Naslovna    Blog    Ski Oprema    Gotovo svi Švajcarci nose kacige, u Poljskoj samo 20 odsto
02

jan

2015

Predrag Gajić

Gotovo svi Švajcarci nose kacige, u Poljskoj samo 20 odsto

Istraživanja pokazuju da švajcarski skijaši i borderi najviše vode računa o sigurnosti na stazama.

Švajcarski savet za prevenciju od nesreća objavio je zanimljivu studiju koja govori da na švajcarskim skijalištima sve veći broj skijaša i bordera nosi kacige. Istraživanje je pokazalo da 91% Švajcaraca skija ili borduje s kacigom na glavi.

Pre pet godina taj procenat je iznosio 82, pretpostavlja se da je značajniji rast u poslednjih godinu dana izazvala nesreća legendarnog vozača Formule 1 Michaela Schumachera, koji je doživeo teške povrede glave na skijanju. Takođe, kacige više nosi ženska od muške populacije.

Eksperti su zadovoljni, mada napominju da povećani procenti skijaša i bordera koji nose kacige ne korenspondiraju s brojkama o ozbiljnim povredama glave na godišnjem nivou. Naime veliki broj ljudi na skijalištima nosi kacige koje nude limitiranu zaštitu, odnosno, nisu sigurne ako dođe do incidenta pri velikim brzinama.

U svakom slučaju kacige su neophodne, a nedavno je u poznatom skijalištu Verbier ustanovljeno da gotovo svi skijaši i borderi nose ovaj deo opreme.

S druge strane ostale evropske zemlje ne prate švajcarski trend. Osiguravajuća kuća ERV je došla do rezultata da gotovo polovina odraslih na skijalištima izbegava nošenje kaciga. U istraživanju je učestvovalo devet zemalja: Švedska, Nemačka, Poljska, Engleska, Danska, Španija, Češka, Turska i Italija.

Ustanovljeno je da kacige najviše nose Nemci (65%), a najmanje Poljaci (20%). U ostalim zemljama procenat se kreće od 45 do 52. Kada su u pitanju deca, situacija je znatno drugačija, uglavnom zbog zakona koji propisuje obavezno nošenje kaciga za mlađu populaciju.

Zabrinjavajući je i podatak iz Švedske. Naime, na planinama u toj zemlji se povredi svaki sedmi skijaš ili border i to tako da preostali deo odmora ne može da se bavi zimskim aktivnostima.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar