Naslovna    Vesti    Freeski    Tragedija u Nepalu – lavina ubila 10 planinara
24

sep

2012

Tragedija u Nepalu – lavina ubila 10 planinara

Do sada je potvrđena smrt desetoro ljudi koji su pokušavali da se popnu na 8,156 m visoki Mount Manaslu u Nepalu.

Strahuje se da će broj poginulih biti i veći jer se nekoliko planinara i dalje vodi kao nestalo. Među preživelima je i čuveni skijaš, Glen Plake, koji je sa grupom planinara pokušavao da se popne i skija niz Mount Manaslu, osmi vrh po visini u svetu.

Spasioci se nadaju da će moći da nastave potragu , ali vremenske prilike im trenutno to ne dozvoljavaju. Male su šanse da će nekoga od planinara pronaći živog, tako da ukupan broj mrtvih i povređenih i dalje ostaje nejasan.

Do sada je definitivno potvrđena smrt tri osobe – nemačkog planinara, italijanskog i nepalskog vodiča. Uočeno je još sedam tela na mestu nesreće, ali spasilačke ekipe ne mogu da dođu do njih zbog lošeg vremena.

Pretpostavlja se da su među poginulima najmanje četiri Francuza i jedan Španac. Jedan izveštaj navodi da je čak sedam francuskih alpinista izgubilo život.

Glen Plake je stekao svetsku slavu posle nastupa u skijaškom filmu The Blizzards of Aahhhs. Njegovu grupu su činili još i planinski vodič iz Chamonix-a Remy Lecluse  i francuski skijaš-planinar Greg Costa. Za obojicu Francuza se strahuje da su poginuli, ali to još uvek nije potvrđeno.

Glen Plake, Remy Lecluse i Greg Costa su nekoliko puta u prethodnih par dana pokušavali da se popnu na Mount Manaslu, ali im loše vreme to nije dozvoljavalo.

Lavina je pogodila dva bazna kampa u sred noći kada su svi planinari bili u svojim šatorima i spavali. Lavinu je prouzrokovao veliki komad leda koji se odlomio. Prethodnih dana je u ovom delu Nepala padao sneg.

U kampu 3, na visini od 6,800 metara bilo je 25 šatora i svi su potpuno uništeni. Dvanaest šatora u kampu 2, na visini od 6,300 m je oštećeno, ali ne i uništeno kao oni u kampu 3.

Oko 230 planinara je pokušavalo uspon na Mount Manaslu u jesenjoj penjačkoj sezoni. Grupa u kojoj je bio Glen Plake je pokušavala da bude prva koja će se popeti i skijati niz planinu bez upotrebe kiseonika.

Remy Lecluse je bio poznati vodič iz Chamonix-a, čije su usluge koristile brojne britanske kompanije. O njemu su često pisali britanski skijaški magazini. Greg Costa je takođe bio poznata i poštovana figura u svetu skijanja i planinarenja .

Kada je lavina pokrenuta, Glen Plake je odmarao u svom šatoru i čitao Bibliju uz pomoć ručne lampe. Prepričao je događaje za Epic Tv iz Chamonix-a.

Greg i ja smo bili zajedno u šatoru, dok je Remy bio u drugom šatoru. Bilo je 4:45 ujutro, i bio sam u vreći za spavanje i čitao kada smo čuli neki zvuk. Greg me je pogledao i rekao da misli da je to bio jak nalet vetra. Sekundu kasnije je rekao “Ne, to je bila lavina”.

Tada nas je udarila. Odnela me je 300 metara niz planinu i kada se zaustavila i dalje sam bio u vreći za spavanje i šatoru. Svi smo prethodno otišli na spavanje sa odašiljačem za lavine, tako da sam uključio moj i počeo da tražim. Tragao sam okolo desetak minuta kada sam shvatio da sam bos. Greg je koristio moj kombinezon kao jastuk, koji sam kasnije našao kao i  sve ostalo što je bilo u mom šatoru – kameru, vreću za spavanje, ski cipele, ...Sve je bilo kao da je neko ubacio moju opremu na zadnje sedište pick-up-a, ali nije bilo traga od Grega. Remy i njegov šator su takođe nestali.

Plake se trenutno oporavlja od nesreće.

U redu sam, malo sam izudaran; nedostaje mi nekoliko zuba i oko mi je modro, ali napišite velikim slovima GLEN PLAKE JE ŽIV I DOLAZI KUĆI - rekao je skijaš.

Italijanski planinar Alberto Magliano je takođe među poginulima. On je prvi italijanski planinar amater koji se popeo na “sedam vrhova” - na najviši vrh na svakom kontinentu.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar