Naslovna    Vesti    Ostalo    Tinejdžer poginuo u lavini
19

dec

2013

Tinejdžer poginuo u lavini

Iako je rizik od lavine u austrijskom Lechu tog dana bio minimalan, tragična nesreća se ipak dogodila.

Cameron Bespolka, 16-godišnji britanski tinejdžer, poginuo je u lavini koja se dogodila u austrijskom skijalištu Lech am Alberg, a zatrpala njega, oca Kevina i vodiča, dok je Cameronov brat Nicholas ostao nepovređen. Trojicu skijaša iz Winchestera pratio je specijalno obučeni vodič, a uživali su u freerideu.

Ništa nije ukazivalo na opasnost od lavine, jer je tog dana rizik na skali bio minimalan. Međutim, nesreća se ipak dogodila, sneg ih je zatrpao, a nesrećni dečak, otac i vodič su aktivirali vazdušne jastuke. Međutim, ni to nije bilo dovoljno da se sačuva jedan mladi život. Otac je prebačen u bolnicu i on je van životne opsanosti, a vodič je pretrpeo lakše povrede. Sve ovo posmatrao je Nicholas, koji je igrom slučaja ostao oko 150 metara više od mesta nesreće, pošto je hteo da posmatra kako se ostali spuštaju. 

Austrijska policija je saopštila da je vodič bio veoma iskusan i da će biti povrgnut istrazi jer je odveo grupu na teritoriju koja nije predviđena za freeride. 

- Otac, jedan sin i vodič su bili zatrpani, dok je drugi dečak prošao bez povreda. Vodič je prvi uspeo da se izvuče, pozvao je spasilačku služu, a i sam je pokušavao da osloboti zatrpane skijaše. Istraga će pokazati da li je nesreća mogla biti izbegnuta, vodič je veoma iskusan, svi su bili propisno opremljeni i smrtni slučaj nije smeo da se desi - rekao je portparol policije.

Pia Herb iz turističkog odbora Lecha smatra da 39-godišnji vodič nije kriv.

- Veoma je dobar u ovom poslu i ima mnogo iskustva. Maksimalno je obučen i nije uradio ništa loše. Bio je to uobičajen dan, ali nesreća se dogodila iako je rizik na skali bio na podeoku jedan, što uopšte nije mnogo. Ovo je veoma tužno - izjavila je ona.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar