Naslovna    Blog    Skijališta    Kuda na letnje skijanje
22

maj

2012

Marija Sekulović

Kuda na letnje skijanje

Predlažemo vam najbolje skijaške destinacije za vrele dane u kojima se većina odmara na plaži.

Ski liftovi su odavno zatvoreni i u ski centrima je mirno, ali to ne znači da strastveni skijaši moraju da spakuju skijašku opremu do sledeće zime. Snega još uvek ima dovoljno za letnje skijanje, ako znate gde da ga tražite. 

Hintertux, Austrija

Hintertux glečer je jedino skijalište u Austriji otvoreno 365 dana u godini. Za raziliku od ostalih glečera, Tux ne zatvara svoje staze zbog godišnjeg remonta. Ovaj glečer se nalazi u dolini Tux koja se nadovezuje na dolinu Zillertal. Od Innsbrucka je udaljen 88 km. Skijanje je moguće sve do 3,250m nadmorske visine. Zbog odličnih uslova koje pruža tokom cele godine, u prolećnim i letnjim mesecima na Hintertuxu trenira veliki broj nacionalnih skijaških timova.

Stubai, Austrija

Ovaj glečer nije otvoren cele godine kao Hintertux. Stubai se zatvara sredinom juna, a ponovo svoje staze otvara u septembru. Sa 110 km staza, Stubai je po površini najveći skijaški glečer u Austriji. Od Innsbrucka je udaljen 45 minuta vožnje. Kao i na većini austrijskih glečera skijanje je moguće do nadmorske visine od 3,200 m. U velikom broju anketa, ovaj glečer je označen kao idealna destinacija za porodice sa decom.

Molltaler, Austrija

Molltaler glečer se nalazi u severnom delu austrijske pokrajine Koruške, na samo 680 km od Beograda. Skija se između 2100 i 3122 m nadmorske visine, a zvaničan podatak o dužini skijaških staza je 50 km. Staze su tipično glečerske, široke, plave i crvene kategorizacije. Skijaše uglavnom prevoze sedežnice, za razliku od većine drugih glečera kojima dominiraju sidra i tanjiri. Molltaler takođe svoje staze zatvara na određeno vreme zbog redovnog remonta,  a letnja sezona počinje krajem juna.

Kaprun, Austrija

Kitzsteinhorn glečer, nama poznatiji kao Kaprun, jedini je skijaški glečer u regiji Salzburg. Ovo je ujedno i najstarije glečersko skijalište u Austriji.  Nešto je niži u odnosu na Tux i Stubai, i na njemu se skija do 3,029 m nadmorske visine. Zbog nedostatka visine, pogodniji je za prolećno skijanje. Od Salzburga je udaljen oko sat i po vremena vožnje.

Les 2 Alpes, Francuska

Na 75 km od Grenobla, nalazi se Les Deux Alpes, po površini najveći skijaški glečer u Evropi. Posle godišnjeg remonta, skijalište se ponovo otvara krajem juna i radi sve do septembra kada ponovo sledi pauza. Skija se na visini od 2,900 m pa sve do 3,600 m. Pored staza različite težine koje će zadovoljiti i početnike i eksperte, glečer raspolaže i odličnim parkom koji sa svojim sadržajima predstavlja sjajnu zanimaciju za fristajlere. U cenu ski pasa uključene su i druge aktivnosti u samom mestu kao što su ulaz na bazen, streličarstvo, tenis, klizanje, tobogan itd.

Tignes, Francuska

Letnja skijaška sezona na glečeru Grande Motte iznad poznatog francuskog ski centra počinje sredinom juna i traje do početka septembra. Na visini od 3,400 m leži oko 20 km skijaških staza i 12 ski liftova do kojih se stiže podzemnim vozom Perce-Neige.  Na ovom glečeru često tokom leta boravi francuska skijaška reprezentacija.

Saas-Fee, Švajcarska

Glečer iznad bajkovitog švajcarskog gradića svoje skijaške staze otvara početkom jula. Skijanje je moguće do visine od 3,600 m. Skijašima je na raspolaganju oko 20 km staza za letnje skijanje. Ovo je jedan od retkih glečera na kome je snow park za freestyle skijaše i boardere u potpunosti u funkciji tokom leta. Pored skijanja, posetiocima ovog glečera pruža se mogućnost da posete i fantastičnu ledenu pećinu, najveću u Evropi.

Zermatt, Švajcarska

Zermatt je evropski glečer koji zbog svoje visine pruža verovatno najbolje uslove za letnje skijanje. Oko 20 km staza proteže se na visini od 3,400 - 3,900m nadmorske visine. Skijanje na glečeru iznad prestonice alpinizma je i posebno vizuelno iskustvo. Najprepoznatljiviji alpski vrh, čuveni Matterhorn, stalno je ispred vas dok skijate.

Passo Stelvio, Italija

Najniža tačka ovog glečerskog skijališta nalazi se na vrhu istoimenog planinskog prevoja na 2757m nadmorske visine. Do ovog mesta se stiže neverovatnim i zastrašujućim putem koji uključuje 48 serpentina sa obe strane prevoja. Skija se do visine od 3,450m. Odličan kvalitet snega, čak često i svež sneg tokom leta, kompenzuje staru infrastrukturu i donekle ružan predeo.

Val Senales, Italija

Glečer Val Senales u južnom Tirolu otvara letnju sezonu 23. juna. Tokom leta u pogonu je oko 8km staza koje su na raspolaganju skijašima. Ovaj glečer poseduje i snow park na kome se održavaju razni letnji kursevi. Ove godine glečer neće biti u funkciji od 30. jula do 31. avgusta, ali inače radi tokom celog leta sve do oktobra.

Za one kojima evropska glečerska ponuda nije dovoljna, preostaju skijališta na južnoj hemisferi. Ukoliko se odlučite da zbog letnjeg skijaškog zadovoljstva prelazite okeane, preporučujemo vam Valle Nevado ili Portillo u Čileu, Las Lenas ili Bariloche u Argentini, Thredbo u Australiji i Mount Ruapehu ili Wanaka na Novom Zelandu.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar