Naslovna    Vesti    Ostalo    Iznad ovog holela je samo nebo!
05

okt

2012

Iznad ovog holela je samo nebo!

Refuge du Gouter na trasi ka vrhu Mont Blanc je hotel na najvećoj nadmorskoj visini na svetu - 3.835 metara.

Fotografija koju vidite iznad ovog teksta nije nikakva imaginacija ili proizvod foto-montaže. Verovali ili ne, ovo je hotel, i to na visini od 3.835 metara. Hotel Refuge du Gouter, koji se nalazi na trasi ka vrhu Mont Blanc, konačno je završen i sada ne postoji hotel ove vrste u Evropi, a verovatno i na svetu, koji se nalazi na višoj nadmorskoj visini.

Zapravo, sve je počelo sa idejom da se staro alpinističko sklonište na jednoj od tačaka na putu ka najvišem vrhu Evrope rekonstruiše. Ubrzo je napravljen spektakularan projekat ovalne zgrade koja praktično visi na litici. Ona će pružati utočište i predah alpinistima iz svih krajeva sveta koji su došli da osvoje Mont Blanc.

Hotel je projektovan tako da može odoleti izuzetno surovim klimatskim uslovima, gde vetar doseže brizinu i do 240 km/h. Zato je konstrukcija napravljena od drveta, a mnogo se vodilo računa o otporu vazduha, kao i o ekologiji. Naravno, ne treba očekivati luksuz kakav poseduju konvencionalni hoteli, ali je ceo projekat fantastičan.

Refuge du Gouter trenutno može da primi 96 gostiju, a vlasnici planiraju da prošre kapacitet na 120. Vrednost investicije procenjuje se na oko 6,5 miliona evra.

 

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar