Naslovna    Blog    Skijališta    Skije koje su napravile planinu
03

nov

2015

Predrag Gajić

Skije koje su napravile planinu

Zaljubljenici u zimske sportove i Jahorinu Zoran Kubura i Bojan Hadžiabdić napravili su jedan od najboljih dokumentaraca o ovoj planinskoj lepotici.

Zanimljivo je da su gotovo svi sagovornici bili na ivici plača dok smo razgovarali. Kao da su govorili o svojoj majci, nježno i s poštovanjem. Ne sjećam se da smo do tada radili išta veličanstvenije od priče o Jahorini. Izgleda da smo svi zaljubljeni u nju. Tajno i trajno, kaže za Skijanje.com Zoran Kubura, jedan od autora sjajnog dokumentarnog filma "Skije koje su napravile planinu".

Film je rađen u produkciji BHT, a pored Kubure, scenario i režiju potpisuje i Bojan Hadžiabdić. Radi se o jednom od najboljih dokumentaraca o planinskoj lepotici, a u njemu, kako kaže Zoran, govore "dobri duhovi planine". 

- Kolega Bojan Hadžiabdić i ja smo djeca olimpijskog grada. Naši očevi su pasionirani skijaši. Oni su nas i zarazili planinom. Može se reći i da smo odrasli na Jahorini, Bjelašnici, Trebevici i Igmanu. Obzirom da smo obojica novinari, da zajedno radimo u redakciji Dokumentarnog programa BHT1, bilo je logično da jednom, onako za svoju dušu, uradimo priču koja obojici puno znači - priča Zoran Kubura.

Dodaje da se ne seća šta je tačno pokrenulo ideju da se snimi ovakav film. 

- Slušajući očeve kako pričaju o svojoj mladosti koju su proveli na Jahorini, o ljudima koji su bili dobri duh te planine, čije su skije i gole ruke napravile sve to što danas imamo, a sve to radili iz čiste ljubavi, nije bilo dileme, krenuli smo snimati. Kad smo stigli i kako smo mogli, u slobodno vrijeme, nešto i u toku radnog vremena, stalno tragajući za novim likovima, arhivom, fascinantnim pričama.

Potraga za materijalom bila je mukotrpna, trebalo je "prevrnuti" ogromnu arhivu, pogledati svaku fotografiju, prelistati brdo starih novina...

- Pronašli smo svaki postojeći kadar koji je TVSA snimila na Jahorini do rata i sve privatne arhive fotografija do kojih smo mogli doći. Znali smo da će neki ljudi ubrzo da nas napuste zbog bolesti i starosti. Zato smo sa njima proveli najviše vremena, snimajući sate materijala. Čak smo pretresli i svu arhivu dnevnih novina "Oslobođenje", od 1948. do 1992, tražeći svaki tekst ili fotografiju u kojem se spominje Jahorina ili skijanje. Svaki broj, list po list. To je trajalo danima ali bilo je uživanje. 

Poseban doprinos svijim sećanjima dao je je Aleksandar Aco Bošković, koji je nedugo pošto je pogledao finalnu verziju filma, preminuo.

- Jedan od dobrih duhova te planine. Od njega smo čuli nevjerovatne priče o entuzijazmu i ljubavi. Uspio je da pogleda film i za nekoliko mjeseci nas je napustio. Nakon emitavanja nas je nazvao i plakao. Rekao je da smo spasili dio istorije. To je jedan od najvećih trenutaka koji smo doživjeli radeći dokumentarce. Naš dug prema svim tim ljudima koji su nam utabali staze bio je veliki i nadamo se da smo uspjeli da vratiimo bar dio toga. 

Snimanje je trajalo oko godinu i po dana. jer su neki sagovornici bili u inostransvu i autori su morali da sačekaju kako bi kompletirali priču.

- Jedan od njih je bio i Ajdin Pašović, zasigurno najveći skijaš sa ovih prostora. Kao trener BiH skijaške reprezentacije bio je na Olimpijskim igrama u Sochiju i tu smo ga kontaktirali preko Skypea. Nismo bili sigurni da ćemo uspjeti da ga snimimo. Sletio je u Sarajevo, posjetio porodicu i istu noć smo snimali. Nije bilo vremena da to uradimo sutradan jer je išao nazad u Norvešku.  

Velika pomoć stigla je i od legendarnog skijaša Stojana Granzova, ali je postojao jedan problem. 

- Nažalost, nije htio pred kameru i to nam je jedina goričina koju smo osjetili tokom snimanja. Imao je hiljadu nestvarnih skijaških anegdota, rodio se na Jahorini, diše s njom, ali uzalud, nije htio da se snima. Stvar je popravila njegova kćerka Mirjana, olimpijka, još jedno jahorinsko dijete. Ona je prepričala očeva sjećanja, ali je podijelila sa nama i svoje emocije. Nažalost, nismo mogli snimiti sve one ljude koji su ostavili svoj trag na ovoj lijepoj planini. To je produkcijski nemoguće. Bio bi to serijal od 100 nastavaka. Ali sačuvali smo nešto od zaborava, a to je ustvari ljepota dokumentarizma.

Pogledajte ovaj divan film:


 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar