Naslovna    Vesti    Freeski    Go Pro kamerom snimio kako ga pokopava lavina (VIDEO)
04

mar

2015

Go Pro kamerom snimio kako ga pokopava lavina (VIDEO)

Ski instruktora pogodila lavina dok je skijao u Lechu, srećom, nije završio duboko zbog er-bega.

Ski instruktora iz Austrije Dominika Thurnera pogodila je lavina dok je s prijateljem skijao u resortu Lech, a interesantno je da ovaj dramatičan trenutak zabeležio Go Pro kamerom.

Snežna masa udarila ga je s leđa i to brzinom od oko 80 km/h. Srećom, on nije završio duboko pod snegom zahvaljujući er-begu koji je aktivirao i on je ubrzo uspeo da se izvuče. Ipak, iskustvo koje je doživeo nikada neće zaboraviti. Dominik je instruktor već deset godina i toga dana je ignorisao upozorenje da postoji velika opasnost od lavina.

- Proučavao sam padinu kojom sam planirao da se spustim i procenio sam da je taj deo manje rizičan. Očigledno sam pogrešio i na ovaj način bih želeo da ukažem ljubteljima freeridea da je potrebno biti maksimalno oprezan. Ovo samo pokazuje koliko se sve brzo izdešavalo. Iako sam isplanirao rutu, uvek može da se napravi propust - priča Dominik Thurner.

Dodao je da je udar snega bio tako snažan da je izbio štapove iz njegovih ruku, pokidao mu pantalone, uništio mobilni telefon...  

- Bio sam apsolutno nemoćan. Masa me nosila niz padinu sve dok se nisam zaustavio u donjem, ravnijem delu. Tog dana smo prijatelj i ja primenili zlatno pravilo: uvek neka jedan skijaš bude na sigurnom mestu. Neohodno je da imate svu opremu i morate jako pažljivo da proračunate stepen rizika padine, a to nije lako.

Specijalni skijaški er-beg koji se aktivirao omogućio mu je dodatni prostor pod snegom i Dominik ga je iskoristio i izvukao se iz teške situacije. Međutim, nije uspeo da pronađe skiju, tako da se do ponožja planine morao da se spušta na jednoj.

Video: Daily Mirror

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar