Naslovna    Blog    Skijališta    Počelo skijanje na Staroj planini
17

dec

2013

Predrag Gajić

Počelo skijanje na Staroj planini

Proteklog vikenda počela skijaška sezona i na Staroj planini. Na suncu i snegu uživalo oko 3.000 ljudi.

Stara planina dočekala je prve skijaše i bordere ove sezone na „Ski openingu“ prethodnog vikenda. Vreme na ovoj prelepoj planini bilo je kakvo se samo poželeti može, pa su mnogi uživali na suncu i snegu.

Nažalost, sunčano vreme nije išlo na ruku i ljudima koji su zaduženi za pripremu staza, pa su uspeli da osposobe samo one na Jabučkom ravništu, dakle 7, 7a i 7b. Na ostalim stazama koje su planirane za „Ski opening“ nije bilo dovoljno snega, jer temperature tokom noći nisu bile konstantno na nivou koji je potreban za veštačko osnežavanje. Saznali smo da je neophodno da oko 10 sati temperatura bude bar tri stepena ispod nule kako bi se proizvela dovoljna količina snega.   

Zato je gužva na gondoli koja vodi na vrh bila velika i moralo je da se čeka, ali ne duže od petnaestak minuta. Stigli su ljubitelji zimskih sportova iz svih delova Srbije, naravno, najviše ih je bilo iz okolnih gradova, Knjaževca, Pirota, Niša...Više od tri hiljade skijaša, bordera, novinara i VIP ličnosti zvanično je otvorilo skijašku sezonu.

U kapacitete Stare planine uverila se i ekipa našeg magazina, a hotel „Stara planina - Falkensteiner“ i JP „Skijališta Srbije“ su nam omogućili da se bolje upoznamo sa onim što nudi najmlađe skijalište u Srbiji. 

Pre sedam godina država je ambiciozno ušla u projekat na Staroj planini, a skijalište sada ima 13 kilometara staza i ski puteva, prvu gondolu u Srbiji, dva četvoroseda i dva ski-lifta. Kapacitet je oko 7.000 skijaša i bordera na sat, što trenutno prevazilazi smeštajne kapacitete planine.

Kao nosilac zimskog turizma izdvojio se hotel „Stara planina - Falkensteiner“, u koji je uloženo 30 miliona evra. Hotelom od pre godinu dana upravlja poznata austrijska kompanija, a radi se o objektu koji zaista može da ponudi uslugu na vrhunskom nivou za prihvatljive cene.

- Falkensteiner je ovde prisutan nešto više od godinu nada. Praktično je ovo nova destinacija u novom ruhu. Moram da napomenem da ove godine imamo 30 odsto više rezervacija, što je veoma značajno. Na Ski openingu bilo je oko 3.000 skijaša, pa i to nešto govori. Poseban akcenat stavljamo na porodice s decom, a nudimo im predah od brzog gradskog života. Interesantan je podatak da će Novu godinu u našem hotelu drugi put dočekati 65 odsto gostiju – kaže menadžer risorta Nikola Marković i dodaje da je poraslo interesovanje i turista iz Makedonije, Rumunije i Bugarske.

Hotel nudi različite vrste smeštaja, pa tako može da se bira - od dvokrevetne sobe od 35 m2, pa do deluxe apartmana od 115 m2. Obnovljena je i proširena kreativna igraonica "Falkyland" za decu od tri do 12 godina.

Interesantno je da Stara planina statistički ima najviše snega, ne samo u Srbiji, već i na čitavom Balkanu, što je velika prednost ovog ski centra. Mnoge zanimljivosti vezane za Staru planinu nisu dovoljno poznate, kao što je, na primer, neverovatan broj vodopada. Ima ih oko šezdeset, a najveći je otkriven tek pre dve godine. Zato i ne čude ozbiljni planovi za letnju turističku ponudu, pa prema rečima Nikole Markovića već narednog leta treba očekivati „Summer opening“, koji će najaviti sezonu aktivnosti vezanih za vožnju bicikla, planinarenje, orijentiring i slično.

JP „Skijališta Srbije“ u saradnji s hotelom „Stara planina - Falkensteiner“ i ove godine organizovaće promotivne akcije, kao što su ženska nedelja, nedelja za parove, porodice, a očekuje se i nedelja za đake. Cene ski karata u ovom periodu biće snižene za 15 odsto, a planiran je i popust za smeštaj u hotelu.

- Na Staroj planini postoji 13 kilometara staza i ski puteva, imamo organizovanu gorsku službu spasavanja kao i ski školu. JP „Skijališta Srbije“ je potisalo ugovor sa „Snow sports academy“,  koja se na Staroj planini bavi obukom, pa i onih najmlađih. Kapacitet skijaške infrastrukture prevazilazi smeštajne kapacitete na planini.  Ski centar je u potpunosti prekriven sistemima za veštački sneg, a to je jedna od najvažnijih investicija. Koliko je to opravdano pokazao je i „Ski opening“, jer je omogućeno skijanje upravo zahvaljujući tom sistemu, koji ipak nije svemoguć. Nadamo se vremenskim prilikama koje će nam omogućiti da pustimo u rad i ostale staze - poručio je Nenad Savić iz JP „Skijališta Srbije".

Treba napomenuti da je Stara planina izuzetno važna za razvoj ski sporta u ovom kraju jer je sada klubovima iz okolnih gradova i mesta omogućeno da organizuju treninge i takmičenja.

Video: Knjaževac Info

 

Pošalji prijatelju
Stara planina, Ski Opening 2013

Nema komentara.

Ostavi komentar