Naslovna    Vesti    Takmičenja    Najava finala Svetskog kupa u Schladmingu
12

mar

2012

Najava finala Svetskog kupa u Schladmingu

Još jedna sezona najelitnijeg skijaškog takmičenja se polako privodi kraju. Najbolji skijaši i skijašice sveta će od 14-18. marta u austrijskom Shladmingu voziti poslednje ovosezonske trke i razrešiti preostale nedoumice u sezoni Svetskog kupa 2011/12. Finiš takmičenja u muškoj konkurenciji biće mnogo uzbudljiviji jer će se tek u Schladmingu znati ukupni pobednik Svetskog kupa, kao i osvajači malih globusa u svim disciplinama osim superkombinacije. Kod dama je situacija dosta mirnija s obzirom da je mnogo toga već rešeno pre finalne nedelje.

Pravo nastupa na finalnim takmičenjima ima po 25 najboljih skijaša i skijašica u svakoj disciplini. Takođe, svi oni koji su ovoj sezoni sakupili preko 500 bodova u ukupnom poretku imaju pravo da startuju u svim disciplinama. Spisak kompletiraju šampioni u juniorskoj konkurenciji koji dobijaju priliku da se oprobaju među "velikima".

Muška takmičenja u Schladmingu će doneti brojna uzbuđenja s obzirom da je do sada poznat samo jedan osvajač kristalnog globusa - Ivica Kostelić koji je novi trofej u superkombinaciji osvojio pre skoro mesec dana. Globusi u slalomu, veleslalomu, spustu, superveleslalomu i ukupnom poretku još uvek čekaju nove vlasnike. 

Za ukupnog pobednika Svetskog kupa konkurišu čak četiri skijaša -  Beat Feuz, Marcel Hirscher, Ivica Kostelić i Aksel Lund Svindal. Između Feuza, Hirschera i Kostelića se već mesecima vodi velika borba, dok se Svindal tek nedavno, posle nekoliko dobrih rezultata umešao u borbu za veliki kristalni globus. Najveće šanse za ukupnu pobedu ima mladi Švajcarac Beat Feuz koji trenutno ima 1250 bodova. Hirscher mu je za petama sa samo 55 bodova manje, dok su u nešto većem zaostatku Kostelić sa 1064, odnosno Svindal sa 1031 bodom.

U slalomu je situacija takođe neizvesna sa tri potencijalna kandidata za titulu. I dalje je u vođstvu Ivica Kostelić koji ima 50 bodova više od Marcela Hirschera. Pobedom u Kranjskoj Gori u poslednji čas se u borbu za novog slalomskog kralja uključio i Šveđanin Andre Myhrer koji sada zaostaje 56 bodova za Kostelićem. Posle problema sa kolenom i leđima hrvatski skijaš ne vozi onako kako zna, Hirscher je takođe uzdrman posle izletanja u Kranjskoj Gori, tako da nema sumnje da će poslednji slalom u Shladmingu biti neizvesan do samog kraja.

U poretku veleslaloma vodi Marcel Hirscher sa 613 bodova, 92 više od drugoplasiranog Teda Ligetya. Teško je poverovati da Hirscher neće osvojiti barem nekoliko bodova u Schladmingu, ali u slučaju njegovog lošeg plasmana ili izletanja sa staze Ligetyju bi pobeda donela odbranu titule u veleslalomu osvojene prošle sezone.

Poslednja trka spusta daće odgovor na pitanje ko je novi pobednik u ovoj disciplini. Trenutno je u vođstvu Austrijanac Klaus Kroell sa 569 bodova. Za globus još konkurišu i Didier Cuche sa 521, odnosno Beat Feuz sa 518 bodova.

Superveleslalom takođe donosi trostruku dilemu - Aksel Lund Svindal, Didier Cuche ili Beat Feuz. Svindal ima 413 bodova, Cuche 371, a Feuz 368.

Za razliku od muškaraca koji će se za globuse boriti do poslednjeg trenutka, kod dama je manje više sve poznato i staje u dve reči - Lindsey Vonn. Amerikanka je prosto počistila konkurenciju ove sezone, dominirajući od početka do kraja. Poučena iskustvom od prošle godine kada je od Marie Hoefl-Riesch izgubila globus u ukupnom poretku za svega 3 boda, Lindsey u Schladming stiže sa već obezbeđenom ukupnom pobedom. Sa 1808 bodova, 522 više od drugoplasirane Tine Maze, četiri trke pre kraja prednost Vonnove je nedostižna. 

Sjajna Amerikanka je već ranije osvojila globuse u spustu i superkombinaciji. Trebalo bi da se desi čudo pa da i globus u superveleslalomu ne ode u njene ruke s obzirom da drugoplasirana Anna Fenninger zaostaje velika 93 boda.

Titulu u slalomu osvojila je neprikosnovena Marlies Schild, kojoj čak ni nekoliko lošijih rezultata u poslednje vreme nisu mogli da ugroze ogromnu prednost stečenu u prvom delu sezone. 

Globus u veleslalomu će po svoj prilici ponovo otići u ruke Nemice Victorie Rebensburg, mada teoretski za titulu još konkuriše i Lindsey Vonn, koja za Rebensburgovom zaostaje 95 bodova. 

Uzbuđenja u Schladmingu počinju u sredu 14. marta kada je na programu spust za žene i muškarce. U četvrtak, 15. marta voziće se superveleslalom u obe konkurencije dok je 16. marta na programu takmičenje timova. 17. marta će skijašice voziti slalom a skijaši veleslalom, dok je 18. marta na programu muški slalom i ženski veleslalom.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar