Naslovna    Blog    Skijališta    Cervinia – Reportaža sa letnjeg skijanja
Reportaža
30

jul

2013

Marija Sekulović

Cervinia – Reportaža sa letnjeg skijanja

Sredinom jula proveli smo nedelju dana u italijanskom ski centru Cervinia.

Izbor ovog italijanskog mesta, naravno, nije bio slučajan. Vrhovi iznad Cervinie nalaze se na italijansko – švajcarskoj granici, pa omogućavaju pristup skijaškim stazama iznad švajcarskog Zermatta.  Zbog velike nadmorske visine, glečer Plateau Rosa pruža najbolje uslove u Evropi za sportove na snegu u letnjim mesecima.

Cervinia, koja se nalazi na 2,050 m nadmorske visine često se opisuje kao ružnija sestra susednog Zermatta u Švajcarskoj. Krenuli smo na put sa predrasudama o izgledu mesta koje su već na prvi pogled bile osujećene. Glavna ulica popločana kaldrmom, šarmantne kuće u drvetu prepune cveća, mnoštvo simpatičnih restorana, kafea i prodavnica, prijatno su nas iznenadile tokom prve šetnje po Cerviniji. Planinskom panoramom iznad mesta dominira čuveni Matterhorn koji je mnogo bliži Cerviniji nego Zermattu kojeg je proslavio.

Negativni komentari na račun izgleda mesta sa kojima smo se susretali pre dolaska u Cerviniu, svoje objašnjenje dobijaju u nekoliko starijih građevina koje podsećaju na francuske masovne apartmanske komplekse i smešteni su iznad mesta, u podnožju ski staza. Međutim, par ružnjikavih zgrada i nekolicina zapuštenih detalja mala su zamerka naspram svega pozitivnog što Cervinia ima da ponudi. Pored šarmantnog centra mesta i prelepe prirode tu su i brojni sportski sadržaji – veliki golf klub, tereni za tenis i druge sportove, jezerce za sportski ribolov, rafting, akva centar koji se nalazi u obližnjem Valtournencheu itd. Utisak je da ovo mesto ne zaostaje previše u bilo kom smislu za slavnim Zermattom, ali su švajcarska pedantnost i marketing došli do izražaja znatno više nego što je to slučaj kod njihovih italijanskih kolega.

Celu dolinu na čijem se kraju nalazi Cervinia karakteriše netaknuta priroda i mala šarmantna mesta u tradicionalnom stilu. Dopao nam se Valtournenche koji zimi sa Cerviniom čini jedinstveno skijaško područje. U blizini je i najmanje selo u regiji, Chamois, do kojeg se jedino može stići gondolom iz mesta Brusson. Chamois je polazna baza za nekoliko lepih pešačkih tura.

Za vreme boravka u ovom delu Italije, svratili smo i do Chatillona, mesta na samom početka doline u kojoj se nalazi Cervinia. Ovaj gradić, sam po sebi ne predstavlja ništa posebno ni u vizuelnom ni u sadržajnom smislu, ali je ovog leta u njemu bilo zanimljivo zbog priprema fudbalskog kluba Juventus. Dolazak prvaka Italije na jednonedeljne pripreme za ceo kraj je predstavljao događaj sezone. Sve je u Chatillonu i okolini bilo u znaku Juventusa,  povodom čijeg je dolaska oko lokalnog stadiona bio izgrađen čitav kompleks oko koga su se tokom cele nedelje vrzmale hiljade posetilaca, navijača torinskih crno-belih.

Kako smo u Cerviniu prevashodno došli zbog letnjeg skijanja, jedva smo čekali da konačno stanemo na sneg. Do glečera Plateau Rosa stiže se pomoću tri gondole, a čini nam se da je za put do vrha potrebno manje vremena nego iz Zermatta, jer glavna gondola sa švajcarske strane puno više kruži. Poslednja od tri gondole koja iz Cervinie vodi do vrha Testa Grigia na kome se nalazi granica, najmodernija je te vrste koju smo do sada imali prilike da vidimo.

Snežni uslovi na glečeru nisu nas razočarali. Zbog velike nadmorske visine (skija se od 3,400-3,800 m nadmorske visine), kvalitet snega je prvih nekoliko dana bio kao krajem marta. Skijanje na glečeru se odvija na jednoj širokoj padini čiji veći deo zatvore takmičari koji ovde treniraju svakog jutra od 7:30h. Običnim skijašima preostaju dve paralelne staze iste padine, pristoje širine i dužine. Takmičari sklanjaju kapije i odlaze negde oko pola 12, tako da se narednih sat i po vremena do zatvaranja skijališta može iskoristiti za skijanje po “njihovom” delu padine.

Kako je naš boravak odmicao postajalo je sve toplije, ali to se nije previše odrazilo na uslove na stazama koje su i dalje perfektno držale do zatvaranja skijališta u 13h. Sredinom nedelje vreme se pogoršalo,  tako da dva dana nismo skijali zbog kiše i snega, ali kada se sve sabere – četiri dana odličnog skijanja od šest, pristojno su zadovoljili našu glad za snegom.

Kao i ranijih godina veliki broj nacionalnih skijaških timova pripremao se na glečeru za novu sezonu. Kompletna hrvatska reprezentacija na čelu sa Ivicom Kostelićem i Daliborom Šamšalom, francuski ženski i muški tim, Kanađani, Švajcarci i brojni drugi takmičari koristili su dobre vremenske uslove  za poslednje treninge u Evropi pre odlaska na nastavak priprema na južnu hemisferu. Treninge na glečeru odrađivala je i čuvena britanska violinistkinja Vanessa Mae, koja je na neodređeno vreme stavila muzičku karijeru na čekanje, preselila se u Zermatt i u potpunosti posvetila pripremama za ZOI u Sochiju na kojima će nastupiti kao takmičarka Tajlanda.

Tokom skijaških dana na glečeru iznad Cervinie i Zermatta, imali smo priliku, zahvaljujući našem prijatelju Rajku Šamšalu, da upoznamo i legendarnog Kristiana Ghedinu. Najveći italijanski i jedan od najvećih spustaša sveta svih vremena trenutno radi u hrvatskom ski timu kao konsultant za brze discipline. Ghedina nas je oduševio svojom spontanošću i dobrim raspoloženjem, pa smo više kao prijatno ćaskanje nego kao zvaničan posao uradili intervju sa njim za naš magazin.

Sve u svemu, nakon prošlogodišnjeg boravka u Zermattu , letnje skijanje sa bazom na drugoj strani, u Cerviniji, se pokazalo kao ništa manje uspešno. Ni finansijske prednosti ovakvog poduhvata nisu zanemarljive. Cervinia, iako važi za skuplje italijansko planinsko mesto, ne može da se poredi sa astronomskim cenama švajcarskih ugostitelja naviklih na stariju, dobrostojeću klijentelu iz zapadnoevropskih zemalja, Japana i SAD.

Jedino u čemu su izgleda omanuli Italijani je promocija Cervinie kao letnje turističke destinacije. Evidentan je manjak turista, tako da mesto deluje poluprazno, a ulice gotovo potpuno opuste u kasnijim popodnevnim i večernjim časovima. Za one kojima je potreban pravi odmor, potpuni mir i tišina koji vladaju u Cerviniji su čak i prednost. Nedostatak ljudi nadoknađuju svež vazduh, prelepi predeli i najbolji sneg u Evropi u ovo doba godine. Za svaku preporuku!

 

Pošalji prijatelju
Cervinia i Zermatt, Jul 2013

Komentari (1)

ostavi komentar
18

avg

2013

18:36  |   anonymous [neregistrovani]

Ekstra reportaza, Cervinia izgleda super i za letnji turizam :)

Preporuka

Ostavi komentar