Naslovna    Blog    Skijališta    Evropski ski festivali
12

feb

2012

Marija Sekulović

Evropski ski festivali

Muzički festivali na snegu predstavljaju jednostavan ali efektan način da se na ski centar skrene pažnja. Oni doprinose promociji centra, omogućavaju priliv turista i uz malo sreće određuju reputaciju pojedinih skijališta kao nezaobilaznih party destinacija.

Verovatno najživlje i najuzbudljivije muzičke događaje ski centri organizuju povodom otvaranja skijaške sezone. U ovom trendu prednjače austrijska skijališta kao što su Saalbach, Kaprun i St.Anton, ali ski centar koji se od ostalih izdvaja po nastupima najvećih svetskih zvezda je svakako Ischgl. U prethodnih nekoliko godina u Ischgl-u su na otvaranju i zatvaranju sezone svirala najveća imena svetske muzičke scene kao što su Elton John, Bob Dylan, Katy Perry, Rihanna i mnogi drugi. Krajem aprila 2011. godine, skijašku sezonu su spektakularnim koncertom zatvorili The Killers. Za otvaranje sezone 2011/2012. organizatori su pripremili  poslasticu za muzičke nostalgičare – nastup švedske senzacije iz devedesetih godina prošlog veka, grupe Roxette.

Kada su u pitanju višednevni ski festivali, najpoznatiji i najposećeniji je Snowbombing– celonedeljni festival koji se održava u aprilu svake godine u austrijskom ski centru Mayrhoffen. Snowbombing ima tradiciju dugu više od decenije i veoma  je popularan među Englezima. Prethodnih godina u Mayrhoffenu su nastupali Prodigy, Fatboy Slim, Friendly Fires, Dizzie Rascal i mnogi drugi. Spisak izvođača za 2012. je već objavljen, a najveća imena su Snoop Dogg, Groove Armada, Fatboy Slim, James Zabiela itd. Snowbombing će se održati od 9-14. aprila 2012.

Kada iskombinujete komediju, muziku i skijanje dobijete Momentum Ski Festival. Posle 12 godina festival se preselio na novu lokaciju i ove godine će se održati u švajcarskom skijalištu Crans Montana. Posebnost ovog festivala je u tome što se maleni gradić u potpunosti pretvara u festivalski grad i svi lokali postaju deo jedne velike zabave. Od 15. do 18. marta pod motom Ski by day, party by night među mnogobrojnim gostima biće i Damon Hill, Heston Blumenthal i Colin Jackson.

Još jedan tradicionalno „engleski“ festival je The Brits u švajcarskom Laax-u. Nastao kao prateći događaj uz britansko prvenstvo u različitim freeski i snowboard disciplinama (halfpipe, Big Air, slopestyle, cross), The Brits je postao jedan od najpopularnijih festivala u Alpima, sa sve jačim spiskom nastupa iz godine u godinu. Za razliku od Snowbombing-a koji više okuplja ljubitelje elektronske muzike, na The Brits-u je zastupljeno više žanrova – hip-hop, rok, Drum’n’Bass, čak i pomalo kantri muzike. Festival se 2012. godine održava od 18.-25.marta.

Zermatt Unplugged je relativno mlad festival s obzirom da se održava tek od 2007. godine. Međutim, već 2010. i 2011. godine mogao je da se pohvali impresivnim brojem svetskih zvezda koje su na njemu nastupale – Lionel Richie, Billy Idol, One Republic, Seal, David Gray, Mando Diao itd. Ovaj akustični festival u podnožju Matterhorn-a, 2011. godine obuhvatao je više od 45 koncerata na 9 bina, od kojih je veliki broj bio besplatan. Zermatt Unplugged se ponovo održava od 17-21.aprila 2012. godine.

Meribel Live, festival koji se održava u centru Tri Doline, nastao je 2008. godine. Od skromnih početaka u vidu besplatnih svirki na stazama Meribel-a, festival je prerastao u celonedeljni događaj koji predstavlja nove i talentovane britanske i francuske izvođače. Sa festivala 2011. godine pamte se nastupi Sophie Ellis-Bextor i Bena Howarda. 2012.  godine Meribel Live je na program od 19-23. marta.

Potpuno novi Altitude festival održaće se u švajcarskom Klosters-u 21. i 22. januara 2012. Organizatori nastoje da u startu privuku veliki broj posetilaca, pa su tako kao najveće zvezde festivala najavljene britanske pop legende Duran Duran. S obzirom da je Klosters omiljeno zimovalište britanske kraljevske porodice, Altitude festivalu neće manjkati stila, pa će se tako paralelno sa muzičkim događajima održavati i takmičenje u polou na snegu.

Poslednji dani snežne sezone se obavezno proslavljaju u italijanskom skijalištu Passo del Tonale. Kraj aprila je uvek rezervisan za žurku bez prestanka pod nazivomPowerDays. Najviši deo ovog ski centra, glečer Presena koji se nalazi na visini od 3000 metara tradicionalno okuplja ljubitelje zimskih sportova koji obeležavaju kraj sezone. Sve ovo prati fenomenalno druženje velikog broja ljudi, mini takmičenje u snow parku, prelepa jutra i pejzaži, dubok sneg i priroda. Ove godine, dvodnevna žurka je zakazana za period od 29. aprila do 1. maja.

Za kraj ostavljamo muzički događaj bliži i u svakom smislu dostupniji srpskim skijašima od prethodno navedenih festivala. Big Snow festival se iz Arinsal-a u Andori seli na Kopaonik. U saradnji sa EXIT timom, Big Snow obećava da u martu 2012. godine preseli centar evropske zimske zabave u Srbiju. Spisak izvođača za sada uključuje Basement Jaxx kao i brojne regionalne zvezde kao što su Dubioza Kolektiv, Rambo Amadeus, Disciplina Kitchme i mnoge druge. Celonedeljna dobra zabava na Kopaoniku na programu je od 19-25.marta.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar