Naslovna    Blog    Skijališta    Nekretnine u Verbieru sve skuplje
02

nov

2012

Predrag Gajić

Nekretnine u Verbieru sve skuplje

Iako su cene kuća i vila u poznatom švajcarskom ski centru paprene, potražnja i dalje velika.

Žestoke cene kvadrata luksuznih brvnara, odnosno drvenih vila, u poznatom ski centru Verbier u Švajcarskoj ne odvraćaju potencijalne kupce. Potražnja je i dalje na visokom nivou, pa trgovci nekretninama zadovljno trljaju ruke.

Trenutno, prosečna cena iznosi neverovatnih 24.603 švajcarska franka za kvadratni metar, što je značajan skok u odnosu na, naprimer, 2003. godinu, kada je kvadrat koštao “samo” 10.000 franaka. Tako danas u Verbieru nije nikakvo čudo ako pojedine kuće vrede i nekoliko desetina miliona “švajcaraca”. 

U ovom mestu na jugozapadu Švajcarske obično živi oko 2.500 ljudi, a u zimskoj sezoni taj broj naraste i do 30.000. Iako nema šarm nekih drugih destinacija u Alpima, a u uličicama je često saobraćajna gužva, Verbier obožavaju filmske i muzičke zvezde, kao i bogataši sa svih meridijana. Naravno, dolaze i ljubitelji pravog skijanja, pošto centar raspolaže velikim brojem odličnih staza, a posebno je cenjena čuvena crna Mont Fort.

- Verbier je veoma popularna destinacija jer su dobri uslovi za skijanje zagarantovani. Investitorima je to takođe omiljena lokacija jer je blizu Ženeve – kaže Jeremy Rollason, direktor u jednoj od agencija za prodaju nekretnina.

On dodaje de je Verbier, što se tiče cena nekretnina, čak najdostupniji od ostalih sličnih mesta:

- Ako vam kažem da se cena kvadratnog metra u St. Moritzu i Gstaadtu kreće između 30.000 i 70.000 švajcarski franaka, onda je jesno zašto u Verbieru potražnja velika.

Švajcarska je doživela poplavu kupaca iz inostranstva posle 2005. godine, kada su ukinuta neka ograničenja za kupovinu nekretnina u turističkim centrima za one koji nisu Švajcarci. Takođe, povoljana poreska politika privlači i investitore iz drugih zemalja. Stranci mogu da kupe nekretetninu kada dobiju prebivalište u Švajcarskoj, ali takođe i ako im objekat sliži za biznis, što je veoma čest slučaj pošto se većina vila i apartmana izdaje.

Takav posao u Verbieru donosi odličnu zaradu. Richard Branson, vlasnik kuće sa devet apartmana nedeljno u zimskom periodu inkasira 82.500 franaka. Vlasnici nove vile Chalet Trois Couronnes očekuju da će u jeku sezone moći da naplate čak 200.000 za nedeljno rentiranje.

Jedna od najjačih agancija za prodaju nekretnina, koja pokriva Verbier, ima u ponudi kuću sa šest apartmana, čija je cena 10,5 miliona franaka. Takođe, nude i zemljište sa dozvolom za izgradnju kuće sa pet apartmana za 14,8 miliona. Ovaj plac se reklamira kao jedno od poslednjih slobodnih mesta za izgradnju u Verbieru. 

Ukoliko imate dovoljno novca, ulazite u konkurenciju za kupovinu nekog od starijih objekata. Kuća od 1.330 kvatradnih metara, već pomenuta Chalet Trois Couronnes, vredi 38 miliona švajcarskih franaka, dok Sitelle and Picotin, koja je nešto veća (2.200 kvadrata) može da se pazari za 36 miliona.

Ponuda je obogaćena i sa dva luksuzna hotela. U Samom centru mesta u toku je izgradnja objekta W Hotel and Residences, koji će imati pet zvezdica. U njemu su planirani apartmani od tri ili pet soba veličine od 115 do 300 kvadratnih metara, a prodavaće se za 28.000 franaka po kvadratu. Drugi novi projekat je hotel Cordée des Alps. On sadrži 14 apartmana, a za prodaju su ostala još samo dva. Ostali su dobili vlaasnike koji su morali da izdvoje od 1,2 do 8,75 miliona franaka.

U Verbieru se prodaje i najbolja brvnara na svetu. Tako bar stoji u opisu nekretnine Chalet L. Raphael. Pored već standarnih apartmana i soba, ona sadrži spa, mali bioskop i bazen. Na tržištu je pune dve godine ali cena od 66 miliona švajcarskih franaka izgleda odbija i najbogatije.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar