Naslovna    Blog    Skijališta    Kuda na skijanje u julu
02

jul

2013

Marija Sekulović

Kuda na skijanje u julu

Predstavljamo vam pregled otvorenih skijališta u julu mesecu.

Skoro stotinu ski centara biće otvoreno u julu, ali većina ih se nalazi na južnoj hemisferi.

Iako je leto uveliko stiglo na severnu hemisferu, pristojan broj glečerskih skijališta je u funkciji. Na evropskim glečerima očekuju jednu od najboljih letnjih sezona ikada, zahvaljujući velikoj količini snežnih padavina krajem maja i početkom juna. U austrijskom delu Alpa sneg je nastavio da pada sve do kraja juna, pa su neki glečerski centri dobili i do 50 cm novog snega.

Sezona je počela sjajno i južno od ekvatora, pa se na Novom Zelandu već nakupilo 3 metra novog snega.  I u Južnoj Americi snega ima dovoljno, naročito u Čileu, dok je u Aregntini situacija lošija.

Krenimo redom sa pregledom otvorenih skijališta i snežnih uslovima na njima.

Alpi

Krajem juna, Austriju je ponovo zahvatio snežni talas pa je u ovoj zemlji trenutno otvoren najveći broj skijališta od svih država na severnoj hemisferi.

Glečer Stubai se sprema da završi sezonu posle deset meseci neprekidnog rada, iako su uslovi na njemu i dalje odlični. Stubai se zatvara 5. jula, iako i dalje ima 1,7 m snega, sa 20 cm novih padavina od prošle nedelje.

Tokom prethodne sedmice, za 24 sata palo je 40 cm svežeg snega na Hintertuxu, jedinom austrijskom glečeru koji bez prestanka radi tokom cele godine. Trenutno raspolaže sa snežnim pokrivačem od 315 cm, a skijašima je na raspolaganju 22 km staza koje opslužuje 10 ski liftova.

Glečer Dachstein je takođe u dobrom stanju sa 20 cm novog snega od prošle nedelje, što ukupnu čini debljinu snežnog pokrivača od 3 m.

Kitzsteinhorn, popularniji kao Kaprun, ponovo je počeo sa radom prethodnog vikenda i biće u funkciji do 21. jula. Na njemu takođe debljina snežnog pokrivača iznosi 3 m, sa 10 cm novog snega koji je pao prošle nedelje.

Na Moeltalleru je u funkciji oko 12 km skijaških staza i ima oko 3 m snega. I ovde je tokom prethodne nedelje palo oko 20 cm novog snega.

U Francuskoj trenutno su u funkciji tri glečera Pissaillas iznad Val d’Iserea, Grande Motte u Tignesu kao i glečer u Les Deux Alpes.

Francuski glečeri će nastaviti sa radom i tokom jula, ali se najmanji od njih - Pissaillas u Val d’ Isereu, zatvara 14. jula. Tignes i Les Deux Alpes će nastaviti sezonu i tokom avgusta i oba glečera ulaze u letnji rad sa odličnim uslovima zahvaljujući skorašnjim obilnim snežnim padavinama.

Još jedno francusko skijalište, Alpe d' Huez, otvoriće deo svojih staza tokom jula meseca. S obzirom na dovoljnu količinu snega na glečeru Pic Blanc na 3,300 m nadmorske visine, u Alpe d' Huezu skijanje će biti moguće od 6-25.jula. 

U Italiji u radu je glečer Passo Stelvio iznad Bormia sa 20 km otvorenih skijaških staza. Presena iznad Passo Tonalea je zatvorena kao i Val Senales, po prvi put posle dugog niza godina, dok je Cervinia 29. juna krenula sa radom. Ovo italijansko skijalište omogućava pristup glečerskim stazama švajcarskog Zermatta, ali je trenutno u funkciji i gornji deo staza na italijanskoj strani.

Povoljne vremenske prilike omogućile su otvaranje i dela jednog neglečerskog skijališta. Cortina d’Ampezzo je prvi put posle 12 godina, 29. juna otvorila za skijaše stazu ispod žice Bus Tofana, na nadmorskoj visini između 2,500 i 2,700 m.

U Švajcarskoj, već pomenuti Zermatt, pruža mogućnosti za skijanja na nadmorskoj visini od 3880 m do 2939 m, pa sa oko 900 metara ima najveću visinsku razliku za letnje skijanje u Evropi.

Zermattov sused Saas Fee trenutno ne radi, a letnju sezonu počinje 27. jula.

Skandinavija

Tri norveška glečera jedina su mogućnost za skijanje tokom leta u Skandinaviji. Folgefonna, Galdhopiggen i Stryn nemaju mnogo žica i staza, uglavnom po jedan ili dva ski lifta, terenski park i po jednu dugačku stazu.

Severna Amerika

U SAD, Timberline u Oregonu ima oko 2 m snežnog pokrivača. Druga opcija je Beartooth Basin u Montani/Wyomingu, koji je otvoren do 13. jula.

Što se tiče Kanade, Whistler Blackomb glečer je počeo sa radom i biće u funkciji do 28. jula.

JUŽNA HEMISFERA

Afrika

Hladno i sunčano vreme na jugu Afrike omogućilo je proizvodnju veštačkog snega u ski centrima Afriski u Lesotu I Tiffindell u Južnoj Africi. Kako je na ovom kontinentu trenutno zima i prirodne snežne padavine se mogu očekivati u svakom trenutku.

Argentina

Argentina nije imala dobar početak skijaške sezone zbog veoma male količine prirodnog snega koji je na argentinskim skijalištima pao poslednjih nedelja.

Las Lenas, koji je otvoren 20. juna, imao je svega nekoliko centimetara prirodnog snega iako su niske temperature omogućavale proizvodnju veštačkog snega. Slična slika viđena je i u drugom velikom ski centru Catedralu, koji je inače i najveći na kontinentu. Svega 20 cm snega uspelo je da se zadrži na vrhovima staza ovog skijališta.

Čile

U drugoj poznatoj skijaškoj zemlji Južne Amerike situacija sa snegom je značajno bolja u odnosu na Argentinu. U Portillu je tokom snežne oluje koja ga je zahvatila prošle nedelje palo preko metar snega, tako da trenutno debljina snežnog prekrivača iznosi 1,2 m.

I u ostalim čileanskim ski centrima je slična situacija, pa tako Valle Nevado i ostala skijališta entuzijastično postuju slike snežne idile na svojim Facebook stranicama.

Australija

Australijski centri se otvaraju početkom juna bez obzira na  snežne uslove zbog odlične infrastrukture za proizvodnju veštačkog snega. Većina ih nije imala dovoljno prirodnog snega, ali su krajem juna konačno počele padavine i donele skijalištima od 20 do 40 cm snega.

Novi Zeland

Na Novom Zelandu zabeležene su rekordne snežne padavine od starta sezone početkom juna. Mt. Hutt je čak bio primoran da zatvori svoje staze nedelju dana nakon otvaranja zbog velike količine novonapadalog snega koji je blokirao puteve i učinio skijaške staze preopasnim. Kontrolisano izazivanje lavina dovelo je čak i do jednog incidenta, kada je veštački izazvana lavina skoro uništila jedan ski lift. I pored toga, delovi ski centra ponovo su otvoreni 24. juna.

Velika količina snežnih padavina zahvatila je i ostale centre na Novom Zelandu. Cardrona je otvorena 22. juna, dan kasnije od planiranog, zbog trodnevne mećave koja je ski centru donela 80 cm novog snega. Skijalište može da se pohvali fantastičnom snežnom situacijom, a neki od najboljih uslova u istoriji ski centra doveli su na staze Cardrone prvog dana oko 1,300 skijaša i bordera.

Ostatak sveta

U Japanu je otvoren ski centar Gassan i biće u funkciji do kraja jula.

Oko 50 ski centara u zatvorenom je trenutno u radu, a neki od njih se nalaze u Francuskoj, Velikoj Brotaniji, Dubaiju, Litvaniji, Nemačkoj itd.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar