Naslovna    Blog    Takmičenja    Nevena Ignjatović intervju: Sa Kopaonika u Top 30
Intervju
26

avg

2013

Marija Sekulović

Nevena Ignjatović intervju: Sa Kopaonika u Top 30

Tokom kondicionih priprema na Kopaoniku pričali smo sa Nevenom Ignjatović o trenutnoj formi i toku priprema, kao i planovima i očekivanjima u sledećoj sezoni.

Kako ocenjuješ dosadašnji tok priprema?

- Jako sam puno trenirala, posebno fizički deo, tako da se nadam da ću biti kao Rambo ove sezone :). Posle svake faze skijaških treninga sam radila na kondiciji u Sloveniji, sama sam radila na fizičkoj spremi tri nedelje i evo sada odrađujemo još jedan blok kondicionih priprema. Zadovoljna sam, mislim da sam na dobrom putu, imam još jedno mesec dana aktivnih treninga, a zatim taj deo priprema počinje da se smanjuje jer kreću treninzi na snegu.

Koji deo letnjih priprema najviše voliš?

- Najviše volim more :). Šalim se, nisam bila na moru. Naporno je, ne mogu da kažem da volim letnje pripreme, treba proći sve od baze pa do teških anaerobnih treninga. Najbolje se osećam na kraju leta, u avgustu kada ojačam, pa mi ništa nije teško.

Kako provodiš slobodno vreme na pripremama?

- Nemam mnogo slobodnog vremena. Popodne malo odmorim i ponekad odspavam, provodim vreme na internetu. Na Kopaoniku ćemo biti u mogućnosti da probamo razne aktivnosti, možda paraglajding i još neke stvari. Kada sam kod kuće, popodne se vidim sa prijateljima, bratom ili dečkom, gledam televiziju itd.

Kada trenirate na snegu, sa kojim takmičarima i timovima imaš najbolje odnose?

- Generalno sa svima imam dobar odnos. Najviše treniramo sa Slovenkama i Hrvaticama, često i sa Ruskinjama. Sa njima se jako dobro slažem, a sa nekima se i privatno družim. Zovu me često i žele da dođu u Beograd, ali sam ja nažalost retko u Srbiji.

Na kojim glečerima najviše voliš da treniraš preko leta?

- Volim Moeltaller. Mi često spavamo u hotelu na samom vrhu, baš na samoj stazi. Jeste malo divlje i nema mnogo sadržaja, ali nije mi dosadno, surfujem po internetu ili učim. Često treniramo i na Saas-Fee-u, ali ga ne volim previše jer je velika gužva i puno vremena treba da se stigne do vrha glečera. Inače samo mesto Saas – Fee je prelepo.

Kako si zadovoljna sa opremom – Stoeckli skije i Lange cipele?

- Zadovoljna sam. Na poslednjem skijanju sam uzela nove cipele i ništa me nije bolelo po prvi put u životu. Znala sam od prošle sezone sa kojim delom stopala imam problema, tako da su mi to sredili. Još uvek nisam dobila nove skije, nadam se da ću ih dobiti na sledećem skijanju u Saas-Fee-u, krajem avgusta. Mislim da će biti dobre, kao i do sada.

Jesi se navikla na nove veleslalom skije?

- Jesam, nadam se da neću više razmišljati o tome, malo sam se previše opteretila  time, trebalo je da se samo opustim i prepustim skijama. Analizirala sam više nego što je bilo potrebno kako i šta treba da uradim sa novim skijama. Na poslednja tri skijanja sam dobro skijala, nisam previše razmišljala o tome i potpuno sam se navikla na nove skije. Dobro mi je išlo na Moeltalleru, na kome je prirodan sneg, tako da mislim da na veštačkom neće biti problema jer je teže voziti te skije u prirodnim uslovima. Mislim da što se toga tiče sve ide u dobrom pravcu.

Ambicije u sledećoj sezoni?

- Top trideset u trkama Svetskog kupa, nadam se da ću barem jednom uspeti da se plasiram u drugu vožnju. Svesna sam da mogu i više od toga, ali ne želim da se opterećujem, hoću da se što bolje spremim i da skijam dobro na trkama i treninzima. Nadam se malo boljem ulasku u novu sezonu u odnosu na prethodnu. Važni su mi Evropa Kup i naravno, Olimpijske Igre. U Sočiju je realno da bih mogla da budem u prvih trideset, a ako to uspem i odradim dobru prvu vožnju, u drugoj je sve moguće i možda bih mogla da se plasiram između 20. i 30. mesta. Olimpijske igre su mi najvažnije, ali ne želim da sebi stvaram preveliki pritisak, jer me pored toga očekuje i veliki broj trka Svetskog i Evropa kupa, koje mi takođe puno znače.

Na čemu misliš da bi najviše trebalo da radiš kada je u pitanju skijaška tehnika?

- Na prethodnim treninzima sam dobro skijala i slalom i veleslalom. Ne pada mi ništa konkretno na pamet, nemam neku ogromnu grešku koju bih trebalo da ispravljam. Radiću na svemu, a možda bih trebalo više da poradim na skijanju u ravnim delovima. Prošle godine sam imala problema sa tim, na primer na Svetskom prvenstvu. Volela bih da mi to konačno krene, jer sam uvek imala osećaj za ravnice i za to kako da na njima ubrzam, pa se nadam da će mi se taj osećaj vratiti. Drugih problema nemam, položaj mi je dobar, trudim se da održavam tehniku na sadašnjem nivou i  da popravim neke sitnice koje će dodatno da me ubrzaju.

 Da li si bila na odmoru ili ćeš tek ići?

- Nisam bila na odmoru, skoro ceo maj i jun sam bila u Austriji i Sloveniji na trenizima. Sada imam tri nedelje slobodne od skijanja na kojima samo radim kondiciju. Dvoumila  sam se šta da radim, da li da idem na more ili da polažem neke ispite na fakultetu. Ipak  sam se odlučla za obaveze na fakultetu, jer ako to ostavim za sledeću godinu potpuno ću izgubiti kontinuitet, a onda ću morati celo sledeće leto da posvetim tome. Dala sam tri ispita i ostala su mi četiri do kraja pete godine. Kada to položim, preko zime ću da radim master rad i nadam se da ću ga sledećeg leta odbraniti, posle čega ću imati slobodno leto barem što se toga tiče.

Omiljena trka i staza?

- Na poslednja dva državna prvenstva Slovenije sam pobedila u slalomu, pa su mi ta takmičenja postala izuzetno draga i nadam se sličnom razultatu i sledeće godine. Odgovara mi staza u Bad Wiesee-u jer sam tamo dva puta nastupila i oba puta sam vozila jako dobro. U poslednje vreme mi je išlo dobro na strmim stazama kao što su one u Kranjskoj Gori i na Krvavcu. U Svetskom kupu mi je ove sezone najbolja bila staza u Semmeringu, nije bio težak teren i super je bila podloga. U Flachauu mi odgovara teren, ali su bili malo lošiji uslovi, bio je čudan sneg i nisam se baš najbolje osećala na skijama.Bila sam zadovoljna i u Ofterschwangu jer sam skijala dobro, iako je bio mekan sneg. Volim i trku u Zagrebu, uslovi su bili izuzetni, iako sam napravila grešku ove godine.

Kako ti se dopada Kopaonik i kako si zadovoljna uslovima za trening?

- Obožavam Kopaonik i zimi i leti. Imam odlične uslove za vožnju bicikla i trčanje, odličnu teretanu i sportsku halu. Smešteni smo u sjajnom hotelu, najboljem na Kopaoniku i jednom od najboljih u Srbiji. Stvarno imam na raspolaganju sve što mi je potrebno.  Prezadovoljna sam uslovima i saradnjom sa MK Mountain Resort i JP SKijališta Srbije, svi se trude da mi izađu u susret i obezbede sve što mi treba, a ja se nadam da ću opravdati njihova očekivanja na najbolji mogući način.

Započela si saradnju sa MK Mountain Resorts i JP Skijališta Srbije kao njihov promoter. Kakva je situacija ove godine sa drugim sponzorima?

- Pomažu mi Ministarstvo sporta i omladine, grad Kragujevac i Olimpijski komitet, svako u skladu sa svojim mogućnostima i ja im se na tome iskreno zahvaljujem. To naravno nije dovoljno da pokrije sve troškove treninga i takmičenja, ali svakako puno znači.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar