Naslovna    Vesti    Ostalo    Skijanje u SAD bez specijalnog osiguranja je veliki rizik
23

nov

2013

Skijanje u SAD bez specijalnog osiguranja je veliki rizik

Troškovi transporta helikopterom do bolnice i povratak u Evropu košta oko 50.000 evra.

Skijanje i bordovanje u Sjedinjenim Američkim Državama može da bude veoma rizičan i skup sport. Naravno, u slučaju da nemate odgovarajuće osiguranje. Prebacivanje povređene osobe helikopterom u bolnicu i povratak u Evropu je izuzetno skupo i iznosi oko 50.000 evra.

Prema jednom istraživanju čak polovina Britanaca koji su otišli na zimski odmor u SAD ili Kanadu, nisu poneli nikakvu sigurnosnu opremu – vazdužne jastuke i ašove za spasavanje iz lavina. Samo 20 odsto njih na skijalištima upotrebljava kacigu, iako u njihovom osiguranju stoji da je bez te opreme ono nevažeće. Mnoge osiguravajuće kuće upotrebu kaciga smatraju prioritetom.

Poređenja radi, prebacivanje helikopterom u Evropi do zdravstvene ustanove je znatno jeftinije i iznosi oko 2.500 evra.

Greg Lawson, direktor poznate osiguravajuće kuće Columbus Direct, kaže da standarno putno osiguranje ne podrazumeva zimske sportove, a u dodatnom ski osiguranju često je neophodno tačno navesti vrstu aktivnosti kao što je skijanje ili bordovanje off piste.

Zato je veoma korisno priočitati uslove osiguranja, čak i ono napisano “malim slovima”, kako bi se tačno znalo šta ono obuhvata. Moguće je, čak, da osiguranje pokriva povrede samo ako skijate ven uređene staze u društvo ovlašćenog vodiča. Takođe, kuća neće snositi troškove ako je povređena osoba bila pod dejstvom alkohola..

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar