Naslovna    Blog    Takmičenja    Denise Karbon: Zar sam već veteranka?
23

mar

2012

Predrag Gajić

Denise Karbon: Zar sam već veteranka?

Denise Karbon uvek se iznenadi kada shvati da se već 11 godina takmiči u Svetskom kupu. Italijanka je prve bodove zabeležila 1999, kada je bila 16. u Serre Chevaliereu u Francuskoj. Denise, koja je 2008. osvoijla Globus u veleslalomu, već ima 31 godinu i kaže da joj nije baš prijatno kada je proglašavaju veterankom.

- Uvek se iznenadim kad tako nešto čujem. Izgleda mi kao da sam tu četiri, pet godina - uz osmeh kaže Denise.

Međutim, njeno telo, posebno kolena, i te kako osećaju posledice vremena i napornih takmičenja. Ona je pre sedam godina doživela žestoku povredu ligamenata, 2009. je imala još jednu manju operaciju, a novembra prošle godine je nekoliko nedelja odsustvovala sa staze. Denise se vratila u pravu formu, malo je nedostajalo da na Svetskom prvenstvu prošle godine uzme medalju u veleslalomu, a ove sezone je prati loša sreća, posebno kada su u pitanju druge vožnje. Tako da je šesto mesto u veleslalomu u Aspenu bio najveći domet iskusne Italijanke, koja je donekle promenila svoju tehniku kako bi bar malo rasteretila kolena.

- Ranije sam zavoje izvodila kolenima uz mnogo naginjanja ka kapiji i to mi je omogućivalo da izvodim jako kratke i brze zavoje. Bio je to agresivan stil skijanja. Sada radim slično, ali uz manji nagib. To je veoma važno da ne biste otklizali - objašnjava Denise, koja je promenila i način pripreme uoči same trke:

- Sada obraćam više pažnje na masaže i slične terapije. Iako i dalje pokušavam da budem agresivna, više ne rizikujem mnogo jer moja kolena nisu više tako stabilna. To dolazi s godinama i iskustvom.

Denise Karbon važi za jednu od skijašica sa najboljom tehnikom u Svetskom kupu. Zato ne čudi što mnoge mlađe takmičarke pokušavaju da kopiraju njen stil.

- Sigurna sam da to rade. Mnogo je mladih dobrih skijašica. Mislim da danas svaka devojka iz top 30 može da uđe među 10 najboljih, To je veoma važno. Ranije se iznenađenja nisu dešavala često.

Dodaje da život profesionalnog sportiste nije nimalo lak i da su potrebna mnogo žrtvovanja kako bi se postigao vrhunski rezultat.

- Izuzetno je teško da ostanete u formi i da verujete u sebe. Želim da razgovaram s mlađim devojkama i da ih ohrabrim kada im ne ide tako dobro. Ponekad traže savet od mene i to je jako dobro jer sam svašta prošla i smatram da mogu da im pomognem svojim iskustvom - rekla je Denise Karbon.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar