Naslovna    Blog    Skijališta    Skijalište Serre Chevalier
PREDSTAVLJAMO
03

mar

2014

Marija Sekulović

Skijalište Serre Chevalier

Predstavljamo Vam jedno od najvećih francuskih skijališta, Serre Chevalier.

Serre Chevalier spada u najveće ski regije u Francuskoj. Nalazi se u planinskoj oblasti Hautes Alpes, blizu granice sa Italijom. Skijalište je smešteno u dugačkoj dolini koju čini nekoliko mesta: BrianconPuy Saint AndrePuy Saint PierreChantemerle, Villeneuve i Le Monetier les Bains. Briancon se nalazi na jednom, a Le Monetier les Bains na drugom kraju doline. Između njih nalaze se druga dva veća mesta, Chantemerle i Villeneuve.

Najveće mesto u regiji je Briancon, koji sa nadmorskom visinom od 1,200 metara predstavlja najviši grad u Francuskoj. Utvrđenje iznad grada, izgrađeno u 17. veku, nalazi se na popisu svetske baštine pod zaštitom UNESCO-a. Za razliku od srednjevekovnih građevina, noviji deo grada koji se smestio oko polazne stanice gondole donekle kvari celokupnu sliku o ovom mestu. Kao i u velikom broju drugih francuskih skijališta, modernim delom grada dominiraju neprivlačne betonske građevine koje oduzimaju mestu dobar deo tradicionalnog šarma.

Le Monetier je najmanje i najmirnije od glavnih sela u dolini i čini se da su na njega razvoj turizma i  moderne arhitekture imali najmanji uticaj. Za skijanje najbolji položaj ima Chantemerle, jer se nalazi u središtu doline pa omogućava relativno lak pristup ostalim delovima skijališta. Mesto je simpatično, mešavina novije arhitekture i starog, istorijskog dela. Sadržaja nema mnogo, ali sasvim dovoljno da zadovolji sve potrebe gostiju. Tu je nekoliko supermarketa, kafića, sportskih prodavnica i idealno locirani smeštajni kapaciteti u samom podnožju ski staza.

Sva sela u dolini Serre Chevalier pored novog imaju i stare delove mesta koje karakterišu šarmantne uske, kamene uličice među kojima su se smestile male prodavnice tradicionalnih proizvoda, barovi, hoteli i restorani.

Serre Chevalier, iako velika skijaška regija, i dalje je često podcenjena i nedovoljno poznata široj javnosti. Ova oblast nije glamurozna i svetski poznata kao Espace Killy ili Tri Doline, ali od francuskih skijališta pruža jedan od najboljih odnosa cene i kvaliteta.

Dolina Serre Chevelier je od Beograda udaljena 1260 km. Do skijališta se stiže autoputem preko Hrvatske, Slovenije i Italije. Posle Ljubljane, nastavlja se autoputem preko Milana i Torina. Blizu Torina skreće se u pravcu Bardonecchie i tunela Frejus. Sa autoputa se silazi na izlazu koji vodi ka Oulxu i Sestriereu. Po prolasku ovih italijanskih ski centara ulazi se u Francusku i prvo veće mesto na koje se nailazi je Briancon i početak doline Serre Chevalier.

Skijalište

Serre Chevalier je jedna od najvećih skijaških regija u Francuskoj sa oko 250 km staza koje se prostiru između 1200 i 2800 metara nadmorske visine. Četiri glavna sela u dolini povezana su ski liftovima, a takođe iz jednog u drugi deo skijališta može se stići i pomoću dobro organizovane mreže ski buseva.

 Sa 137,5 km plavih, 80 km crvenih i 32,5 km crnih staza, Serre Chevalier već nekoliko godina za redom osvaja prvo mesto u anketi portala Skiresort.info kao skijalište sa najraznovrsnijom ponudom ski staza. Veliki broj staza je među drvećem, posebno u nižim delovima skijališta, koje pružaju zaštitu i omogućavaju skijanje i kada je loše vreme.

Skijalište ima ukupno 62 ski lifta, od čega je 7 gondola, 21 sedežnica, 31 vučnica i 3 pokretne trake. Infrastruktura je malo starija, ali zadovoljavajuće obavlja posao za koji je namenjena. Dve trećine skijališta prekriveno je sistemom topova za veštačko osnežavanje. Ova oblast u principu nema problema sa količinom snega, posebno na stazama u višim delovima skijališta. Većina staza je okrenuta prema severu i severo – istoku, tako da se sneg na njima zadržava dovoljno dugo. Staze iznad Monetiera se nalaze na većoj visini i često su u senci, tako da je na njima najbolji sneg. Sa druge strane, staze u Brianconu dobijaju najviše sunca, ali se zato na njima kraće zadržava i slabijeg je kvaliteta.

Staze u Serre Chevalieru su uglavnom crvene i plave, dugačke i dobro pripremljene. Čuvena je crna staza Luc Alphand koja se spušta do centra mesta Chantemerle. Nazvana je po čuvenom francuskom skijašu Lucu Alphandu, ukupnom pobedniku Svetskog kupa iz 1997. godine, koji je rođen u Brianconu.

Za uređeno skijanje odlične su staze iznad Villeneuva i Monetier le Bainsa. U ovom delu izdvaja se dugačka, crvena staza Cucumelle. Iznad Monetier le Bainsa nalazi se i najviša tačka skijališta na 2800m nadmorske visine.

Pored uređenog skijanja, Serre Chevalier ima šta da ponudi i ljubiteljima dubokog snega. Od lako dostupnih, odličnih padina (npr. pored žice Cucumelle) pa do zabačenijih, ozbiljnih strmina kao što su Tete de Grand Pre i kuloar Roche Cornelle, freerideri će naći ponešto za sebe ako su snežni uslovi dobri. Ljubitelji akrobacija na snegu moći će da se oprobaju u snowparku koji se nalazi iznad sela Villeneuve.

U periodu od 21. decembra pa do 21. aprila šestodnevni ski pass za celu regiju iznosi 224 eura, dok je ski karta nešto jeftinija u slabijoj sezoni – do 20. decembra i nakon 21. aprila. Uz šestodnevni ski pass za Serre Chevalier dobija se po kupon za jednodnevno skijanje u susednim ski centrima Montgenevre i Claviere, kao i za Sestriere, San Sicario i Souze d’Oulx tj. poznatu ski regiju Via Lattea u Italiji. Via Lattea je od Serre Chevaliera udaljena tridesetak kilometara.

Smeštaj

Dolina Serre Chevalier spada u tipične francuske ski in – ski out centre, tako da se veći deo smeštajnih kapaciteta nalazi jako blizu polaznih stanica žičara koje kreću iz glavnih sela.

Izbor smeštaja je veliki, ali luksuznih objekata gotovo da i nema. Ukupno postoji 38 hotela u regiji, a svega ih je nekoliko sa četiri zvezdice, kao što su Hotel des Glaciers i L’Auberge du Choucas u Monetieru. Hoteli sa pet zvezdica ne postoje u dolini, ali tu je nekoliko luksuznih chaleta najviše kategorije kao što su Jean Louis Begel u Villeneveu , Bermuda i Sopri u Monetieru.   

Tipični francuski veliki apartmanski kompleksi su najrasprostranjeniji i sa mogućnošću kupovine paketa sa ski passom predstavljaju najpovoljniju opciju.

Restorani, barovi, après ski

Što se tiče restorana, u Monetieru postoji nekoliko dobrih mesta koja se u glavnom nalaze u okviru hotela. Maison Alliey ima dobru reputaciju, kao i Auberge du Choucas. Popularni su još i Europe, Brasera, Kawa i Belotte.

U Villeneuveu se preporučuju  Refuge i Petit Point. U Chantemerleu, ukusna hrana služi se u restoranu Loup Blanc, dobra opcija za fondue je Petit Chalet, a za pizzu Cabassa. Le Triptyque je prijatno mesto za piće i obrok, a u ponudi ima tradicionalna francuska jela i odlične burgere. U Brianconu dobar je restoran Peche Gourmand u novom delu grada, dok su u starom delu popularni Lou Grand Caire, Pied de la Gargouille i Valentin.

Noćni život nije previše živ. Ulice su u glavnom tihe kada padne noć, a otvorenih barova je tek nekoliko. U Chantemerleu je prijatno u irskom pabu koji se nalazi u okviru tržnog centra u centru mesta. U Monetieru britanski pab Bar de l’Alpen ima živu muziku i prenose sportskih događaja. U Villeneuveu popularan je Grotte u podnožju ski staza. Loco Loco u starom delu grada takođe treba posetiti, The Frog je popularan među Englezima, dok Cocoon ima dobru lokalnu atmosferu. U Brianconu je živahno u popodnevnim časovima u baru pored gondole, druga popularna mesta su Eden, Spirit i Duo u starom delu grada.

Što se tiče planinskih restorana, ima ih nekoliko i dobro su raspoređeni po skijalištu. Chalet hotel Serre Ratier na vrhu gondole koja vodi iz Chantemerlea ima veliku terasu, lepu trpezariju i nudi odličnu uslugu i dobru hranu. Neke druge opcije za pauzu na stazama uključuju restoran iznad četvoroseda  Casse du Boef koji vozi iz Villeneuva, Pi Mai koji se nalazi u zaseoku Frejus, Bercail iznad ski lifta Aravet, Pra Long u Brianconu, Peyra Juana iznad Monetiera itd.

  • Odlično uređene staze
  • Dobro off-piste skijanje
  • Ski in-ski out
  • Povoljne cene
  • Starija infrastruktura žičara
  • Razvučeno skijalište
  • Slab apres-ski i noćni život
 

Pošalji prijatelju
Serre Chevalier - Foto

Nema komentara.

Ostavi komentar