Naslovna    Blog    Skijališta    Letnje skijanje u Tignesu - reportaža
Reportaža
01

avg

2014

Marija Sekulović

Letnje skijanje u Tignesu - reportaža

Početkom jula proveli smo nedelju dana u francuskom Tignesu.

Mesta za skijanje u Evropi tokom letnjih meseci nema previše, tako da skijaši koji ne žele da se odreknu snega u julu i avgustu imaju na raspolaganju svega nekoliko varijanti. S obzirom da smo tokom prethodnih godina preko leta skijali na Zermattu, Saas-Feeu, Passo Stelviu i Les Deux Alpesu rešili smo da ovoga puta posetimo Tignes, jedini veći glečer u Alpima na kome do sada nismo bili u ovo doba godine.

Plan je na papiru bio savršen – odlazak u Tignes u prvoj nedelji otvaranja gornjeg dela glečera, kada bi snežni uslovi trebalo da budu najbolji. Za popodneva posle skijanja isplanirali smo brojne sportske aktivnosti pored jezera u Tignes Le Lacu. Sportignes kartica koja se dobija uz važeći ski pass omogućava preko 20 besplatnih aktivnosti kao što su tenis, fudbal, golf, kajak, kanu itd.  Gratis su i žice koje polaze iz Tignesa koje koriste planinari i mountain bikeri. Padine oko Tignesa su inače raj za mountain bikere i viđali smo ih svakog dana u velikom broju.

U pravljenju planova jedino na šta nismo računali je bila loša vremenska prognoza. Kišovito leto nije zaobišlo ni ovaj deo Evrope, pa je posle prva dva sunčana dana sledećih pet padala kiša, a jednog dana čak i sneg u mestu na 2,000 metara.

Svakodnevna kiša i magla u višim delovima planine poremetili su značajno naše skijaške planove. Od sedam predviđenih, skijali smo samo prva dva dana kada je vreme bilo sunčano i toplije. Tignes ima oko 20 km deklarisanih staza za letnje skijanje. Velika prednost je u tome što se iz mesta Val Claret stiže do podnožja glečera za nepunih deset minuta, tako da nema putovanja od skoro sat vremena i presedanja sa žice na žicu kao recimo na Zermattu ili Les Deux Alpesu. Od izlaska iz voza do samog vrha glečera vozi gondola Grande Motte, a sa strane se pruža nekoliko staza koje opslužuju sidra i tanjiri.

Što se tiče konfiguracije letnjih staza bili smo prijatno iznenađeni. Staze su široke, dugačke i pristojne strmine. Slično kao i na drugim glečerima, skijanje je u letnjem periodu moguće tokom prepodneva, od 7:15 do 13h. Jedini problem glečera u Tignesu je kvalitet snega koji je mokar i težak čak i rano ujutru. Generalno, izgleda da je ovaj glečer u dosta lošijem stanju u odnosu na Les Deux Alpes i švajcarska letnja skijališta i najverovatnije će na njemu skijanje tokom letnjih meseci biti moguće još svega nekoliko godina.

Tignes se sastoji od nekoliko delova od kojih su najveći Le Lac i Val Claret. U Le Lacu se nalazi veliko prirodno jezero, sportski tereni, dosta restorana i prodavnica. Uglavnom su sve aktivnosti osim skijanja skoncentrisane tu i Le Lac je najživlje mesto u okolini tokom letnjih meseci.

Val Claret je nešto manji, i dok tokom zimske sezone vrvi od života, preko leta je dosta pust. Iz Val Clareta polazi voz do glečera Grande Motte tako da smo odlučili da ovde budemo smešteni. Ni Le Lac ni Val Claret u arhitektonskom smislu ne mogu baš da se pohvale šarmom tradicionalnih alpskih mesta jer su građeni namenski, kao i većina drugih francuskih ski centara šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. Krajolikom dominiraju betonske višespratnice koje se ne uklapaju baš najbolje u planinski ambijent. Kiša samo pojačava utisak sivila.

Nema sumnje da su i vremenske prilike dosta uticale na naše utiske o letnjem boravku u Tignesu. Po lepom vremenu sve verovatno izgleda drugačije i bolje. U Tignesu često ističu kako je njihovo mesto prestonica sporta u Alpima i veliki broj profesionalnih sportista dolazi ovde na planinske pripreme, uključujući i francusku fudbalsku reprezentaciju kao i fudbalski klub Olimpik Lion, koji je stalni gost svakog leta.

U pogledu skijanja, mišljenja smo da je Tignes ipak bolji izbor kao zimska destinacija. Veliko skijaško prostranstvo Espace Killy koga čine Tignes i Val d’Isere zimi se ubraja među najbolje ski regije na svetu. Potvrdu te činjenice dobili smo pre nekoliko godina kada smo ovde bili u januaru. Što se tiče kvaliteta letnjeg skijanja, kao i samog mesta i sadržaja, utisak je da je Les Deux Alpes ipak bolja opcija. O Zermattu da ne pričamo. 

 

Pošalji prijatelju
Tignes, Jul 2014

Nema komentara.

Ostavi komentar