Naslovna    Skijališta    Italija    Bormio

Bormio

Bormio
3012 mVrh
1787 m
1225 mPočetna stanica
Ukupno km staza: 44
Gondola
1
Telekabina
2
Sedesnjica
8
Tanjir
7
7
Plavih
12
Crvenih
2
Crnih

Bormio je ski centar u provinciji Sondrio, u italijanskoj regiji Lombardija. Iako je široj publici poznat prevashodno kao skijaško mesto, ne radi se samo o poznatom ski odredištu. Zahvaljujući svojim termalnim izvorima, Bormio vekovima predstavlja turističku atrakciju. Još u vreme starog Rima, gradska aristokratija je putovala u ovo mesto kako bi uživala u toplim kupkama i planinskom ambijentu. Većina antičkih termalnih izvora je u upotrebi i danas.  Stari centar grada oko Via Roma I Piazza Cavour tokom istorije je predstavljao važnu tačku na trgovačkoj ruti od Venecije do Švajcarske. Restaurirani srednjevekovni grad, koji je većim delom pretvoren u pešačku zonu, sa svojim starim palatama, tornjevima, crkvama, kapelama, kaldrmisanim ulicama, trgovima i fontananama živi je dokaz slavne istorije ovog mesta i turistička atrakcija za različite kategorije posetilaca, ne samo skijaša.

Bormio se nalazi na 1225 m nadmorske visine i ima oko 4,500 hiljade stanovnika. Upravo zato što nije tipično turističko odredište, već  mesto naseljeno tokom cele godine, popiti piće ili pojesti nešto u jednom od brojnih lokalnih kafea ili restorana je pravi domaćinski ugođaj, dostupan po veoma povoljnim cenama u poređenju sa ostalim italijanskim ski centrima. Odmor u Bormiu takođe nije kompletan bez opuštanja u toplim kupkama, a najpoznatije i najveće spa odredište je Bormio spa centar.

Iznad Bormia se nalazi nacionalni park Stelvio, čiji je jedan od najupečatljivijih delova prevoj Passo Stelvio, na 2780 m, dostupan kolima uskim i zastrašujućim putem sa  po četrdesetak serpentina na obe strane prevoja. Iznad prevoja se nalazi Stelvio glečer, koji zahvaljujući dobrim snežnim uslovima omogućava skijanje i leti. Glečer nije posebno lep, ali su snežni uslovi odlični tokom letnjih meseci zbog čega tada veliki broj alpskih reprezentacija trenira ovde.

Grad ima višedecenijsku skijašku tradiciju i bio je domaćin Svetskog prvenstva u ovom sportu dva puta, 1985. i 2005. godine. Trke muškog spusta u Bormiu, Kitzbuhelu, Wengenu i Lake Louise čine 4 klasika Svetskog kupa u skijanju i najpoznatija takmičenja u ovoj disciplini.

Bormio se nalazi na 1012 km od Beograda, i kao u slučaju Livigna, nije baš jednostavno stići do njega. Skoro sva skijaška mesta u ovoj regiji leže u dolinama okruženim visokim vrhovima Alpa, a da bi se došlo do njih potrebno je preći planinske prevoje koji su uglavnom zatvoreni u zimskim mesecima. Pomenuti Passo Stelvio ne radio od novembra do maja. Osim njega, leti se mogu koristiti i Passo San Marco (Iz provincije Bergamo), Passo del Mortirolo i Passo del Gavia ( iz provincije Brescia), Passo di S.Matria i Passo dellla Farcola (iz Švajcarske).  Zimi preostaje samo put od Milana gde se izlazi sa autoputa i ulazi na put 36 Milan – Lecco – Colico, zatim se prelazi na put br. 38 do Tirana, a odatle dalje do Bormia. Što se tiče avionskog prevoza, najbolja veza postoji sa aerodromima u Milanu, Linate i Malpensom, odakle postoje redovne minibus linije. Može se ići i vozom od Milana do Tirana, pa presedati sa voza na autobus do Bormia.

Skijalište

Ski centar Bormio nalazi se na nadmorskoj visini od 1225 – 3010 m. Sam Bormio ima 30 km staza, dok zajedno sa susednim Valdidentrom ukupno ima  44 km, od čega je 28% plavih, 65% crvenih i 7% crnih staza. 30 km staza je pokriveno topovima za veštački sneg. Većina staza ima veliki vertikalni pad i prilično je uska.  Ski liftovi nisu baš najnoviji a i markacija ski staza bi mogla da bude bolja. Posetioci se često žale na veliki broj starih, sporih žica kao i na politiku ski centra da određene ski liftove otvara samo vikendima i u špicu sezone. Skijalište baš i nije savršeno za početnike, zbog brojnih uskih i strmih staza, za one neiskusnije mnogo je zgodnija obližnja Santa Caterina. Osim skijanja u samom Bormiu treba posetiti i susedni Valdidentro, koji  je udaljen nekoliko minuta autobusom. Staze su lepe i uglavnom prazne. Sa Alta Valtellina ski passom , dobre opcije za jednodnevni izlet su i Santa Caterina (20 minuta autobusom) i Livigno ( 90 minuta). Kao i u Livignu, kupovina ski passa dužeg od 3 dana za Bormio, daje popust od 50% za jednodnevno skijanje u švajcarskom St. Moritzu.

Smeštaj

U Bormiu postoji veliki broj apartmana, ali ipak hoteli dominiraju u ponudi smeštaja. Većina od oko 40 hotela u Bormiu imaju 2 ili 3 zvezdice. Palace sa 4 zvezdice je najluksuzniji u gradu. Nekoliko glavnih hotela je smešteno u Via Milano koja vodi van grada, što nije zgodno a ni ambijent nije toliko lep kao u centru. Iz te grupe zabačenijih hotela najbolji položaj ima Baita dei Pinti koji se nalazi između skijališta i centra grada.

Restorani, barovi, après ski

Planinski restorani su generalno dobri. Dobru atmosferu i izbor jela ima Café Bormio 2000. Takođe je prijatno i u restoranu Rocca iznad Ciuka. Cedrone na Bormio 2000 ima odličnu terasu i igraonicu za decu.

Što se tiče restorana u samom gradu, ponuda je velika. Ima nekoliko malih restorana i picerija u kojima jedu meštani a hrana je odlična. Apres ski nije loš, i počinje na planini u baru Rocca, a ima i popularnih mesta u podnožju staza. Clem Pub, Gordys Pub, Café Mozart i Aurora su neki od njih. Za King’s club kažu da je najbolja diskoteka.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Oceni

Ostavi komentar