Naslovna    Vesti    Ostalo    Gorska služba spasila više od 1.200 ljudi
22

maj

2014

Gorska služba spasila više od 1.200 ljudi

Gorska služba spasavanja (GSS) Srbije je u proteklih sedam dana evakuisala više od 1.200 građana iz poplavama ugroženih područja Srbije.

Gorska služba spasavanja (GSS) Srbije, dobrovoljna neprofitna organizacija osnovana s ciljem da pruža pomoć i spašavanje u nepristupačnim planinskim i urbanim uslovima je u proteklih sedam dana evakuisala više od 1.200 građana iz poplavama ugroženih područja Srbije.

Kako je Tanjugu rekao jedan od istaknutih pripadnika GSS-a, inače, dečji hirurg, Marko Majstorović, u akciji spašavanja sa najnepristupačnijih terena učestvovalo je 140 od ukupno 200 aktivnih pripadnika - spasilaca te službe.

Marko i njegove kolege su se nalazile uvek na najnepristupačnijim mestima na kojima je, kako kaže, ne retko bilo neophodno ukaziti i prvu pomoć:

- U pitanju je uglavnom bilo spasavanje na nepristupačnim terenima gde su policija ili dobrovoljci imali problem da priđu, da na primer uđu u zgradu preko prozora ili krova - objašnjava Marko ne propuštajući da istakne da su njegove kolege iskusni i obučeni za primenu alpinističkih tehnika i korišćenje određene alpinističke opreme.

Inače, pripadnici GSS bili su angažovani po čitavoj Srbiji, a najviše ih je, priča Marko, bilo u Obrenovcu, gde je danima bilo i najkritičnije:

- Upravo u Obrenovcu je bilo najteže, u noći između petka i subote kada je udarni talas poplave bio najveći i kada su izvlačena mala deca, bebe od mesec dana, trudnice... - priča Marko tužnu priču onih koje su te noći spašavali on i njegove kolege.

Na sreću, dodaje nije bilo nekih većih intervencija na terenu, osim poneka fraktura i, čak, jedan porođaj.

Praveći razliku između GSS i specijalnih jedinica vojske i policije, Marko ističe da, osim što su oni volonteri, to je jedina služba koja pristupa ljudima u nevolji kojima niko drugi ne može da priđe:

-Tamo gde ne može da priđe policija, vojska, hitna pomoć tu uskačemo mi. U pitanju su uglavnom nepristupačni tereni u prirodi, ali i u situacijama ovakve prirodne katastrofe - naveo je.

Iako dečji hirurg u Dečjoj bolnici u Tiršovoj, Marko ima vremena za volonterski rad u GSS-u koja, kako kaže, okuplja uglavnom mlade ljude koji vole prirodu, izazove i na prvom mestu imaju poriv da pomažu drugim ljudima u nevolji.

Inače, GSS Srbije su 1952. godine osnovali iskusni alpinisti, dok danas tu službu čine mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci, skijaši i paraglajderi.

Izvor: Tanjug

Foto: Gss.rs

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar