Naslovna    Blog    Skijališta    Nova ski regija u Francuskoj
16

sep

2012

Marija Sekulović

Nova ski regija u Francuskoj

Udruživanjem četiri ski centra u Francuskoj stvorena je nova ski regija, Lake Annecy Ski Resorts.

Oblast uključuje ski centre La Clusaz, Le Grand Bornand, Manigod i St Jean de Sixt, koji su ranije bili poznati pod zajedničkim nazivom Le Massif des Aravis. Pod starim imenom oblast je bila skoro potpuno međunarodno nepoznata, tako da se nadležni u ski centrima nadaju da će novim marketinškim pristupom privući više inostranih turista.

Ideja je da novi naziv ukaže na blizinu Annecy-ja, inostranoj javnosti relativno poznatog grada, koji je bio jedan od kandidata za organizaciju Zimskih Olimpijskih Igara 2018. godine.  Udaljen sat vremena od Ženeve, ovaj prelepi istorijski grad na obali jezera nalazi se u jednom od najlepših delova Alpa. Veliki broj skijaša prolazi kroz ovaj kraj na putu ka velikim i poznatim ski centrima u regionu kao što su Val d’Isere, Tignes, Meribel, Les Arcs, Val Thorens itd.

Za razliku od pomenutih ski centara koji su namenski građeni na pogodnim lokacijama, Lake Annecy Ski Resorts čine šarmantna seoca napravljena u tradicionalnom stilu.

Cela skijaška regija ima oko 250 km staza i 85 ski liftova. Prilično je dobro pokrivena sistemom za veštačko osnežavanje i ima nekoliko snow parkova. Najviša tačka skijališta nalazi se na pristojnih 2,600 m nadmorske visine.

Centralno mesto ski regije je La Clusaz. Pored njega se nalazi seoce Manigod, koje predstavlja idealnu varijantu za bekstvo od gužve. Do šest kilometara udaljenog Le Grand Bornand-a se stiže kratkom vožnjom autobusom, a između La Clusaz-a i Le Grand Bornand-a leži St Jean de Sixt.

Ski regija je udaljena 35 minuta, odnosno 32 kilometra od Annecy-ja.  Annecy ima aerodrom Annecy-Meythet, kao i železničku stanicu. (TGV stiže od Pariza do Annecy-ja za 3 sata i 30 minuta). Pored železničke nalazi se i autobuska stanica. Annecy je od Ženeve udaljen 50, a od Lyona 150km.

U narednim redovima ukratko o svakom od centara koji čine Lake Annecy Ski Resorts.

La Clusaz

Prikladan za sve nivoe skijaškog znanja, sastoji se od 5 planinskih vrhova sa visinskom razlikom od 1,600 m. La Clusaz je najveće skijalište koje ulazi u sastav Lake Annecy ski resorts i ima oko 130 km staza.  Postoji nekoliko izazovnih crnih staza kao i staza sa hupserima na Col de Balme, čija se najviša tačka nalazi na 2,600 m. Ovde se održava jedno od kvalifikacionih takmičenja za Freeride World Tour, tako da će i ljubitelji dubokog snega pronaći nešto za sebe.

Za nešto lošije skijaše i snowboardere tu su široke crvene i plave staze, a postoji i dobar izbor početničkih staza za one koji staju na skije prvi put.

Ljubitelji uzbudljivog noćnog života neće biti previse zadovoljni, iako ima dosta barova i disko klubova.

Novo u ponudi od prethodne sezone su hotel sa pet zvezdica Au Coeur du Village i Les Grandes Alpes sa četiri zvezdice.

Le Grand Bornand

Iako mali, nudi široke mogućnosti za sportove na snegu – alpsko i nordijsko skijanje, kao i freestyle. Može da se pohvali sa jednim od deset najlepših snowparkova u Francuskoj, najdužom stazom za noćno skijanje u oblasti Haute-Savoie, kao i novim stadionom za biatlon, koji će ove zime ugostiti prvu trku Svetskog kupa u Francuskoj. Skijalište ima oko 90 km staza.

Ovo malo selo je rodno mesto velikog broja vrhunskih sportista kao što su Tessa Worley (skijanje, dvostruka osvajačica medalja na Svetskom prvenstvu 2011. godine), Steve Missillier i Thomas Mermillod Blondin (skijanje), Roddy Darragon (prva francuska medalja u cross country skijanju na Olimpijadi u Torinu 2006. godine), Christophe Perrillat (cross country skijanje), Nelly Moenne-Loccoz i Claire Chapotot (snowboard cross), Alexandre Mabboux (ski skokovi), Bastien Midol (skicross), Pierre Mazoaut (snowboard parallel) i Anthony White (freestyle).

Pored svega toga, Le Grand Bornand je prelepo planinsko selo sa vise od 400 tradicionalnih chalet kuća od kojih je najstarija sagrađena 1664. godine. Tradicionalno selo Le Grand Bornand se nalazi na 1,000 m nadmorske visine, dok se 6 km uzbrdo, na 1,300 m nalazi Le Grand Bornand Chanillon odakle polaze ski liftovi.

Manigod

Mesto je takođe izgrađeno u tradicionalnom stilu, a skijalište se sastoji iz oblasti La Croix Fry i Merdassier, kao i dela za skijaško trčanje Beauregard. Manigod je povezan žičarama sa La Clusaz-om. Alpskim skijašima je na raspolaganju 25 km staza i 17 ski liftova koji pokrivaju ukupno 33 staze.

Manigod je odličan izbor za boravak na udaljenoj planinskoj lokaciji uz pristup modernim sadržajima za snežne sportove. Skijalište je posebno pogodno za porodice i skijaše početnike.

Saint Jean de Sixt

St Jean de Sixt je malo selo na pola puta između La Clusaz-a i Le Grand Bornand-a, do kojih se stiže autobusom koji ide na svakih pola sata.

U samom selu postoji svega nekoliko ski liftova za početnike, kao i sedam kilometara staza za cross country i pešačenje po snegu. Skijašima je na raspolaganju nekoliko kratkih crvenih, plavih i zelenih staza.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar