Naslovna    Skijališta    Italija    Livigno

Livigno

Livigno
2797 mVrh
981 m
1816 mPočetna stanica
Ukupno km staza: 115
Telekabina
6
Sedesnjica
13
Tanjir
11
29
Plavih
37
Crvenih
12
Crnih

 

Livigno je skijalište na samom severu Italije, u regiji Lombardija, između oblasti Gornja Valtelina i Engadin. Livigno je naziv i za celu dolinu koja se prostire na dužini od 12km, između dva planinska lanca koja se sa 3000m spuštaju na 1800m što je i nadmorska visina samog mesta. Kroz mesto voze 3 besplatne linije ski busa tako da ćete se brzo prebaciti sa jednog kraja na drugi ukoliko je to neophodno. S obzirom da se nalazi u bescarinskoj zoni, ceo grad podseća na neki veliki duty free-shop sa ogromnim brojem parfimerija i prodavnica alkoholnih pića i cigareta.

Mestom domininiraju male, drvene kuće napravljene u tradicionalnom stilu, što mu daje poseban šarm. Jedno od 3 sela koje čine Livigno, San Antonio je centralna lokacija zatvorena za saobraćaj i nešto najbliže centru što Livigno ima, jer centar grada ne postoji u klasičnom smislu reči. Osim San Antonia, druga dva sela su Santa Maria, 1 km severno i San Rocco, malo dalje južno i uzbrdo.

Po nekim izvorima, reč Livigno potiče od reči 'lavina' koja se na ladinskom jeziku kaže isto kao i na srpskom i hrvatskom. To i ne treba da čudi s obzirom da jedna od teorija o prvim stanovnicima Livigna kaže da su se tu doselili Sloveni koji su živeli na obalama Dunava.

Do 50-ih godina XX veka, zbog neprohodnih puteva koji su zatvarani svake zime, Livigno je mogao da ponudi samo letnji turizam. Samo su najveći entuzijasti, uglavnom Nemci, dolazili zimi kako bi uživali u netaknutim stazama i off-piste skijanju. Put prema Bormiju je probijen tek 1952. uz velike napore. Prva dva ski lifta su otvorena 1959. godine a turizam je konačno počeo da cveta izgradnjom tunela "Munt La Schera" prema Švajcarskoj, koji je omogućio dolazak turistima  iz Severne Evrope preko Engadina kao i Italijanima koji su dolazili preko autoputa za Brenero. 1965. godine, Livigno je imao 6 hotela i 2 ski lifta. Danas Livigno ima preko 100 hotela sa oko 4800 kreveta i preko 900 apartmana koji se izdaju svake nedelje.

Od zanimljivosti treba svakako pomenuti i čuvenu prugu uskog koloseka koja spaja Tirano sa St. Moritzom preko Bernina Pass na oko 2200mnv a putovanje vozom koji spaja ova dva grada je jedno jedinstveno iskustvo.

Livigno je od Beograda udaljen 1025km i može se stići na sledeći način: Beograd-Zagreb-Ljubljana-Karavanke-Villach, nakon 20ak kilometara od Villacha, skrenite levo za Lienz i pratite put E 66 za Brunico. U mestu Bressanone/Brixen se uključujete na autoput i pratite putokaze za Bolzano. U Bolzanu skrenite desno za Merano i nakon toga idite za Mustair koji je granični prelaz Italije i Švajcarske. Nakon ulaska u Švajcarsku pratite put za Zernez i nakon 10ak kilometara skrenite levo u tunel Munt La Schera. Obratite pažnju na radno vreme tunela jer ima samo jednu traku. Subotom i nedeljom je do 8h ujutru omogućen izlazak iz Livigna ka Švajcarskoj a nakon toga, sve do 16h tunel radi u smeru ka Livignu.

Drugi put je nešto duži, ima 1235km ali je dosta ravniji i brži. Vodi autoputem Beograd-Zagreb-Ljubljana-Trst-Bergamo, u Bergamu se isključujete desno za Lecco, prolazite pored Lago di Como, pratite putokaze za Sondrio, Bormio, Livigno. Obratite pažnju na prevoj Passo Foscano, između Bormija i Livigna, koji u slučaju velikih smetova zna da bude zatvoren.

Skijalište

Skijalište se prostire od 1800m - 2800m i podeljeno je na dva dela, Carosselo i Mottolino, koji su podjednake veličine. Livigno ima 30 ski liftova, od toga 6 gondola (telekabina), 13 sedešnjica i 11 tanjirića. Ukupna dužina staza je 115km, 26% plavih, 57% crvenih i 17% crnih i sve se odlično uređuju. Infrastruktura je veoma dobra, doduše na Carosello delu nešto starija ali funkcioniše besprekorno. Čekanja na žičari gotovo i da nema osim ujutru na početku Carosello 3000 gondole koja je do prošle sezone bila jedina veza za ovaj deo skijališta. Međutim, izgradnjom nove gondole Valandrea koja je u funkciji od sezone 2010/11, i taj problem je delimično rešen. Na Motollinu se nalazi i veliki snowpark koji važi za jedan od najboljih u Evropi.

Ukoliko posedujete 3-dnevni ski pass iz Livigna ili duži, možete skijati jedan dan u St.Moritzu uz popust od 50%. Takođe, ukoliko doplatite za ski pass "Alta Valltelina", moći ćete da skijate i u Bormiju i Santa Caterini.

Smeštaj

Livigno u ponudi smeštaja nudi 104 hotela i preko 1000 apartmana. Cene, posebno za najam apartmana su prilično razumne, a usluga sasvim dobra. Većina hotela je mala i sa kategorizacijom od 2 i 3 zvezdice. Nekoliko hotela sa 4 zvezdice se nalaze van centra. Popularni hoteli su Intermonti sa 4 zvezdice i malo dalje od centra, Bivio – jedini hotel u centalnom Livignu sa bazenom, Montanina itd. Od apartmana naročito hvaljeni su Loredana, Larice, Camana Veglia.

Restorani, barovi, apres ski

Apres ski ovde se odvija uglavnom u podnožju Carosello gondole, u popularnom Umbrella bar-u i zna da potraje do kasnih sati. Ako ste se ipak odlučili za Mottolino stranu skijališta, preporučujemo da svratite u Camanel di Planon restoran gde možete dobro jesti a i provesti se uz džez muziku uživo. Međutim, s obzirom da se nalazi na samoj stazi, restoran se zatvara već oko 16h. Za ljubitelje noćnog provoda, tu je i čuvena diskoteka "Cocodi" sa go-go igračicama koja radi sve do ranog jutra. Ukoliko volite nešto mirniji provod, gde možete popiti dobro pivo i nešto prezalogajiti, svratite u Homelywood pub. Alta Valtelinu generalno karakterišu dobre picerije a u Livignu ih ima na pretek, izdvojili bi smo Bella Vistu i Kiwi a obavezno rezervišite sto jer zna da bude velika gužva.

U Livignu ima dosta tradicionalnih, opuštenih restorana, od kojih se mnogi nalaze u okviru hotela. Hotel Concordia ima jednu od najboljih kuhinja u gradu. Restoran Mario’s ima jedan od najraznovrsnijih jelovnika. Cene su povoljne, naročito za najpopularnija italijanska jela kao što su pizza i pasta. Što se tiče planinskih restorana, naročito je impresivan restoran na Mottolinu, na vrhu gondole, sa dobrom hranom ali i povećim gužvama u vreme ručka. Rustični restorani na Passo d’Eira i Trepalle su takođe dobar izbor za predah.

  • Odlično uređene staze
  • Tax-free zona
  • "Free ski" promocija na početku/kraju sezone
  • Veliki broj sadržaja u mestu
  • Nepristupačan dolazak, većina prevoja zatvorena zimi
  • Gužva na Carosello 3000 gondoli u "špicu"
  • Razdvojeno skijalište na dva dela
 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Oceni

Ostavi komentar