Naslovna    Blog    Takmičenja    Ko je Mikaela Shiffrin?
04

jan

2013

Predrag Gajić

Ko je Mikaela Shiffrin?

Saznajte ko je tinejdžerka koja je napravila pravi bum u Svetskom kupu.

Ko je ova tinejdžerka? - pitanje je koje prethodnih dana postavljaju ljubitelji skijanja, nakon što je Mikaela Shiffrin ostvarila fantastčne rezultate u Svetskom kupu. Devojka, koja će 13. marta napuniti 18 godina, postala je druga najmlađa Amerikanka u istoriji koja je stigla do pobede u trci u elitnom takmičenju. Sada svi pričaju o "novoj Lindsey Vonn", "čudu od deteta"...

Mikaela je odrasla u Vailu, pa zato i ne treba da nas čudi što se "rodila na skijama". Kaže da je kao trogodišnja devojčica već počela da skija u dvorištu porodične kuće, a prvi "instruktor" bio joj je tek nekoliko godina stariji brat. 

- Roditelji bi nas stavili na plastične skije za decu i mi smo se tako spuštali. Bilo je to naše prvo skijanje. Za nas je to bilo tako prirodno jer smo odrasli u Vailu, okruženi smo prelepim planinama i uvek je bilo mnogo snega. Pamtim da smo na televiziji gledali trke Svetskog kupa, sećam se Janice Kostelić i Michaele Dorfmeister. Mama mi kaže da sam obožavala Janicu i da sam stalno htela da je gledam ponovo, a meni je sad to smešno jer se uopšte ne sećam toga - uz osmeh priča Mikaela.

Za samo nekoliko godina stigla je do statusa najveće mlade zvezde svetskog skijanja. "Razbijala" je u mlađim kategorijama, a već sa 15 godina počela je da vozi zvanične FIS trke. Impresivan podatak je da je već u osmom startu uspela da trijumfuje, i to u kombinaciji. Stigla je i bronza u slalomu sa Svetskog prvenstva za juniore, iako je samo dan ranije imala problema sa stomačnim virusom. Ipak, prvu pravu senzaciju napravila je 2010. godine u Topolinu, kada je u FIS slalomu ostavila starije rivalke za čak tri sekunde.

Prvi start u Svetskom kupu dogodio se 11. marta 2011. godine, bio je to veleslalom u Splinderuvom Mlynu, a samo mesec dana kasnije, tek što je napunila 16 godina, osvojila je titulu najbolje slalomašice SAD i tako postala najmlađa skijašica u istoriji sa tom titulom.

- To je bilo ludo! Polomila sam kopču na pancerici na treningu i to nisam primetila. Morali smo hitno da skinemo kopču sa pancerice moje drugarice i stavimo na moju. Nikada neću zaboraviti da su Sarah Schleper i Resi Stiegler došle daa mi čestitaju i zagrlile su me. To mi je u tom trenutku značilo tako mnogo, jer se radi o izvarednim skijašicama - smatra ona.

Malo po malo, stigao je i prvi podijum u Svetskom kupu. Slalom u Linzu u Austriji 29. decembra 2011. Mikaela nikada neće zaboraviti. Startovala je kao 40, na pola staze je izgubila štitnik potkolenice, ali je ipak završila na 12. Mestu. U drugoj vožnji je zablistala, postigla najbolje vreme i zauzela treće mesto u strašno jakoj konkurenciji. I onda trijumf! Dogodio se nedavno, 20. decembra, u slalomu u Areu. Interesantno je da Mikaela nije najmlađa Amerikanka koja je pobedila su Svetskom kupu. Mlađa od nje bila je samo Judy Nagel (17 godina i pet meseci), ali je to bilo davne 1969.

Zato i ne čudi što je dobila nagradu Rookie of the Year za 2012. Međutim, Shifrrinova nija ni znala da je dobitnik.

- Ceremonija je bila u hotelskom baru, a mene niko nije obavestio da sam među dobitnicima. Bila sam veoma umorna i rano sam otišla u krevet - smeškala se ona.

Zasad joj više dogovaraju tvrde, dobro pripremljene staze, ali čudesna tinejdžerka napominje da je zaapravo sve u mentalnoj snazi.

- Izgleda da mi leže tvrde podloge, ali najvažnije je ono što mi se muva u glavi na startu. Ponekad previše razmišljam o tehnici, taktici ili samoj stazi. Ali kada očistim misli i koncentrišem se na to da skijam najbrže što mogu, to je najbolje. To sam postigla u slalomu, nadam se da će tako biti i u veleslalomu.

Mnogi je upoređuju sa Lindsey Vonn, iako je najbolja skijašica današnjice prvu pobedu u Svetskom kupu ostvarila u 20. godini, dakle, tri godine kasnije.

- Naravno da mi je čast što me porede s njom, ali moram da kažem da ja nisam ona. Lindsey je učinila mnogo za takmičarsko skijanje, posebno u SAD. Napravila je neka dostignuća koja ja nikada neću jer su već tu.

Trener skijašica u američkom ski timu Roland Pfeifer kaže da nije bilo nikakvih nedoumica da li tako mlada devojka može da uđe u prvi tim SAD.

- Kada smo videli kako skija na treninzima, bilo nam je potpuno jasno da ima potencijal za Svetski kup. Znali smo da je sposobna da se nosi sa svim rivalkama, iako je u tom trenutku imala samo 16 godina. Nikada nisam video devojku sa takvom radnom etikom - dodao je Pfeifer.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar