Naslovna    Vesti    Ostalo    Balkan ski - udružuje se skijaški sport bivše SFRJ
11

avg

2016

Balkan ski - udružuje se skijaški sport bivše SFRJ

Skijaški savezi bivših republika i još nekih zemalja sa ovih prostora planiraju dublju saradnju, razmenu iskustava i podizanje skijanja na viši nivo u celom regionu.

Poput nekih drugih sportova, košarke, rukometa ili vaterpola, i skijanje na ovim prostorima dobija značajniju regionalnu dimenziju - Balkan ski. Ideja povezivanja država, bivših republika SFRJ, na planu skijanja nije nova, ali je ovih dana povučen konkretan potez. Skijaški savez Srbije bio je domaćin prvog sastanka gde su predstavnici iz Slovenije i Bosne i Hercegovine sa kolegama iz Srbije razmatrali mogućnost i dalje planove kako da se ovaj sport na Balkanu zajedničkim snagama podigne na viši nivo.

Sastanku su prisustvovali predsednik SS Srbije Vladeta Radivojević, zatim Tomislav Okičić, redovni profesor FSFV u Nišu, Ljubomir Pavlović, docent na FSFV u Nišu, dr Blaž Lešnik, predsednik ZUTS-a Slovenije, dr Rado Pišot, direktor istraživačkog centra Slovenije, Bojan Šturm, predavač na Pedagoškom fakultetu u Kopru i instruktor alpskog skijanja, Mirjana Graznov-Močević, bivša takmičarka, članica ATUS i demo-tima BiH, Velibor Lazarević, potpredsednik ATUS BiH i Igor Božić, sa fakulteta fizičkog vaspitanja u Banjaluci i član ATUS BiH.

- Ideja je potekla u januaru ove godine na Kopaoniku. Pokušaćemo da razmenimo iskustva kako bismo pokazali ko i na koji način radi. Želimo da obuhvatimo rekreativno i takmičarsko skijanje. Imamo plan da napravimo konferenciju gde bi savezi svake od bivših republika trebalo da se uključi. Kolege iz Makedonije zbog vanredne situacije nis mogli da prisustvuju ovom sastanku, a očekujemo da nam se priključe savezi Crne Gore i Hrvatske - objasnio je na početku Ljubomir Pavlović, a predsednik Skijaškog saveza Srbije Vladeta Radivojević se nadovezao:

- Krenuli smo u sprovođenje izuzetno dobre ideje. Svet ide ka ukrupnjavanju, razmena iskustava i znanja je neophodna i ne postoji bolji način za to od ovakih konferencija na kojima će svi napredovati. Cilj našeg saveza je da iz godine u godinu idemo na viši nivo, da iznedrimo dobre takmičare po ugledu na slovenački savez. Imamo na koga da se ugledamo i od koga da učimo. Želimo da prihvatimo sve to i da zajedničkim snagama napravimo i u drugim državama na prostoru bivše Jugoslavije takmičare koji će biti prepoznatljivi u svetu. Nadam se da će konferencija, koja je planirana za mart naredne godine na Kopaoniku, postati tradicionalna i da ćemo svake godine sličnu akciju priređivati u drugoj državi i uspeti da okupimo sve veći broj učesnika.

Posle Kopaonika, druga konferencija o skijanju na Balkanu biće održana u Sloveniji. Profesor Rado Pišot izrazio je zadovoljstvo što ideja postaje stvarnost:

- Ideja o povezivanju skijaških saveza i škola na području Balkana postaje stvarnost i drago mi je zbog toga. Na prvom sastanku smo već utvrdili okvir daljeg delovanja i to je veoma jednostavo, radimo na što boljem povezivanju stručnjaka iz skijanja koji rade s mladima, trenera, istraživača, profesora... Cilj ove misije je da se podrži i unapredi razvoj profesije skijaškog instruktora i trenera. Povezivanjem teorije i prakse napravićemo korak napred na našim prostorima. Radićemo mnogo upravo na samom terenu, a imaćemo eminentne goste iz inostranstva. Tako da ovaj kongres, koji smo nazvali Balkan ski, celu priču može da pogura napred. Drago mi je što sve počinje na Kopaoniku, jer su moja iskustva sa tim skijalištem sjajna.

Velibor Lazarević, potpredsednik Asocijacije trenera u učitelja skijanja BiH, naglasio je da je asocijacija rado prihvatila ideju Balkan ski.

- Mi smo uzeli aktivno učešće, a Jahorina će biti domaćin treće konferencije. Verujemo i da ćemo imati prave rezultate. Cilj nam je da razmenom iskustava vidimo kakve imamo instrukture, trenere i takmičare na prostoru bivše Jugoslavije. Naravno, Slovenija odskače, ali nadamo se da ćemo zajdničkim radom podići i skijanje u ostalim bivšim republikama - rekao je on.  

        
 

Pošalji prijatelju

Komentari (1)

ostavi komentar
20

apr

2019

15:05  |   Ko je ovajanonymous [neregistrovani]

ovi nisu iz price skijanja,jedino Granzov ostali nemaju pojma sa skijanjem,oni nisu iz sveta skijanja.

Preporuka

Ostavi komentar