Naslovna    Planinsko Trčanje    Sjajan nastup srpskog skajraning tima u Grčkoj
29

jul

2016

Ivan Tamburić

Sjajan nastup srpskog skajraning tima u Grčkoj

Petočlani srpski tim ostvario zapažene rezultate na veoma jakom takmičenju u Grčkoj.

Srpski skajraning tim je na svom drugom međunarodnom nastupu ponovio odlične rezultate. Proteklog vikenda u sastavu Duško Momić, Bojan Dulejan, Aleksandar Štajfer, Dušan Bazić i Sofija Arapović na najvećem grčkom planinskom maratonu “Zagori” (http://zagorirace.gr/en/) uzeli su učešće na tri distance. Na 80km Momić i Dulejan, na 42km Štajfer dok su Arapović i Bazić išli na 21km. Preko 1.000 takmičara iz više zemalja, pakleni vremenski uslovi i tehnička staza, nisu pokolebali naše koji su dali svoj maksimum.  Dovoljno je reći da ovu trku podržava North face, odmah znate da je u pitanju trka svetske klase.

Prvi su krenuli naši spartanci na 80km, u subotu 23. jula u 4:50 ujutru. Na ovoj distanci ih je čekalo čak 5.100m uspona što dovoljno govori o težini. Start je bio u poznatom turističkom selu Cepelovo u nacionalnom parku Zagori. Momića i Dulejana je ispratio ceo tim, da bi kasnije organizator prebacio Aleksandra Štajfera na njegov start u selo ispod Cepelova – Kipi.

Taj dan je bio rezervisan samo za dugoprugaše, Štajfer je imao neverovatan međunarodni debi, startovao je u 6:30. Pored paklenih 42km pred njim je bilo i 2.500m uspona kao i vrhovi preko 2.300 metara nadmorske visine gde su prolazili i naši na 80km. Njegova prva duža distanca i sjajan rezultat, četvrto mesto sa vremenom 5h 21 minut u konkurenciji 300 takmičara. Saveti i razgovori u toku puta da se potpuno opusti i ne razmišlja o poziciji urodili su plodom. Do samog kraja nije znao da se nalazi nadomak prva tri. U pitanju je veliki potencijal i tek se očekuju pravi rezultati mladog Štajfera koji isključivo trenira na ravnom jer je iz Čelareva.

Logistički tim prati online rezultate i vidi da je Momić u prvih 15, a Dulejan u prvih 50 od 260 takmičara na njihovoj distanci. Pored sebe imaju profesionalne brdske trkače iz najvećih svetskih timova Salomon, La Sportiva, North Face. Sve je toplije i na rang listi se često menjaju pozicije, dosta njih i odustaje. Da bi nakon 13h i 14 minuta Momić prošao kroz cilj kao 25. takmičar. Treba napomenuti da je Momić najbolje plasirani stranac na najdužoj trci, na kojoj se i povredio ali su istrajnost i volja presudile da ostvari ovako dobar rezultat i finišira.

Bojan Dulejan je prošao cilj nakon 14h i 42 min i zauzeo 46. mesto što je takođe sjajan rezultat. Prvi utisci oba naša takmičara je da je bilo pretoplo i da je staza jako nezgodna i tehnička. Nisu nikako mogli da se priviknu na njihov kamenjar, dok je u čuvenom kanjonu Vikos bilo bez daška vetra. Vidno iscrpljeni i pomalo razočarani jer su očekivali bolji plasman, ali posle par sati odmora im je u potpunosti bilo jasno da je ovo trka za koju su jedino Grci spremni. Nigde kod ne postoje slični uslovi, a po rezultatima se vidi da lokalci imaju veliku prednost. Često organizatori navode primer čuvenog italijanskog trkača iz La Sportiva tima koji je kolabirao pre par godina na trci iako je vodio do samog kraja. Uslovi su stvarno surovi i specifični.

U nedelju 24.jula u 8h startuju Dušan Bazić i Sofija Arapović, pred njima je 21km sa 1.100m uspona. Start je u selu Kipi a ni manje ni više nego 500 takmičara rame uz rame. Naši najmlađi takmičari su bez većih teškoća iztrčali ovu trku, Bazić je bio 8. od 400 učesnika dok je Arapović bila 17. u konkurenciji 100 takmičarki. Cilj je bio da se skuplja iskustvo i bez velikih očekivanja. Bez obzira rezultati su bili odlični i na ovoj distanci. Organizatori su odmah primetili rezultate i objavili da je ekipa bila vrlo fokusirana kao i da je Skyrunning Serbia najbolji nacionalni tim na trci ove godine. Grci će uzvratiti Srbiji, tako što će svoj najbolji tim dovesti na naše najmasovnije trke a prvenstveno na Sokolov put i Staru planinu.

Predstoji kratak odmor za nebeske trkače pa ide čuvena trka i prvi SkyRace sezone na Šarplanini 13. avgusta (http://sarplaninaskyrace.com/index.php/sr/pocetna/).

Pred Srpskom skajraning asocijacijom je ozbiljan rad a naša zemlja ima odlične uslove za ovaj planinski sport, koji se bori da postane olimpijski. Sve pohvale kolegama iz Grčke, ozbiljna konkurencija i sjajna organizacija.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar