Naslovna    Blog    Freeski    Snowkite season opening na Žabljaku
13

jan

2013

Riders.me

Snowkite season opening na Žabljaku

Ekipa Riders.me i ovog puta otvara snowkite sezonu, ranije nego što smo očekivali.

Riders.me ekipa i ovog puta otvara snowkite sezonu ranije nego što smo očekivali. Destinacija ovoga puta su Banske kuće, Žabljak. Nestvarno toplo vrijeme tokom čitavog dana sa temperaturom koja je dostizala čak 9 stepeni, sa konstantnim južnim vijetrom do 25 čvorova i sniježnim pokrivačem od 20 centimetara. Ako postoji idealan, onda je to definitivno bio ovaj dan!

Žabljačka visoravan označena je kao region učestalog vjetra i veoma je pogodna za ovu sve popularniju disciplinu aktivnog odmora.

Kao zimska alternativa inače ljetnjoj disciplini kiteboarding, snowkite počiva na istom principu. Koristeći samo snagu vjetra i vještinu upravljanja zmajem border/skijaš prvo uči kretanje po ravnom terenu i uz/niz blage padine. Nakon toga poželjećete da napravite neki trik ili skok ali budite oprezni i uvijek imajte na umu da pod vama može biti snijeg tvrđi nego što ste očekivali. Za one već vještije, postoji mogućnost kretanja uz planinske masive, čak i do 45% nagiba.

Nakon dobrog savladavanja osnova, upoznavanja terena i vremenskih uslova, moguće je upustiti se i na duže ture. Adventure snowkite je grupna disciplina gdje se po nekoliko skijaša upućuju na višednevne ture (u pravcu u kom duva konstantan vjetar), uz svu dodatnu opremu i hranu, prelazeći desetine kilometara… Kod nas idealan teren za Adventure snowkite bio masiv Sinjajevine jer svojom pozicijom i konfiguracijom pruža idealne uslove za “jedrenje”.

U saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom i nekoliko Kitesurfing klubova, tokom februara i marta ekipa Riders.me planira promotivne aktivnosti u cilju popularizacije ove discipline.


 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar