Naslovna    Vesti    Ostalo    Deda opet osvaja Mont Everest
23

okt

2012

Deda opet osvaja Mont Everest

Legendarni japanski planinar, skijaš i avanturista Yauichiro Miur (79) pokušaće da se popne na vrh sveta.

Legendarni japanski planinar, skijaš i avanturista Yauichiro Miur odlučio je da se naredne godine ponovo popne na najvišu planinu na svetu Mont Everest. Tada će imati tačno 80 godina!

On će tako pokušati da povrati rekord koji je postavio 2003, kada je sa 70 godina postao najstariji čovek koji je ikada osvojio najviši vrh. U međuvremenu, njegov rekord je oboren pošto je Nepalac Min Bahadur Sherchan to ostvario sa 76 godina i 340 dana.

Miur je postao planetarno poznat još 6. maja 1970. godine jer je postao prvi čovek koji je skijao niz Mont Everest, iako nije krenuo od samog vrha. Njegov legendarni spust niz planinu počeo je od Žute trake, odmah do tačke Col, koja se nalazi na 8.000 metara nadmorske visine. Koristeći padobran za usporavanje za samo dva minuta i dvadeset sekundi na skijama vertikalno je „prešao“ oko 1.300 metara, a spustio se još 400 metara u strmoglavom padu. Jedva se zaustavio se na 200 metara od provalije u kojoj bi, da je nastavio da pada, sigurno poginuo. Inače, za vreme ove ekspedicije smtrno je nastradalo osam šerpasa

Pet godina kasnije objavljen je dokumentarni film „Čovek koji je skijao niz Mont Everest“, koji je dobio Oskara.

Yauichiro Miur je vlasnik još nekih skijaških dostignuća. U Italiji je 1964. postavio tadašnji rekord u najvećoj brzini na skijama – 172 km/h. Takođe, skijao je niz padine Kilimandžara, Akonkagve, Elbrusa i Mekinlija.

Sada je odlučio da sa sinom Gotom ponovo osvoji Mont Everest. Interesantno je da je sina vodio na Kilimandžaro kada je ovaj imao samo 11 godina.

- Znatiželjan sam da otkrijem koje su ljudske granice. Sad ili nikad, želim da pokažem da ne treba da se odričete svojih snova i ambicija sa 80 godina. Osamdesete su nove šesdesete – uz osmeh priča Yauichiro.

 

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar