Naslovna    Vesti    Takmičenja    Kraj karijere za Anju Paerson i Maria Scheibera
12

mar

2012

Kraj karijere za Anju Paerson i Maria Scheibera

Jedna od najuspešnijih skijašica svih vremena, legendarna Šveđanka Anja Paerson, objavila je da će joj trke na finalu Svetskog kupa u Shladmingu biti poslednje u aktivnoj skijaškoj karijeri. A kakva je to karijera bila - 42 pobede u Svetskom kupu, 95 plasmana na podijum u najelitnijem ski takmičenju, 6 olimpijskih i 7 medalja sa svetskih prvenstava. Debitovala je u Svetskom kupu davne 1998. godine u Crans-Montani.

- Moja karijera je bila fantastična i postigla sam više nego što sam ikada mogla da sanjam. Poslednjih godina spektakularni padovi i brojne povrede smanjile su moje mogućnosti da ostanem na vrhu. Oštećenja u levom kolenu su uticala na kvalitet mog skijanja tako da sam došla do tačke kada moja glava i telo jednostavno više ne mogu da nastave. 

Skijala je na vrhunskom nivou čitavih 14 godina. Ljubitelji takmičarskog skijanja pamtiće njenu veliku borbenost i skijašku svestranost s obzirom da je pobeđivala u svim skijaškim disciplinama. Sigurno je da joj ova odluka nije lako pala. 

- Ovo je najteža odluka koju sam ikada morala da donesem. U isto vreme sam i radoznala i uzbuđena zbog novih izazova koji me čekaju, a imam i gomilu sjajnih uspomena koje ću poneti sa sobom. Uvek ću se sećati divnih dvoboja sa Janicom Kostelić i ostalim fantastičnim skijašicama.

Šta će velika Anja raditi u budućnosti za sada je otvoreno:

- Otići ću na zasluženi odmor kako bih stvarno razumela svoju odluku, a onda ću odvojiti vreme za porodicu i prijatelje. Šta će biti posle toga još uvek nisam odlučila. Nastaviću da obavljam dužnost predstavnika sportista u Sportskoj komisiji FIS-a još godinu dana. Nastaviću sa radom u cilju obezbeđivanja najboljih mogućih uslova za sportiste i prilike da se čuje njihov glas. Nadam se da će veliko iskustvo koje sam sakupila tokom karijere biti od pomoći. Moje srce će uvek pripadati skijaškom sportu.

Jedno je sigurno, taj sport neće biti isti bez nje. 

A da ponedeljak 12. mart bude dan upamćen po objavama završetka karijere skijaških velikana pobrinuo se i Mario Scheiber. Posle 112 startova u Svetskom kupu i 13 plasmana na podijum, 29-ogodišnji Austrijanac je obavestio javnost da posle Schladminga završava karijeru zbog brojnih povreda koje mu onemogućavaju da i dalje skija na vrhusnkom nivou.

Photo: Doug Mills/New York Times

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar