Naslovna    Snowboard    Vesti    Održano Svetsko prvenstvo u planinskom skejtboardu
09

sep

2013

Održano Svetsko prvenstvo u planinskom skejtboardu

Proteklog vikenda je na Selištu iznad sela Bukovac kod Novog Sada održano Svetsko prvenstvo u planinskom skejtboardu.

Proteklog vikenda je Novi Sad, tačnije Bukovac, bio poprište velikog sportskog događaja, jednog od najvećih u Srbiji što se tiče alternativnih sportova. Radi se o prvom ikada održanom Svetskom prvenstvu u planinskom skejtbordu (mountainboardu) u disciplini boarder kros.

Dvadeset godina nakon što je sport osnovan, čelnici Međunarodne mountaionboard organizacije (IMA) su se složili da je vreme za jedno takvo takmičenje i to nigde drugde nego u Srbiji, na najdužoj, najbržoj i najtežoj border kros stazi na svetu, koja je nastala kao rezultat višegodišnjeg truda i rada članova kluba planinskog skejtborda “ATB” iz Novog Sada.

Na startu takmiečenja se pojavilo 90 učesnika iz 19 država, mahom evropskih, ali su bili prisutni i vozači iz Brazila i SAD-a, koji su se takmičili u više različitih kategorija: Pro, devojke, Master (stariji od 35 godina) i junior (mlađi od 16 godina). Takođe je održano i promotivno takmičenje u akrobatskim skokovima, fristajl, kao prava atrakcija za par hiljada posetioca ove manifestacije.

Takmičenje je trajalo dva dana, prvog su takmičari vozili kvalifikacije, a drugog su se vozile eliminacione trke. Kvalitet takmičara je bio takav da su se svi složili da je svaka trka bila finale pre finala. Ipak, u onim pravim finalima, ostali su samo najbolji među najboljima.

U Master kategoriji, gde su se takmičili iskusni vozači, višestruki osvajači brojnih titula i ljudi koji su ovaj sport razvili i unapredili, prvi kroz cilj je prošao Diego Anderson iz Francuske, ispred domaćina i organizatora Predraga Marcikića, a treće mesto je osvojio Dave Stiefvater iz SAD-a;

Među devojkama se vodila žestoka borba, puna uzbudjenja i preokreta i bilo je neizvesno sve do samog cilja. Najbolje se snašla Martina Lippolis iz Italije, ispred najbolje srpske borderke Senke Bajić i Sonje Nicolau iz Rumunije koje su je pratile u petu.

Kod juniora je prvi kroz cilj prošao mladi Poljak Jakub Dukowicz ispred vrlo talentovane Nemice Robine Schellinger i svog sunarodnika Kube Makutynowicza. Srbija je i u ovoj kategoriji imala talentovanog predstavnika, Todora Jovića, koji se na žalost povredio na zagrevanju dan ranije.

I u najbrojnijoj, najjačoj i najatraktivnijoj kategoriji Pro, u finalu su se našla tri Britanca i jedan Amerikanac. Pobedu je odneo upravo američki takmičar Kody Stewart, ispred Matt Brinda i Tom Donaldsona. Prošlogodišnji pobednik trke u Bukovcu James Wanklyn je završio četvrti a domaći vozač Slobodan Banović nije imao sreće i završio je takmičenje u osmini finala.

Na kraju su se svi takmičari složili da je ovo bilo najveće ikada takmičenje u mountainboardingu, najmasovnije, kao i to da je staza ubedljivo najbolja koju su vozili te da će se sigurno vratiti i sledeće godine. Uspehu ovog takmičenja su pomogli i prijatelji kluba “ATB”, Rudikon, obezbedivši John Deere traktor za prevoženje takmičara na start, Red Bull obezbedivši markere i napitke za takmičare, i najtrofejniji srpski zimski sportista, vlasnik najboljeg rezultata u snoubord krosu, Jurica Stanković, koji je obezbedio profesionalnu startnu rampu, do sada neviđenu u mountainboardingu.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar