Naslovna    Blog    Ostalo    Najbolji ski poslovi na svetu
21

nov

2012

Predrag Gajić

Najbolji ski poslovi na svetu

Da li biste voleli da se profesionalno bavite poslom vezanim za skijanje? To bi bilo savršeno.

Kažu da je najveća sreća profesionalno se baviti onim što voliš. Verujemo da je većina vas, koji sada čitate ovaj tekst, bar jednom pomislila kako bi bilo dobro pronaći neki posao vezan za skijanje – spojiti lepo i korisno. Pa dobro, možda još nije kasno. Evo liste najpopularnijih ski zanimanja u svetu.

 

1. Proizvođač skija

Kada strast postane posao, u životu nemaš ni jedan težak radni dan, kaže Jordan Grano, osnivač firme iz Kolorada Folsom Custom Skis.

- Imati priliku da direktno utičeš na nešto što toliko voliš i činjenica da možeš da pomogneš ljudima da uživaju na snegu, veoma me motivišu – dodaje ovaj momak, koji je napravio hrabar korak i pokrenuo svoju malu manufakturu za proizvodnju skija.

I on je jedan od onih koji su se odlučili da prave svoje modele, jer nisu bili zadovoljni skijama koje su mogle da se kupe. Lepši deo ovog zanimanja je testiranje novih modela.

Kako krenuti: Najvažnije za započinjanje ovakvog biznisa je pronaći prazan prostor na tržištu, biti kreativan i kvalitetan kako bi se on popunio. Neophodno je proučavanje tehnologije i dizajna drugih proizvođača. Grano nikada nije završio školu za dizajn, ali je proveo mnogo vremena u dubokom snegu pre neko što se odlučio da osnuje kompaniju.

 

2. Heli-ski vodič

Biti heli-ski vodič u Kanadi ili na Aljasci jedan je od najriskatnijih poslova koji mogu da se zamisle, ali…

- Najbolji deo mog zanimanja? Skijanje na “bolesno” dobrim padinama svakog dana – kaže Jim Delzer, koji radi kao vodič u Heli Ski Campsu u Valdezu na Aljasci.

- Skijam na nedirnutom snegu Aljaske bar 40 dana u godini – uz osmeh dodaje ovaj majstor freeskiinga.

Kako krenuti: Najbolje bi bilo najpre pronaći posao u nekoj od goskih službi kako bi se završili svi potrebni kursevi, kao što su kurs za spasavanje iz lavine i kurs koji vas promoviše u kvalifikovanog ski vodiča. Takođe, pre nego što odlučite da radite sa klijentima na nekoj planini, možda možete da idete korak po korak, pa da počnete na prijavnici, u kuhinji ili kao radio operater u timu heli-ski vodiča.

 

3. Ski fotograf

Ovo zanimanje nije vezano isključivo za zimske sportive, ali mnogi ne znaju da je napraviti jednu upotrebljivu fotografiju skijaša takmičara ili freeskiera veoma teško. Tako bar tvrdi Ian Coble, fotograf koji se specijalizovao za skijaške i borderske fotke i koji radi za ESPN, Backcountry, Skiing, Powder i još neke medije.

- Potpuno je neverovatno da te plaćaju, a ti još imaš priliku da skijaš na najneverovatnijim mestima na svetu. Što mi još više prija, mnogo vremena provodim u prirodi, na otvorenom. Imam slobodu u svom poslu kakvu sam samo mogao da sanjam – kaže on.

Kako krenuti: Neophodno je znanje i fotografska veština, motivacija, mnogo rada, u početku najverovatnije kao nezavistan foto-reporter. Kasnije može da se upadne i u neku od redakcija.   

 

4. Ski novinar

Egzistirati kao ski novinar je moguće samo u zemljama u kojima je skijanje veoma popularno i koje imaju mnogo specijalizovanih časopisa ili internet portala. Možda i nije tako teško živeti od pisanja o skijanju u SAD, Francuskoj, Italiji ili Austriji, ali u većini drugih zemalja je to gotovo nemoguće.

Za početak je najbolje da postanete freelancer kao Rob Story, koji piše za Skiing, Powder, Outside, Men’s Journal, Travel & Leisure, Rolling Stone, itd…

- Moram da priznam da novinarstvo ima mnogo pogodnosti, opremu dobiješ besplatno, putuješ na sjajna mesta, uvek možeš da računaš na dobru večeru i čašu skupocenog vina – kaže Story.

Kako krenuti: Za novinarsvo, bar kod nas, nije potrebna posebna škola, ali je dobro imati bar neki od novinarskih kurseva. Talenat za pisanje, kao i skijaško umeće se podrazumevaju. Ostaje vam da ubedite nekog urednika da je vaš članak odličan i da bi trebalo da ga objavi.

 

 5. Režiser ski filmova 

Ne mogu svi da postanu Warren Miller, al i on je imao težak put do vrha. Onaj ko se bavi filmovima za o skijanju i bordingu može da računa neverovatan broj “overvejt” taksi za avionski prtljag, preko 2.000 Fejsbuk prijatelja i telefonske pozive oko četiri sata ujutro gotovo svakog dana u zimskoj sezoni. Ako ne verujete, pitajte Nicka Waggonera, direktora kuće Sweetgrass Productiones.

- Omiljeni trenuci u poslu kojim se bavim jeste konekcija s ljudima koji gledaju moje filmove. To je kao neka vrsta kretaivne hrane – priča Waggoner.

Bez ozira što se žali na rano ustajanje kako bi uhvatio pravu svetlost za svoju kameru, režiser ski filmova ima priliku da poseti najbolja mesta za skijanje.

Kako krenuti: Za početak morate da imate svoju kameru i dovoljno talenta. Bilo bi još bolje da završite kurs ili da se obrazujete na akademiji. Gledajte mnogo sličnih filmova i fotografija i možda dobijete pravu inspiraciju.

 

6. Dizajner opreme

Dizajn skija, pancerica, jakne, naočara i ostale opreme jedan je od najvažnijih faktora ski industrije. Derek Gustafson član je razvojnog tima firme Black Diamond, koja proizvodi opremu za skijanje, planinarenje i još neke ekstremne sportove.

- Ja se konkretno bavim dizajniranjem i razvojem pancerica i to je perfektan posao za mene. Skijanje je moja strast i uživam da isprobavam modele koje sam dizajnirao i da radim na njihovom poboljšanju - otkriva Gustafson

Kako krenuti: Morate da imate strast prema takvoj vrsti posla. Da ste inventivni, da vam pronalaženje novih rešanja ide od ruke. Iskustva iz drugih oblasti su dragocena. Gustafson je, naprimer, diplomirao fiziku, a 12 godina se bavio modeliranjem plastike pre nego što je postao dizajner pancerica.

 

7. Menadžer u ski centru

Tipičan dan menadžera u nekom od poznatijih skijališta: apdejtovanje sajta, skijanje, proveravanje reklama, skijanje, apdejtovanje Fejsbuka, skijanje, čekiranje Tvitera, skijanje, organizovanje après ski žurki, skijanje…

- Posao je fantastičan! – priznaje John Beal, onlajn marketing kordinator  u Jackson Holeu i dodaje:

- Skijam svakog dana, stalno mi donose novu opremu, imam priliku da se upoznam sa profesionalnim skijašima. Ali, mora mnogo da se radi. Međutim, ne bih menjao svoje zanimanje ni za koje drugo.

Kako krenuti: Obrazovanje iz marketinga i veb dizajna može mnogo da pomogne. Da bi se došlo do stalnog zaposlenja, možda je najbolje početi kao volonter, pa uz dosta truda i malo sreće, sve je moguće.

 

8. Radnik u ski šopu

Ovakav posao ima svoje prednosti jer uvek možete da računate da ćete prvi isporobati najnovije skije ili pancerice. Bolje od drugih bićete upoznati sa karakteristikama pojedinih modela.

- Meni je super jer prodajem opremu nekome ko je zaljubljenik u skijanje poput mene. Uopšte mi nije teško da sa kupcima ceo dan razgovaram o opremi. Nije samo u pitanju plata, uvek imam par najnovijih skija koje sam dobio besplatno – kaže  Ryan Ahem, momak koji radi u prodavnici Golden u Koloradu.

Kako krenuti: Podrazumeva se da volite skijanje i da vas interesuje sve vezano za opremu. Najbolje je da se, kada nekoj od radnji treba radnik, prijavite za intervju i pokažete šta znate. Za početak je dovoljna dobra volja.

 

9. Profesionalni skijaš

E, to želimo svi. Skijanje na super mestima, putovanja, intervjui, popularnost, najbolja oprema…Ipak, samo retki dolaze u takvu poziciju. Posao je toliko dobar da se za njega vredi boriti.

- To je ultimativno zanimanje. Skijanje do koske i veoma teško može da dođe do zasićenja. Naročito ako ste freeskier kao ja – smeška se Mike Douglas, profesionalac.

Kako krenuti: Posle napornog dugogodišnjeg treniranja potrebno je dokazati se na takmičenjima i ići korak po korak. Ukoiko vas primeti neka od većih kompanija, može da vam postane sponzor. Sada je to mnogo lakše jer možete da konkurišete i preko interneta. Za početaak, na Jutjubu okačite svoje klipove i čekajte pravu priliku. Ali ništa bez talenta, žestokog rada i jake volje.

 

10. Marketing menadžer u ski kompaniji

Biti marketing menadžer u firmi koja prodaje usisivače može da bude veoma dosadan posao. Ali zamislite da ste marketing menadžer u velikoj kompaniji koja se bavi opremom. Vrlo interesantno, zar ne?

Ovaj posao može da se sastoji iz raznih segmenata - PR službe, stvaranja tima sportista koji promovišu kompaniju, pripreme sajta, kataloga, putovanja na razne događaje…

- Sarađujem s nekim od najboljih skijaša današnjice. Često imam priliku i da skijam s njima, što je veoma zanimljivo – kaže direktor marketinga kompanije Orage Mike Nick.

Kako početi: Potrebno je iskustvo iz marketinga i PR sektora, veoma dobra komunikacija i mnogo sreće.

 

Pošalji prijatelju

Komentari (1)

ostavi komentar
21

nov

2012

22:27  |   salto [neregistrovani]

Pa mi se bavimo ovim poslom Smile i veoma nam je drago i biticemo uvek fini Smile

Preporuka

Ostavi komentar