (Prača) i 1880m (Ogorjelica) nadmorske visine, što predstavlja solidnih skoro 600m visinske razlike. Deklarisana ukupna dužina staza za alpsko skijanje iznosi 20km što nam se čini sasvim realnim, za razliku od nekih ski centara u regionu koji tu cifru znaju drastično da „naduvaju“.

Kada je u pitanju vertikalni transport, tu su tri nova Leitner isklopiva šestoseda sa kožnim sedištima, četiri ski lifta tipa tanjir i dva starija dvoseda. Ukupan kapacitet iznosi oko 10’000 skijaša na sat.

Na Jahorini ima ukupno deset staza, 7 crvenih, 2 crne i jedna plava, međutim treba imati u vidu da skoro svaka od crvenih staza ima i svoju plavu „varijantu“, dok crna staza „Olimpijski (ženski) spust“ trenutno nije u funkciji. Sve staze se nalaze na severnoj strani skijališta jer je ceo ski centar u stvari jedna ogromna i široka padina ispresecana borovom šumom koja počinje od „Olimpijskog spusta“, a završava se na Poljicama kod starog repetitora.

Prateći trendove u regionu, pre svega standarde koji su postavili Kopaonik, Stara planina i Tornik, i OC Jahorina je poslednjih godina uložio značajna sredstva u razvoj infrastrukture. Ukoliko niste duže od tri godine bili na olimpijskoj lepotici, bićete prijatno iznenađeni pozitivnim promenama koje su se ovde desile, pre svega uz svesrdnu pomoć Vlade Republike Srpske u čijem je većinskom vlasništvu ovo skijalište.

Pored pomenutih šestoseda koji su drastično smanjili gužve, tu su i dva nova ratraka sa vitlom koja će omogućiti da se mnogo bolje tabaju i staze sa nešto većim nagibom. Zahvaljujući novim akumulacionim jezerima i instalacijama za veštačko osnežavanje koje pokrivaju Poljice, Ogorjelicu i Praču, sada će skijanje biti zagarantovano čak i u periodu kada nema toliko prirodnih padavina. Ovo je pre svega značajno za Praču koja predstavlja dobru alternativu pomenutim stazama u uslovima jakog vetra ili magle, a koja je do sada često imala problema sa visinom snežnog pokrivača. Takođe, staze će mnogo duže odolevati „južini“ s obzirom da je mešavina prirodnog i veštačkog snega mnogo otpornija na ovu pojavu.

Od sezone 2014/15, omogućeno je noćno skijanje na Jahorini. Skijaši i borderi će sredom, četvrtkom i petkom imati priliku da uživaju po ceni od 15KM. Tim danima će ski lift „Poljice“ biti u funkciji od 18h do 21h.

Međutim, da ne bude sve baš tako savršeno pronašli smo i par zamerki. Obeležavanje staza je nešto lošije. Zbog toga će se svi oni koji se prvi put nalaze na Jahorini nešto teže snaći prilikom prebacivanja sa jedne staze na drugu, pogotovo u uslovima guste magle koja zna da bude česta pojava na ovoj planini. Ovaj problem je od sezone 2014/15 donekle rešen postavljanjem novih putokaza na vrhu Ogorjelice.

Takođe, potrebno je urediti izlazne stanice ski liftova Željo i Olimpik kao i probiti put koji povezuje Ogorjelicu sa Poljicama kako bi oni manje iskusni skijaši mnogo jednostavnije stizali do ovog dela skijališta.

Sa narednu sezonu najavljuje se izgradnja gondole Pale-Jahorina kao i nove garaže za korpe šestoseda na Poljicama i Skočinama kako bi i ove dve žičare, pored Ogorjelice, dobile „haube“ za zaštitu od vetra. Takođe, u planu je zamena ski liftova Željo i Olimpik novim sidrima kao i konačno uređivanje staze „Olimpijski spust“. Ukoliko se sve ovo realizuje, Jahorina će postati sasvim ozbiljan takmac u trci za najbolje skijalište u regionu,„rame uz rame“ sa Kopaonikom, Krvavcem ili Banskom.

Smeštaj

Na Jahorini možete pronaći sve tipove smeštaja, od hotela sa 4 i 5*, preko nešto skromnijih hotela i pansiona, do privatnih vikendica i apartmana. Ukupan kapacitet smeštaja na Jahorini iznosi oko 5’000 kreveta.

Možemo izdvojiti tri celine gde su skoncentrisani smeštajni kapaciteti. Najviše novih hotela je izgrađeno na Poljicama od kojih je najluksuzniji Termag 4* kao i apart-hotel Vučko 5*.

U vikend naselju, kako mu i samo ime kaže, nalazi se veliki broj privatnih vikendica sa apartmanima po izuzetno pristupačnim cenama. Ukoliko zakupljujete celu vikendicu za neko veće društvo, krevet se može naći po ceni već od 10€ po osobi/dnevno.

Oko hotela Bistrica i neposredno pored žičare Ogorjelica nalazi se nekoliko manjih hotela-pansiona sa izuzetno pristojnim sobama i apartmanima, a izdvajaju se Snežna kraljica, San i Dva javora. Cene se kreću od 25-30€ za polupansion u dvokrevetnoj sobi u zavisnosti od termina. Takođe, tu je i porodični hotel Nebojša koji poseduje svoj privatni ski lift za početnike.

Restorani, barovi, apres ski

Možemo slobodno reći da gastronomska ponuda na Jahorini svojim kvalitetom i pristupačnim cenama drastično odskače od ponude drugih ski centara iz okruženja. Gde god da odsednete, ljubazni domaćini će vas poslužiti specijalitetima iz ovog kraja: uštipcima sa kajmakom, jagnjetinom i teletinom ispod sača, kupus sa kolenicom i mnogim drugim vrhunskim jelima. Ponudom i kvalitetom usluge se izdvajaju Koliba na dnu Poljica (u sklopu Termaga) kao i čuvena Rajska vrata pored ski lifta Željo. Takođe, ukoliko imate uplaćen smeštaj sa hranom u nekom od privatnih pansiona ili hotela, nećete ostati uskraćeni za čari jahorinske kuhinje.

Što se tiče klasičnog „apres ski“ provoda neposredno posle skijanja, čini se da Jahorina pati od iste boljke kao i većina planina u regionu. On jednostavno ne postoji u onom obliku kao što je to slučaj u većini austrijskih ili francuskih skijališta, mada se kroz program „Ski & Fun“ pokušava pokrenuti  nešto na tom planu, a i ljudi iz kluba „Royal“ u blizini hotela Bistrica takođe pokušavaju da animiraju ljude posle skijanja.

Pravi provod na Jahorini počinje u kasnim večernjim satima. Ukoliko ste ljubitelj stare rok muzike, obavezno svratite u čuveni Peggy koji se nalazi u vikend naselju kod bivšeg hotela Šator. Oni koji vole tamburice vikendom mogu otići u već pomenuta Rajska vrata gde je uz kamin i toplu amosferu provod zagarantovan. Za fanove pop i narodne muzike sa klavijatura, tu su neprikosnoveni „Snežna kraljica“ i "Lavina" u okviru istoimenih hotela.  Sve u svemu za svakoga ponešto.

Jedino će ljubitelji strane muzike, hip-hopa ili house-a biti pomalo razočarani, s obzirom da je Studio koji je bio simbol dobrog provoda na Poljicama srušen radi izgradnje garaže za korpe novog šestoseda. Međutim Klub Bistrica sada nudi ovakvu vrstu muzike uz nastupe DJ-eva iz regiona.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Oceni

Ostavi komentar

Povežimo se

Tagovi