Naslovna    Blog    Takmičenja    Gunter Hujara: Kalendar je prenatrpan!
Intervju
21

apr

2012

Predrag Gajić

Gunter Hujara: Kalendar je prenatrpan!

Šta o prethodnoj sezoni Svetskog kupa, kao i planovima za budućnost, misli Günter Hujara, direktor FIS za trke muškaraca.

Šta o predstojećoj sezoni Svetskog kupa, kao i planovima za budućnost misli Günter Hujara, direktor FIS za trke muškaraca:

Sezona je imala težak početak, pre svega zbog kasnih snežnih padavina i nestabilnog vremena. Ništa nismo mogli da uradimo kako bismo spasili neke događaje, kao što je na primer bio City event u Minhenu. Temperetura je bila čak 16 stepeni Celzijusa, a oko Božića je počela da pada kiša. Januar i februar doneli su takođe promenljivo vreme, a u finalu u Schladmingu je bilo kao da je leto.

Kontinuirana borba za pobedu u Svetskom kupu pokazala je da je balans trka u Svetskom kupu za skijaše bio dobar. Imali smo situaciju da su specijalista za brze discipline Beat Feuz i tehničar Marcel Hirscher vodili bitku za veliki Globus. Takođe sam bio veoma srećan što su neki mlađi skijaši, poput Alexisa Pinturaulta, pokazali sposobnost da se uguraju među najbolje.

Naša ogranizacija nastavlja sa istraživanjem i radom na detaljima i mi smo na nivou na kojem smo sposobni da se fokusiramo na interne procese koji se i ne vide spolja. To je rezultat konstantnog rada i kooperacije tokom godina. Zahvaljujući tome, u poziciji smo da od ove sezone pozdravimo potpuno novog organizatora trka Sochi, koji je od samog početka na impresivnom nivou.

O novim pravilima...

Pozitivne povratne informacije od samih takmičara koji su isprobali nove skije zasad potvrđuju uvođenje tih tehnologija. Suprotno nekim početnim bojaznima, nove skije imaju veoma dobre performanse. Sigurno je da nećemo gledati slike od pre 40 godina na otvaranju sezone u Soeldenu. Odluka o tome je bila bazirana na saznanju da su mehanizmi za sprečavanje povreda smanjivali agresivnost skija. Testovi koje smo do sada izveli govore da su skije nesporno agresivne, ali značajno stabilnije i lakše za kontrolu. Naravno, ima promena u početku ponašanja skije na početku zavoja, ali fidbek nas navodi na razmišljanje da idemo u odličnom pravcu.

Uz dodatne promene u projektovanju i postavljanju staza i pripremi istih, mi smo radili na smanjenju prosečnih brzina ove sezone Svetskog kupa i ostaćemo fokusirani na to u svim vremenskim uslovima. Sve ovo pažljivo razmatra i analizira FIS odeljenje, koje se bavi smanjenjem rizika od povreda.

Planovi za budućnost...

Naredne sezone planiramo manji broj takmičenja jer je postalo veoma jasno da je kalendar prenatrpan. Postalo je nemoguće reagovati na loše vreme i slične neprilike. Transport opreme u smislu budžeta postao je limitirajući faktor. To smo posebno videli u slučaju City eventa u Moskvi. Ubuduće planiramo do tri City eventa, kako bismo skijanje doneli u svetske metropole, ali njihov tajming mora biti pažljivo planiran. Takođe, za superkombinaciju neće biti dodeljivan poseban mali Globus, ali o tome se još vodi debata i odluka će biti doneta do FIS kongresa u Koreji. 

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar