Naslovna    Blog    Takmičenja    Semmering - Sa Nevenom na Svetskom kupu
Reportaža
01

jan

2013

Vladimir Krecmer

Semmering - Sa Nevenom na Svetskom kupu

Pročitajte utiske sa našeg 'putešestvija' u Semmering na trku Svetskog kupa gde je nastupila i Nevena Ignjatović.

U petak rano ujutru uputili smo se put Austrije. Odredište Semmering, gde Nevena u subotu vozi prvu trku Svetskog kupa ove sezone, i to slalom. Krenuli smo u šest ujutru kako bismo stigli što ranije na njen rođendan. U ekipi su Nevenin otac Toša, brat Nemanja, dok smo Skijanje.com predstavljali Iko i ja. Vozimo i Neveninu tortu, niko ne sme da je pipne dok ne stignemo. Čika Toša se stalno okreće da proveri :)

Na mađarskoj granici nema gužve, put nas vodi preko Budimpešte prema Beču. Svraćamo u Parndorf da pogledamo Kjus radnju. Posle “ručka” u Mc Donalds-u, krećemo za Semmering. Odlučili smo se da idemo nešto kraćim, ali magistralnim putem prema Eisenstadtu i Wiener Neustadtu. Nakon malo lutanja konačno stižemo u Semmering – Zauberg, taman na završetak druge vožnje veleslaloma na kom je trijumfovala domaća takmičarka Anna Fenninger ispred Tine (Brzine) Maze i francuskinje Worley.

Coka je smeštena u hotelu Artis, koji izlgeda kao “Orlovo gnezdo” iz istoimenog filma gde Richard Burton igra glavnu ulogu. S obzirom da se do njega dolazi putem koji prolazi pored ciljne ravnine, morali smo da sačekamo da se raziđe gužva. Konačno smo stigli i smestili se u bar. Kakvo prijatno iznenađenje, veliki točeni Weissbier od pola litre košta oko 3 € :) Uskoro stiže i Coka pa, iako nije vozila veleslalom, prenosi nam utiske sa trke, kao i o uslovima na stazi.

Iako smo imali rezervisan hotel u Wiener Neustadtu, koji je 35km udaljen od Semmeringa, Nemanja i ja smo ipak otišli u nemoguću misiju da pronađemo smeštaj u samom mestu kako bismo bili svi na okupu. Posle 20-ak pansiona i hotela koje smo obišli i u kojima smo dobili samo osmeh i rečenicu “We are fully booked!”, vratili smo se do Neveninog hotela. Tamo su se već pridružili treneri Anja i Miha i slavlje je moglo da počne. Nevena duva svećice, a Nemanja otvara šampanjac. Prisutni gosti hotela, od kojih njih nekoliko u bade mantilima, pomalo su začuđeni. Poželeli smo joj da na subotnjem slalomu uđe u drugu vožnju, mada i u njenim očima vidimo žarku želju za tim.

Nakon što smo pojeli tortu i fotkali se, krenuli smo nazad za Wiener Neustadt jer recepcija radi do 22h. U jednom trenutku u našem kombiju odjeknula je eksplozija. Ono malo šampanjca što je ostalo, izmućkalo se i čep je izleteo tik pored mog nosa, rikošetirao od krova kombija i pao na pod. Dobro je, svi su čitavi. Posle malo lutanja konačno se smeštamo u hotel Orange Wings.

S obzirom da ništa nismo pojeli osim hamburgera u Meku i torte, odlučujemo da pođemo na večeru. Iako Wiener Neustadt ima oko 40.000 stanovnika, a još je i petak uveče, nama se činilo kao da smo u gradu duhova. Uspevamo da nađemo neki italijanski restoran da se malo okrepimo. Vraćamo se nazad u hotel, sutra je novi dan.

Subota je osvanula sunčana, biće dobri uslovi na stazi, reče neko. Iko ja smo poneli skije kako bi napravili par vožnji, s obzirom na to da je prvi lauf slaloma tek u 15h. Odjavili smo se iz hotela i ponovo vratili nazad do Semmeringa. Popili smo kafu i sačekali Nevenu da nam se priključi. Nakon spremanja odlazimo na stazu. Otkrivamo da nema trunke prirodnog snega, sve je “veštak”. Na stazi za zagrevanje pored nas voze Maria Riesch, Tina Maze i ostale takmičarke iz samog vrha, među njima i naša Coka sa svojim trenerima Anjom i Mihom, mašu nam sa žičare :)

Nakon što smo isprobali sve staze u Zaubergu, odlazimo do ciljne ravnine da napravimo par fotografija jer je prvi lauf već počeo. Velika je gužva, pa se jedva probijamo. Nevena ima startni broj 53 (čika Toša je promašio za samo jedan broj), tako da kreće sa starta tek oko 16.15h. Zbog toga imamo vremena da se vratimo do kafanice na vrhu da se malo zgrejemo. Uspeli smo da je uhvatimo kako se sa Anom Bucik sprema da krene do starta. Videli smo je u nekoliko zavoja i otišli do cilja da je sačekamo. Vožnja je bila solidna, bez nekih većih grešaka, a na kraju semafor je pokazao zaostatak od +4.29s u odnosu na vodeću Maze. Na žalost, nedovoljno za drugu vožnju, Nevena je 40., a samo prvih 30 takmičarki ide u drugi lauf. Još malo se fotkamo u cilju pa nazad u hotel.

Oko 18.15h se vraćamo u ciljnu ravninu da odgledamo drugu vožnju. Austrijanci su napravili zaista sjajnu atmosferu. U trenutku kada je vozila Kathrin Zettel, počele su da gore i baklje pored staze, pa je trka donekle podsećala na čuveni Schladming. Međutim, domaća takmičarka nije uspela da dođe do pobede, prva je bila Zuzulova, Zettel je druga, a Maze treća. Sve u svemu, sjajna trka.

Odlazimo ponovo do hotela da pošaljemo slike našem kolegi Peđi u Beograd kako bi što pre mogao da ih objavi na sajtu. Uzimamo od Nevene kratku izjavu i sa željom da na sutrašnjoj FIS trci u Nemačkoj ponovi rezultat iz Meribela, opraštamo se od nje. Makar do Zagreba, gde ima novu šansu za bolji plasman. Ovoga puta preko Beča i Budimpešte vraćamo se nazad za Beograd i uz kraće zadržavanje na večeri u jednom mađarskom restoranu na granici sa Austrijom stižemo kući oko pet ujutru. Sve u svemu, lep ali naporan vikend.

 

Pošalji prijatelju
Semmering, Svetski kup, decembar 2012

Nema komentara.

Ostavi komentar