Naslovna    Vesti    Takmičenja    Evropa nezainteresovana za ZOI 2022.
10

okt

2014

Evropa nezainteresovana za ZOI 2022.

Svi evropski gradovi odustali od organizacije ZOI.

Oslo, glavni grad Norveške, najnoviji je slučaj povlačenja kandiadature za organizaciju Zimskih Olimpijskih Igara 2022. godine. Norveška javnost nije dala podršku domaćinstvu najveće svetske sportske smotre iz finansijskih razloga, ali i zbog prevelike liste zahteva koje MOK upućuje svim gradovima kandidatima.

Norveška je zemlja sa najvećim brojem medalja osvojenih na ZOI, ali ni to nije bilo dovoljno da motiviše politički vrh i građane ove zemlje da daju podršku kandidaturi Osla. Ovaj grad je prethodno važio za favorita u trci za organizaciju ZOI i imao je nezvaničnu podršku Međunarodne skijaške federacije.

Jedna od prvih kandidatura istaknutih za organizaciju ovih Igara bila je ona koju su podneli švajcarski Davos i St. Moritz. Ona je uskoro povučena zbog nedovoljne podrške javnosti.

Kada je objavljen skraćeni spisak kandidata u novembru 2013. godine, u trci je bilo šest gradova i MOK je bio zadovoljan konkurencijom. Međutim, jedan za drugim su odustali Minhen i Barselona koji su prvobitno imali želju da postanu prvi gradovi koji su bili domaćini i letnjih i zimskih Olimpijskih Igara. Propale su i kandidature Stokholma, glavnog grada Švedske, takođe zbog nedovoljne podrške javnosti u ovoj zemlji, kao i Krakowa u Poljskoj. Lviv u Ukrajini odustao je zbog nestabilne političke situacije u ovoj zemlji.

Jedina dva grada koja su ostala u konkurenciji i nisu povukla svoje kandidature za organizaciju ZOI 2022. su Peking, glavni grad Kine, i Almaty u Kazahstanu.

Nakon svih odustanaka gradova kandidata nameće se utisak da u evropskim zemljama ne postoji interes za organizaciju Zimskih Olimpijskih Igara, što je slučaj bez presedana u dosadašjoj olimpijskoj istoriji.  Za razliku od evropskih gradova koji su odustali od organizacije nakon negativnog stava sopstvene javnosti, Peking i Almaty nisu na demokratski način pitali svoje stanovnike šta misle o organizaciji ZOI.

MOK se izgleda ne brine previše zbog odsustva podrške evropskih zemalja, i smatra da su oba preostala azijska grada istakla odlične kandidature. Zvaničnici MOK su mišljenja da će ko da god pobedi u nadmetanju bit odličan domaćin ZOI 2022. godine.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar