Naslovna    Blog    Ostalo    Najstrašnije staze na svetu
09

nov

2012

Predrag Gajić

Najstrašnije staze na svetu

Skijanje.com predstavlja staze na kojima mogu da uživaju samo odlični skijaši i eksperti.

U skijanju, kao uopšte i u životu, postoje trenuci kada poželite da ste na nekom drugom mestu. Tada vam u stomaku igraju leptirići i čini vam se da nema izlaza. Kada je skijanje u pitanju, izlaz postoji – na dole! Verovatno ste već nekoliko puta bili u takvoj situaciji kada stojite na vrhu neke od izuzetno strmih crnih staza. A s druge strane, adrenalin vas tera da se ipak otisnete niz „provaliju“, pa šta bude.

 

Švajcarski zid - Portes du Soleil, Švajcarska

Kažu da osećaj nelagode imaju i najbolji skijaši koji se pripremaju da se spuse niz čuveni Švajcarski zid. Radi se o stazi Le Pas de Chavanette, koja se nalazi u ski oblasti Portes du Soleil, a do nje može da se dođe iz Avoriaza.

Natpis “Samo za eksperte” na vrhu Švajcarskog zida jasno stavlja do znanja da staza nije za svakoga. Hrabrost, znanje i odlična fizička pripremljenost su neophodni. Hrabrost pre svega, jer je sam pogled na dole zastrašujući. Nagib je izuzetno veliki, a posebno je nezgodno u uslovima smanjene vidljivosti.

Posle samog početka, koji je uzak, i nekoliko opreznih zavoja, dočekuje vas zid, u pravom smislu te reči, koji je veoma širok, a dugačak je nekoliko stotina metara. Loši vremenski uslovi mogu da ga učine još opasnijim, komadi leda, pa i celih ledenih ploča ponekad prete da izazovu proklizavanje i pad, a u tom slučaju zaustavljenje je veoma teško i bolno. Otežavajuća okolnost su i brojni hupseri koje je nemoguće zaobići, a koji mogu da budu veličine automobila. Staza je dugača 1.000 metara, sa vertikalnim padom od 331 metra. Zanimljivo je da ova staza izlazi iz uobičajenih kvalifikacija težine, pa je obeležena narandžstom bojom.

 

Delirium Dive - Sunshine Village, Kanada

Delirium Dive je klasična, izuzetno strma staza na planini Goat's Eye (Kozije oko), u jednom od tri skijališta kompleksa Banff/Lake Louise. Staza je pravi raj za hardcore off-piste skijaše. Koliko je opasna govori i podatak da bez specijelne opreme za lavine, koja sadrži predajnik i malu lopatu, na njoj nije dozvoljeno skijanje i snoubording.

Sve ovo je neophodno iako se svakodnevno procenjuje opasnost od snežnih odrona. Moraćete da ponesete sopstvenu sigurnosnu opremu jer ne postoji mogućnost iznajmljivanja. Ukoliko se proceni da je rizik iznad granice, Delirium Dive sa odmah zatvara. Sa vrha, naravno, nema šanse da vidite šta se dešava ispred vas, a posebno je opasno kada ima magle koja dodatno smanjuje vidljivost. Međutim, iskusni skijaši kažu da je, kada krenete da vozite po njoj, osećaj neopisiv. A posebno dobra stvar je što imate mogućnost alternativnih izlaza, ako već ne želite da idete težim putem.

    

Grand Couloir - Courchevel, Francuska

Iako je ovo “najlakša” od zloglasnog trija Couloir staza u Courchevelu, nemojte da pomislite da je skijanje po njoj mačiji kašalj. Ona je ušla u ovu grupu jer je, za razliku od druge dve, ucrtana u mapu skijališta i vodi se kao oficijalna. Na samom početku od skijanja nema ništa, već se spuštanje svodi na puko preživljavanje, a tako je manje-više do međustanice La Saulire. U uslovima kada ima dosta leda jedino što može da vas spasi jeste lagano proklizavanje na rubnicima.

Prolaz između dve stene je tek priča za sebe - strm i veoma nezgodan jer je prepun hupsera, koji su veliki i uslovljavaju kretanje. U nedostatku snega hupseri se pretvaraju u prava brda. na tom delu je uglavnom hladovina i sneg je tvrd, pa treba biti izuzetno oprezan. Bolje je da idete sporo, nego da padnete jer je tada zaustavljanje gotovo nemoguće. Drugi deo staze je već drugačiji i može da vam donese mnogo uživanja, ali prethodno morate da se izborite sa prvom polovinom staze. Što se tiče podloge, ona varira od utabanog do dubokog snega. I ovde morate da budete ekspert za hupsere jer vas u protivnom čeka mučno spuštanje.

 

Corbet's Couloir - Jackson Hole, SAD

Corbet's je jedna od staza za koje važi da pravi skijaši moraju da je isprobaju bar jednom u životu. Dakle, ako vas nekim čudom put nanese u Jackson Hole, nemojte da propustite ovu priliku. Prethodno, ipak, ocenite da li ste dovoljno hrabri i puni samopouzdanja. Ovo vam govorimo iz prostog razloga što veliki broj skijaša dolazi do vrha i prvih nekoliko puta odustaje od starta.

Ova staza, inače, ne izgleda tako strašno. Ima nagib od oko 40 stepeni i dovoljno je široka – oko 15 metara. Reklo bi se, da ne predstavlja neki poseban izazov, ali terror je na startu. Naime, sam ulazak na stazu je takav da mora da se izvede veći vertikalni skok, ali sa prvom kontaktom sa snegom potrebno je da se odmah nagnete napred kako ne biste pali na jednu od stena.

Na Corbet's Couloiru obično ima mnogo snega. Dakle, ovde nije problem sama staza, koliko već pomenuti skok na startu, koji, u zavisnosti od uslova, može da bude i sa visine od devet metara. Dobila je naziv po legendarnom ski instruktoru Barryju Corbetu, koji je još šesdesetih godina govorio da će tu jednog dana da bude staza i to se ostvarilo.

 

Backside of the Valluga -  St Anton, Austrija

Ova staza vodi do mesta Zürs i taj poslednji deo tehnički nije toliko težak. Ipak na vrhu je itekako potrebno da skupite hrabrost i da krenete. Počinje sa samog vrha najzahtevnijeg ski područja u Austriji. Na start se obično dolazi u društvu nekog od lokalinih vodiča ili instruktora.

Odozgo “puca” predivan pogled i čini se da je staza u kategoriji prosečnih crnih, ali posle prvog dela, čeka vas “provalija”, koja uopšte nije bezopasna. Duga je oko 700 metara i ukoliko niste iskusni i samouvereni, opasnost od povreda nije mala jer je sve puno stena. Ali, kada se iskobeljate iz tog “levka” dolazite do spajanja sa stazom Ochsenboden i u nastavku lagano krstarite do Zürsa.

 

Tortin - Verbier, Švajcarska

Koliko je ova staza “strašna” zavisi i od količine snega. Kada ga ima dovoljno, čini se da nema razloga za brigu. U periodima kada belog praha ima manje nego što bi trebalo, sve je mnogo manje idilično.

Start je sa traverzne, posle koje je potrebno da se naglo skrene ulevo na široki, ali izuzetno strmi deo. On je obično prepun hupsera, a što dalje skijate, izgleda sve strašnije. Svaki pad može da se završi sa padom posle kojeg se nije lako zaustaviti. Međutim, kada su uslovi dobri i snega ima u izobilju, uživanje je zagarantovano. Ali čak i tada morate da budete odličan i iskusan skijaš.

 

http://www.youtube.com/watch?v=bpUsKLpdj-Y
 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar