Naslovna    Vesti    Takmičenja    Bode Miller: Celu karijeru sam skijao sa oštećenim kolenom
18

apr

2013

Bode Miller: Celu karijeru sam skijao sa oštećenim kolenom

Amerikanac kaže da prvi put ima dovoljno vremena da sanira povredu koju je obnovio u Sochiju, gde će biti održane OI 2014.

Legendarni američki skijaš Bode Miller prolazi kroz veoma težak i stresan period u životu. Izuzetno ga je pogodila smrt mlađeg brata Chelonea, a u toku je i sudski proces sa Sarom McKenna oko njihovog jednomesečnog vanbračnog sina.

Samo dan pre nego što je stigla vest o smrti brata, najuspešniji američki skijaš svih vremena posetio je planinu Cannon, gde se tradicionalno održava humanitarna manifestacija BodeFest. Tom prilikom Bode je odgovorio na nekoliko zanimljivih pitanja.

Oženio si se i ponovo postao otac. Koliko sve to utiče na tvoju skijašku karijeru?

- Nisu to bile velike promene, jer uvek imam svoje prioritete, a to je, pre svega, moja porodica. Kada sam dobio kćerku, naravno da mi se život promenio i da su vam prioriteti drugačiji. Međutim, kada se takmičim, onda je to to. Ćerku sam nekoliko puta vodio u Evropu i sada, kada sam se oženio, ne mislim da sam se mnogo promenio – kaže Amerikanac.

Kako si podneo ovako dugu pauzu i činjenicu da si propustio celu sezonu zbog povrede?

- Veliki  je izazov biti strpljiv i ne radtiti stvari koje mogu da pogoršaju povredu. Ali, s druge strane, super je što konačno imam dosta slobodnog vremena. Mislim da od treće godine života nisam zabeležio ovako dugu pauzu. Zaprvo skijam, ali mnogo manjim intezitetom. Imao sam mnogo drugih obaveza. Važno je da moje koleno održavam zdravim i da ne ulazim u neotrebne rizike. Smatram da bi mala nepromišljenost mogla da dovede do kraja karijere. 

Sa 35 godina ti si mlad čovek, ali da li je to ipak previše godina za takmičara? Imaćeš 36 na Olimpijskim igrama u Sochiju, ostvario si gotovo sve, koliko ti je važno da se vratiš još jednom?

- Kada sam  prvi put žestoko povredio koleno, bilo je to u St. Antonu  2001. godine, pre nego što sam osvojio titulu u Svetskom kupu. To je zapravo bila bazična povreda. Ispada da celu karijeru vozim sa značajnim oštećenjem kolena. To je promenilo način na koji treniram, način na koji skijam. Ali znate, to je u redu. Imao sam zaista uspešnu karijeru u Svetskom kupu. Sada se nadam da ću dočekati godinu sa zdravim kolenom. Konačno imam dovoljno vremena za oporavak i ova pauza ima smisla. Jako je teško tako nešto uraditi u sredini sezone. Srećan sam i skijanje sa zdravim kolenom za mene je potpuno drugačija stvar. Imam nova saznanja i iskustva, mislim da sam mnogo bolji skijaš ako mi je telo potpuno zdravo. 

Dakle, tajming Olimpijskih igara u Sochiju je dobar?

- Da odlično se uklapa.

Znači, takmičarska karijera se nastavlja.

- Ako me to bude ispunjavalo, takmičiću se, ako ne, završavam - zaključio je u svom stilu Bode Miller.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar