Naslovna    Vesti    Freeski    Održano finale Freeride World Toura u Verbieru
23

mar

2013

Održano finale Freeride World Toura u Verbieru

Švajcarski Verbier u petak je ugostio najbolje svetske freeridere i freeriderke na finalu ovogodišnjeg Freeride World Toura.

Ovogodišnja turneja od šest takmičenja u okviru Freeride World Toura, okončana je u petak velikim finalom u švajcarskom Verbieru. Iako je prvobitno takmičenje bilo zakazano za subotu, organizatori su ipak odlučili da će legendarna padina Bec des Rosses biti najbolje "iskorišćena" u petak. Sneg je bilo odličan a vreme sasvim solidno s obzirom da su se smenjivali sunce i oblaci.

Nekoliko hiljada gledalaca pratilo je događaj na licu mesta dok je prenos preko interneta uživo pratilo čak 180.000 ljubitelja freeride skijanja i bordanja. Za razliku od prethodnih pet događaja u okviru FWT-a gde je nastupalo i do 60 takmičara, finale je bilo rezervisano samo za nekolicinu najboljih uz još par Wild Carda koje su podelili organizatori.

Kod skijaša najbolji je bio 23-godišnji Francuz Kevin Guri koji je sjajnim rezultatom od 86.33 poena stigao do prve pobede u ovoj sezoni. Međutim čini se da su gledaoci više bili fokusirani na borbu za ukupnog pobednika ovogodišnjeg FWT-a koja se odigravala između legendarnog Amerikanca Drew Tabkea i Šveđanina Reine Barkereda. Barkered je izabrao sjajnu rutu te odlično odvezao svoju vožnju ali je na kraju morao da se zadovolji drugim mestom kako u Verbieru, tako i u generalnom plasmanu s obzirom da je prednost Tabkea bila dostižna jedino ako bi Šveđanin osvojio prvo mesto. Tabke je tako šestim mestom u Verbieru ipak uspeo da sačuva vođstvo u generalnom plasmanu te osvoji ovogodišnji Freeride World Tour kada su skijaši u pitanju.

Kada su skijašice u pitanju, tu je sve bilo poznato još od prošlonedeljnog takmičenja u Fieberbrunnu. Austrijanka Nadine Wallner, trijumfom na domaćem terenu, još prošle nedelje je osvojila titulu najbolje freeriderke sveta iako joj je ovo tek prva sezona u FWT-u. Zanimljivo je da su na jučerašnjem takmičenju prvo i drugo mesto osvojile dobitnice Wild Carda, Matilda Rapaport iz Švedske i još jedna austrijska skijašica Lorraine Huber. Kuriozitet je i to da su njih dve saznale da će učestvovati u Verbieru samo nekoliko dana pre samog takmičenja te na njih svakako treba obratiti pažnju naredne sezone.

Kod bordera američki takmičar Ralph Backstrom bio je neprevaziđen. On je pre svega zahvaljujući nekolicini sjajnih skokova te odličnoj vožnji osvojio neverovatnih 93.67 bodova te stigao ujedno i do FWT titule za sezonu 2012/13. Francuzi Aurélien Routens i Jonathan Charlet, osvojili su drugo odnosno treće mesto.

Do titule najbolje freeride borderke na svetu, stigla je jučerašnjom pobedom Francuskinja Elodie Mouthon sa osvojenih 86.33 bodova. Prijatno iznenađenje priredila je domaća takmičarka Estelle Ballet koja je osvojila drugo mesto dok je treća bila još jedna Francuskinja Margot Rozies.

Jučerašnjim takmičenjem na legendarnoj padini Bec des Rosses koje se već 18. godinu za redom održava u švajcarskom Verbieru, završen je ovogodišnji Freeride World Tour.

Kompletan snimak iz Verbiera možete pogledati ispod.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar