Naslovna    Blog    Skijališta    Ski reportaža iz Serre Chevaliera
Reportaža
01

apr

2013

Marija Sekulović

Ski reportaža iz Serre Chevaliera

Sredinom marta proveli smo sedam fenomenalnih dana u francuskom skijalištu Serre Chevalier sa ekipom Ski Magaraca.

Serre Chevalier je jedna od najvećih skijaških regija u Francuskoj sa oko 250 km staza koje se prostiru između 1200 i 2800 metara nadmorske visine. Nalazi se u planinskoj oblasti Hautes Alpes blizu granice sa Italijom. Skijalište je smešteno u dugačkoj dolini koju čini nekoliko mesta -   Briancon, Puy Saint Andre, Puy Saint Pierre, Chantemerle, Villeneuve i Le Monetier les Bains.

Mi smo bili smešteni u Chantemerleu, koji se nalazi u centru doline pa je pristup svim delovima skijališta brz i jednostavan. Mesto je simpatično, mešavina novije arhitekture i starog, istorijskog dela. Sadržaja nema mnogo, ali sasvim dovoljno da zadovolji sve potrebe gostiju. Tu je nekoliko supermarketa, kafića, sportskih prodavnica i idealno locirani smeštajni kapaciteti u samom podnožju ski staza.

Na utisak o nekom skijalištu gotovo uvek utiču i vremenske prilike, a nas je vreme ovoga puta baš poslužilo. U prva dva dana boravka u Serre Chevalieru palo je preko metar snega, tako da smo prvi deo šestodnevnog skijanja uglavnom proveli van staze, istražujući lokalne predele za freeride. Za ljubitelje dubokog snega ovo skijalište definitivno ima šta da ponudi, a mi smo obilne padavine iskoristili na najbolji način. Bilo je malo bolnih leđa, kolena i ostalih delova tela na kraju dana, malo traženja skija zakopanih u dubokom snegu posle padova, ali kada se sve uzme u obzir, to su zaista bila tri dana fantastičnog skijanja.

Kada je sneg prestao da pada, nebo se isčistilo i sunce nas nije napuštalo do kraja boravka. Kako se vreme prolepšalo i ratraci krenuli da rade svoj posao, posle tri dana upadanja u sneg do pojasa, došlo je vreme da iz skijašnica izvadimo race skije i skijamo po uređenim terenima. Staze u Serre Chevalieru su uglavnom crvene i plave, dugačke i dobro pripremljene. Infrastruktura je malo starija, ali zadovoljavajuće obavlja posao za koji je namenjena. Čuvena je crna staza Luc Alphand koja se spušta do centra mesta Chantemerle. Nazvana je po čuvenom francuskom skijašu Lucu Alphandu, ukupnom pobedniku Svetskog kupa iz 1997. godine, koji je rođen u Brianconu, najvećem mestu u dolini.

Za uređeno skijanje najviše su nam se dopale staze iznad Villeneuva i Monetier le Bainsa, gde smo provodili najviše vremena. U ovom delu odlična je staza Cucumelle (u šali preimenovana u kuku lele jer je krajem dana bila prepuna hupsera koji su potpuno dotukli već premorene noge).  Iznad Monetier le Bainsa nalazi se i najviša tačka skijališta na 2800m nadmorske visine.

Sa šestodnevnim ski passom za Serre Chevalier moguće je skijati po jedan dan u Montgenevreu i Sestriereu koji su udaljeni tridesetak kilometara. Montgenevre u Francuskoj i Sestriere u Italiji deo su velike ski regije Vialattea koja ukupno sa italijanskim i francuskim delom ima oko 400km staza. Ovo ogromno prostranstvo pokušali smo da obiđemo za jedan dan i s obzirom na malo vremena koje smo imali, uspeli smo da vidimo dosta toga. Nismo stigli jedino do Montgenevrea i Claviera koje ostavljamo za neki drugi put. Ostatak Vialattea koji smo uspeli da obiđemo pružio nam je jedan od najboljih skijaških dana u životu.

Skijaški obilazak počeli smo u San Sicariu u kome su se održavala ženska skijaška takmičenja za vreme Zimskih Olimpijskih Igara 2006. godine. Nakon toga skijali smo u Sauze d’Oulxu i najzad u Sestriereu, do izgradnje Val Thorensa, najvišem naseljenom mestu u Evropi sa 2,000 metara nadmorske visine. Sveopšti utisak je da je Via Lattea uz Dolomite možda nešto najbolje za uređeno skijanje što smo do sada videli, jer loša skijaška staza u ovom delu Italije ne postoji. Gotovo sve staze su crvene, široke i fantastično pripremljene. Definitivno je potvrđeno da niko na svetu ne pegla staze tako dobro kao Italijani. Posebno su nam se dopale staze u San Sicariu i Sauze d’Oulxu, a Olympica u San Sicariu je sigurno jedna od najboljih na kojima smo ikada skijali. Opšti zaključak je bio da je Via Lattea jedna od sigurnih budućih destinacija za sedmodnevno skijanje.

Sve u svemu, odlazak u Serre Chevalier i okolna skijališta pokazao se kao pun pogodak. Ski centar možda nije veliki i popularan kao francuske mega ski regije poput Tri Doline, Espace Killy ili Paradis Ski, ali pruža odličan odnos uloženog i dobijenog i dobija našu toplu preporuku. Za kraj, ne možemo da ne pomenemo i odličnu, pravu skijašku ekipu Ski Magaraca, sa kojima je skijanje i druženje bilo pravo zadovoljstvo i koje ovom prilikom posebno pozdravljamo.

 

Pošalji prijatelju
Serre Chevalier i Vialattea, mart 2013

Nema komentara.

Ostavi komentar