Naslovna    Skijališta    Slovenija    Rogla

Rogla

Rogla
1517 mVrh
417 m
1100 mPočetna stanica
Ukupno km staza: 13
Sedesnjica
2
Tanjir
11
7
Plavih
6
Crvenih
2
Crnih

Slovenačko skijalište Rogla smešteno je na Zreškom Pohorju, a posebno ga vole oni koji pored skijanja, planiraju još neka uživanja, kao što su biciklizam, trčanje, šetnja po prirodi ili wellnes. Rogla je od Ljubljane udaljena 120, a od Zagreba 150 kilometara. Specifičnost ovog centra je što se do vrha planine, gde je smešten hotelski kompleks, stiže automobilom ili autobusom, pa je pristup stazama olakšan. 

Pogodnost Rogle je i u tome što se poznati welness centar Terme Zreče nalazi u podnožju, odnosno, od vrha je udaljen samo 17 kilometara, a to ovo skijalište čini veoma popularnim kod onih kojima je prioritet porodični odmor. Wellnes centar Terme Žreče ujedno je i lečiliše, jer topla mineralna voda pozitivno utiče na povrede, reumatske povrede i bolesti nervnog sistema.

Skijalište

Skijalište počinje na velikom platou, gde se nalazi se kompleks hotela i ugostiteljskih objekata. Tako je moguće parkirati automobil nekoliko desetina metara od same staze, što onima koji dolaze na jednodnevno skijanje i te kako pogoduje. Na oko 100 hektara površine postoje staze za početnike, rekreativce i napredne skijaše ukupne dužine 13 kilometara. Od toga četiri kilometra plavih, šest crvenih i tri kilometra crnih staza, koje imaju oznaku FIS, pa se na njima često održavaju takmičenja. Skijaše i bordere do vrha staza prevozi 11 žičara (dve četvorosedišnice). Početnici i deca uživaće na stazama Uniroček 1 i 2, a radi se o ograđenom prostoru blage padine, savršenom za prve korake na snegu. U plave spadaju i staze Mašinžaga pored snou parka.

Od picerije Planja na vrhu moguće je spustiti se istoimenom stazom namenjenom uživanju rekretaivaca. Od platoa levo nalaze se crvene staze Košuta i Jaša, a ako biste krenuli desnom stranom, kratkom deonicom Jurgovo 2 dolazite do ozbiljnijih padina na kojima se nalazi crna staza Jurgovo 3, kao i najduža crveno-crna Jurgovo 1. Područje Jurgovo pokrivaju žičare sa sidrom i jedna čevorosedišnica. Ove staze su takve da će zadovoljiti napredne i odlične skijaše, a pomenuta Jurgovo 1 ima sasvim pristojnu dužinu od 760 metara. Nije neophodno da imate svoju skijašku ili bord opremu, pošto ju je moguće iznajmiti na samom planini.

Rogla može da se pohvali dobrim uslovima za snoubordere, a Fun park, jedan od najvećih u tom delu Alpa, privlači adrenalinske zavisnike i one sklone freestyleu. Odlična pokrivenost sistemom za veštačko osnežavanje omogućuje ovom slovenačkom resortu da ima mnogo skijaških dana i bude dobar domaćin svetskim i evropskim takmičenjima u skijanju i snoubordu. Poseban doživljaj je noćno skijanje na dobro osvetljenim stazama Košuta i Jaša. 

Oni koji vole skijaško trčanje uživaće na Rogli, jer postoji specijalni poligon sa prelepom prirodom, a moguće je pohađati i školu za skijaško trčanje.

Smeštaj

Rogla je poznata kao ski centar namenjen pre svega porodičnom odmoru, nekoliko puta proglašavana je najboljim slovenačim resortom u tom segmentu. Smeštaj možete da potražite i u podnožju planine u mestu Žreče, 17 kilometara udaljenom od vrha, a u njemu se nalaze čuvene Terme Zreče sa lekovitom mineralnom vodom, saunama, bazenima, solarijumima...

Dominira hotel Atrij Superior sa četiri zvezdice, zatim hoteli Vital, Klasik i Medico, a možete se odlučiti i za Vile Terme Zreče, smeštene u šumici u blizini jezera. Deset apartmanskih kućica nudi izuzetan mir i odmor za celu porodicu.

Na samoj planini postoje četiri hotela. Planja i Rogla su zapravo dva povezana hotela sa po četiri zvezdice, koja nude odličan smeštaj, kao i prateće sadržaje - wellness centar i veliku sportsku dvoranu pogodna za sve sportove u zatvorenom.

Natura je najnoviji hotel na Rogli, takođe ima četiri zvezdice i sopstveni wellness centar, a krasi ga fenomenalan pogled. Posebno je interesantno što je moguće uživati u sauni s panoramskim pogledom i masažnom bazenu koji je smešten na terasi. Hotel Natura poseduje serviz za izjajmljivanje ski opreme, kao i nekoliko manjih prodavnica. Hotel Brinje obnovljen je 2004. godine, a sadrži 11 jednosobnih i 11 dvosobnih apartmana.

Ukoliko više volite apartmane, tu su bungalovi Rogla i Gaber, koji se nalaze na oko 250 metara od hotela Planja i Rogla, a postoji mogućnost uplate obroka u hotelima. Na delu skijališta Jurgovo smešteni su apartmani Koče na Jurgovom, a radi se o objektu koji nudi ugodnu domaću atmosferu. Za mlađe ljubitelje zimskih sportova, planinare i bicikliste dobra jeftinija opcija je i prenoćište za mlade Jelka, smešteno 450 metara od Planje, a raspolaže sa 58 ležajeva u višekrevetnim sobama.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Oceni

Ostavi komentar

Povežimo se