Naslovna    Blog    Takmičenja    Svetski kup u brzinskom skijanju: 200 kmh na daskama!
22

apr

2012

Vladimir Krecmer

Svetski kup u brzinskom skijanju: 200 kmh na daskama!

Svetski kup u brzinskom skijanju je završen a titulu najboljeg je poneo Austrijanac Klaus Schrottshammer. On je osvojio titulu uprkos otkazivanju poslednje trke u Verbieru zbog lošeg vremena.

Brzinsko skijanje je upravo ono što mu samo ime govori. Ideja je jednostavna, da razvijete što veću brzinu sa dve skije na nogama. Takmičari se spuštaju sa vrha stazom dugom 1km, specijalno pripremljenoj za ovu vrstu takmičenja i bukvalno se sjure se vrha. Naravno, brzinsko skijanje je mnogo više od pukog spuštanja na dve daske. Potrebna je vrhunska fizička sprema, savršena tehnika i odgovarajuća oprema. Takođe je neophodna i izuzetna mentalna stabilnost jer vas i najmanja greška može koštati života.

Skijaši koji se takmiče u ovoj disciplini ubrzavaju brže od bolida formule 1 i voze brže nego što ide avion prilikom poletanja. Granica od 200km/h je probijena, ali samo od strane petorice ljudi. Trenutno svetski rekord u brzinskom skijanju drži Italijan Simone Origone sa čak 251.4 km/h (156 mph). Kod žena je to Šveđanka Sanna Tidstrand koja je dostigla granicu od 242.59 km/h (150.74 mph). Treba pomenuti da je brzinsko skijanje najbrži nemotorizovani sport na kopnu a poređenja radi, spustaši u alpskom skijanju ne razvijaju brzine veće od 150 km/h.

Ove nedelje finalna runda Svetskog kupa trebala je biti održana u švajcarskom Verbier-u gde bi se skijaši spuštali niz Mont Fort koji se nalazi na vrhu ovog popularnog ski centra.

Međutim loše vreme sa obilnim snežnim padavinama i gustim oblacima uticalo je na to da se ova trka otkaže. Takmičari su ipak uspeli da odvezu jednu vožnju ali to je bilo nedovoljno da bi se trka bodovala za generalni plasman Svetskog kupa.

To je trebao da bude vrhunac sezone nakon održanih takmičenja u Andori, Francuskoj i Švedskoj. Zakazana trka u Kanadi početkom marta, takođe je morala da bude otkazana.

Kod brzinskog skijanja piste su dugačke 1 kilometar. Prvih 300-400 metara služi za dobijanje ubrzanja a a stvarna brzina takmičara se meri na specijalnim vremenskim kapijama u narednih 100 metara. Poslednjih 500 metara piste jednostavno služi za usporavanje i bezbedno zaustavljanje skijaša.

Prva stvar koja laicima upada u oči su odela takmičara koja seku vazduh i daju skijašu stabilnost. Ona su napravljena od lateksa koji ne propušta vazduh i imaju poliuretansku površinu kako bi smanjili otpor vetra. Onda dolaze skije koje su uske i veoma duge. Prosečna dužina skije je 2.4m sa maksimalnom širinom od 10cm. Svaka skija je teška čak 7.5 kg. Treba pomenuti da se oprema takmičara unapređuje iz godine u godinu i testira u specijalnim vazdušnim tunelima koji služe za proveru aerodinamičnosti novih modela automobila.

Ukupni pobednik Svetskog kupa ove godine je Klaus Schrottshammer, drugi je italijanski takmičar Ivan Origone dok je treći Philippe May, "lokalac" iz Verbier-a gde je i bilo izvršeno proglašenje pobednika.

Philippe May predstavlja legendu ovog sporta s obzirom da je čitave prethodne decenije konstantno zauzimao jedno od prva tri mesta i svakako je pomerio granice brzinskog skijanja.

Šteta što je vreme ove godine odigralo veliku ulogu u otkazivanju pojedinih trka ali ni mi, skijaši, a ni organizatori nisu bili u mogućnosti da bilo šta učine! - izjavio je on nakon otkazivanja trke u Verbier-u. Prošle godine je trka otkazana zbog manjka snega a ove godine ga je bilo i previše.

Ova trka će biti održana ponovo u aprilu naredne godine i ukoliko imate šansu da je pogledate, nemojte je propustiti. To je pravi spektakl.

 

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar